Руският патриарх Кирил призова вярващите да се въздържат от посещение на храмовете



В проповед след неделната литургия в московския храм “Христос Спасител” патриархът на Москва и цяла Русия призова православните християни да се въздържат от посещение на храмовете, докато трае опасността от коронавирусната епидемия, и да се молят у дома, съобщават руските православни медии.

В проповедта си Негово светейшество патриарх Кирил разказа на вярващите за св. Йоан Лествичник, чиято памет Църквата отбелязва на този ден (29 март – четвъртата неделя на Великия пост), и се спря особено подробно върху историята на една друга велика подвижничка – св. Мария Египетска, на чията памет е посветена следващата, пета неделя на поста. Той използва примера на св. Мария, прекарала целия си живот далеч от света, в пустинята отвъд река Йордан, за да призове вярващите към уединение в “нашата собствена малка пустиня” – в домовете ни:

“Нека поемем този подвиг – да не излизаме временно от нашите домове, както Мария Египетска е поела подвига да не излиза от пустинята”, каза той. Заедно с това патриархът подчерта, че времето на карантината трябва да прекараме не лекомислено, а в покаяние и молитва.

“Затова ви призовавам, скъпи мои, в близките дни, до ново патриаршеско благословение, да се въздържате от посещение на храмовете, а ако някой ви говори нещо друго, напомнете му примера на св. Мария Египетска.

От 51 години аз проповядвам и призовавам хората да идват в храма, преодолявайки гравитацията на собствената си слаба воля и външните обстоятелства. На този призив съм посветил целия си живот! И затова, надявам се, разбирате колко трудно ми е да кажа това, което ви казвам сега: въздържете се от ходене на църква. И може би нямаше да го кажа, ако не беше удивителният спасителен подвиг на св. Мария Египетска, която именно през настъпващата седмица бива прославяна от Църквата като велика подвижница, още приживе възприела ангелско естество.

Далеч от манастирите и храмовете, в уединение, в далечната пустиня преподобната Мария и душата си е спасила, и на тялото си е дала сили да прекара толкова години в тези невероятни трудни условия, колкото е позволил Господ. С нейните молитви да ни пази Господ от всички инфекции, всички болести. Но най-главното – да ни помогне нейният пример да осъзнаем и ние важността на уединението в нашите лични пустини, в нашите домове.

Да се натоварим с частица от подвига на Мария Египетска, за да запазим себе си, своите роднини и близки, а може би и за да усетим по-добре подвига на великата подвижница, прекарала в уединение по-голямата част от своя живот, защото е вярвала в Бога и е слушала Неговия глас. Вярваме, че и днес Господ ни призовава да вървим по нейния път дори в условията на модерните мегаполиси”, заяви патриархът.

“Именно така трябва да живеем сега. Не слушайте никакви други проповеди, в това число и на неразумни свещенослужители – слушайте това, което ви казва днес патриархът, и то не по своя си разум, а по разума на преподобната Мария Египетска”, завърши проповедта си патриарх Кирил.

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...