Путин посети „Св. Александър Невски“ и се поклони на мощите на светеца-патрон на храмаПрезидентът на Русия Владимир Путин посети тази сутрин храм-паметника "Св. Александър Невски" в София. Путин и българският му колега Георги Първанов запалиха свещи и се поклониха на мощите на светия благоверен княз Александър Невски, предадени в дар на храма от патриарха на Москва и цяла Русия Алексий през октомври 1998 г. в чест на 50-годишнината на подворието на БПЦ в Москва.

Негово светейшество българският патриарх Максим подари на главата на руската държава иконата на св. цар Борис Покръстител. Путин целуна иконата и подари от своя страна на Негово светейшество издадения на български език коментар на схиархимандрит Йоан (Маслов) на трудовете на св. Тихон Задонски. След това той се подписа в книгата за почетни гости и напусна храма заедно с българския си колега.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е  построена като  храм-паметник в чест на  загиналите за освобождението на България  от турско робство руски воини. През тази година се навършват 130 години от Освобождението.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...