Русия признава св. Киприан Българин за обединител на Руската православна църква и държавата 

Източник: БНТ-News;   Православието


На 1 октомври 2006 г., неделя, с божествена света литургия, отслужена Успенския събор в Кремъл, е била отбелязана 600-та годишнина от смъртта на руския свети митрополит Киприан Българин. В литургията, водена от патриарха на Русия Алексий Втори, са участвали и българските митрополити – Варненският – Кирил, Великотърновският – Григорий и Ловчанският – Гавриил. По произход българин, Свети Киприан е признат за обединител на руската православна църква.
Такава литургия се отслужва за пръв път в Русия. Патриархът на Русия, Алексий Втори, по време на тържественото честване е подчертал българския произход на Киприан и ролята на светеца за обединението не само на Руската православна църква, но и на руската държава през 14 век: “За Руската православна църква специалната заслуга на светителя се състои в това, че той успя да обедини двете й разделени части – североизточната и югозападната” – е казал руският патриарх.

Свети Киприан е роден във Велико Търново. „Откърмен от България, дарен на Русия“ – е казал за него племенникът му, Григорий Цамблак, преди шест века, в Успенския събор. Роден е през 1330 година. Произхожда от рода на Григорий Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир на св. Теодосий Търновски, след това отива в Константинопол, а по-късно – в Света Гора. Като монах на Атон, Киприян се отличава със своя свят начин на живот, за което свидетелствува посланието на св. патриарх Евтимий до инока Киприян – „Еуфимия“.

Неговите добри качества забелязва константинополският патриарх Филотей, който привлича инока и го прави свое доверено лице – „приближен монах“. Патриарх Филотей е един от най-енергичните защитници на идеите на Свети Григорий Палама, провеждащ политика на обединяване на всички православни, прекратяване на междуособиците, постигане на единство в руската и въобще в православната църква.

Първото появяване на Киприян в Русия е през 1373 г., в качеството му на патриаршески пратеник. Той е разследвал отношенията на митрополит Алексий със западноруските църкви. Патриарх Филотей ръкополага на 2 декември 1375 г. Киприян за митрополит Киевски, Руски и Литовски и решава след смъртта на митрополит Алексий, Киприян да стане митрополит на цяла Русия.

На 23 май 1381 г., на празника Вознесение Господне, митрополит Киприян е посрещнат в Москва с особена тържественост. Скоро обаче, през есента на 1382 г., той изпада в немилост и е отстранен в Киев. По-спокойни времена за него настъпват в края на 1387 г., когато в Константинопол съборно е определено, че „митрополит Киевски и на цяла Русия ще бъде и ще се нарича кир Киприян, който до края на живота си ще заема този пост“. Това решение на патриарх Нил е потвърдено през февруари 1389 г. от неговия приемник, патриарх Антоний.

През есента 1390 г., през четвъртата седмица на Великия пост, митрополит Киприян тържествено влиза в Москва. След 14 години на усилия и премеждия, той получава повече, отколкото е желал някога –  митрополит Киприян успява да обедини разделените части на Московската митрополия и до самата си кончина я управлява в качеството си на митрополит на цяла Русия.

Свети Киприан е погребан в Успенския събор през 1406 година.

Да почетат паметта му, на богослужението в главния храм на Кремъл са присъствали православни руснаци и българи, гърци и сърби и католици. В рамките на честванията, в Москва е поставена паметна плоча на името на свети Киприан Българин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...