Рекордно нисък брой българи се определят като православниМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Гошо каза:

  Защо рекордно нисък?! Всички знаем, че истинските вярващи у нас далеч не са 4.5 милиона, камо ли пък да са толкова православните. Че то няма църкви за толкова! 😥

 2. Марин Христов каза:

  Православните в България не са 76%, а 59.4%, т.е. почти половината от българските граждани не припознават православието, като свое вероизповедание, дори и номинално.

 3. Стефан Чурешки каза:

  Не знам какво е коментирал Христо Беров. Проблемът на зависимостта на БПЦ от БКП и бившата ДС е изоставянето на религиозната инициатива от страна на БПЦ, нейното заспиване в твърденията за исторически заслуги към нацията и липсата й на ангажимент към хората, които с качествата и квалификацията си могат да работят за вярата. Тези проценти, които са обявяват за православни са традицоналисти, националисти и патриоти, които не знам дали са чели изобщо Библията и знаят Символа на вярата и Отче наш. Така че реалният процент на православни у нас е много по-нисък и БПЦ нищо не прави за да си върне славата на Църквата, която знаем от историята. По-скоро БПЦ се е отдала на бизнес и на трупането на имане, което не мога да си обясня защо не отива при хората по време на криза и на безработица, освен с идеята ресурса на БПЦ да отиде за подпомагане на бившата БКП и ДС ако си изгубят позициите и парите. Нещата са драматични и трябва реален църковно-народен събор от хора, които милеят за вярата.

 4. краси кънчев каза:

  Хубава дума бяха измислили навремето:стъкмистика,как да вярвам,че циганите са 300хил,че намаляват?Затова и за вероизповеданието,което е съкровено нещо не се вкарва лесно в таблици и цифри.Нали всеки човек има дарбата за наблюдение и анализ и аз като преброя хората в църква и ги съотнеса към населението на града си получавам 1 промил,и си спомням думите на Христа за малкото стадо.Разбира се не всеки може да посещава богослужението,но като отчетем ,че една част само посещават(може и за мен да се отнася),тогава картината става още по-страшна.Тези 76% са вятър и мъгла

 5. Траянка Георгиева каза:

  Свинете са яли човеци
  в България – Чалгария.
  Погазен е Духът,
  свещеници избити,
  поети – изклани, защото са пяли.
  А „изпялите“ ги
  вечно живи.
  най-отпред.
  България – Чалгария!
  В Богословски факултет
  професори разказваха
  /но не всички от тях/
  как най-добрите студенти
  винаги са последни
  в списъците по успех.
  Насила превърнати в мъченици.
  Увенчани с венец.
  Бугари – будали,
  македонците ни наричат.
  Осмиват ни стачкуващите гърци,
  кофти материал, престъпници,
  сволач някаква в Чалгария…
  И колко нелепо звучи сега Лихачовото –
  България -страна на Духът,
  и колко тъп е екзалтираният вик
  „Бог е българин!“
  Защото Бог не може да има нищо общо
  със страна, в която
  свинете изяждат хората!

 6. Траянка Георгиева каза:

  Дядо Добри плачеше!

  Вече и Бог ни изостави
  мрачно каза вчера
  един циганин.
  Изсмях се, но след миг осъзнах истината.
  Сложиха под крина светилника.
  И потънахме в мрак.
  Може да се укрие и град навръх планина,
  ако е в тъма.

  „Пустиня, вървиш…вървиш..
  никъде нема никой…никъде…никой…“
  проплакваше старецът.
  „Не, Бог е горе, не сме сами…“ –
  сочех небето за да го успокоя.
  Смачкал пласмасовата чашка,
  добрият старец плачеше…

  „Светлината в мрака свети
  и мракът не я обзе“-
  казва апостолът на любовта.
  „Обзе я“ -, казваме ние.
  Аз – вечният оптимист,
  Дядо Добри – прозорливецът
  и циганина,
  който
  НЕ ЛЪЖЕШЕ!

 7. Encho Tilev каза:

  Към причината да е толкова висок броя на „православните“ трябва да кажем и още нещо – такава е цифрата, защото хората са избрали, че не са католици (защото се кръстят на обратно, а и не харесват папата), не са будисти (защото е много екзотично и непознато), не са мюсюлмани (защото мразят турците), не са атеисти (защото „има някаква сила там горе“), и то остава единствено да се нарекат „православни“ (без дори да знаят какво значи това и какво „изисква“ то). А иначе и аз мисля, че статистиката е нереална, защото, както написа един от предишните коментатори, ако бяха толкова много вярващите, храмовете нямаше да са достатъчни. А за съжаление на сегашното положение те са празни и напълно „задоволяват нуждите на населението“… Жалка картинка сме!