В Смолян бе въдворен Смоленския епископ Висарион



На 28 февруари, Неделя на Блудния син, бе въдворен Смоленски епископ Висарион в гр. Смолян.

Да изпълни решението на Св. Синод на БПЦ и въдвори новоръкоположения Смоленски епископ Висарион, в храма „Св. Висарион Смоленски“ в гр. Смолян, пристигна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Там бе отслужена съботна архиерейска св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, в съслужение с Високопреосвещените митрополити: Пловдивски Николай, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Видински Даниил и Доростолски Яков, и Преосвещените епископи: Велички Сионий, Знеполски Арсений и Смоленски Висарион.

На празничното богослужение присъстваха депутатите: д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, Областният управител г-н Недялко Славов, кметът на Смолян г-н Николай Мелемов, кметове на общини от областта, градоначалникът на Пловдив г-н Здравко Димитров, ктиторите на храма Здравка и Тодор Баткови, представители на институции и други.

В края на богослужението Пловдивският митрополит Николай се обърна към Смоленския епископ Висарион и православните християни в духовната околия с архипастирско слово в което каза:

„Голяма е радостта ни, че днес Бог определи да бъдем свидетели и участници в това духовно тържество за епархийската ни църква и за богоспасаемия град Смолян. Църквата постави тук Смоленски епископ Висарион при вас в храма „Св. Висарион Смоленски“, а свети свещеномъченик Висарион е покровител на вашия град и Родопите. От днес, Преосвещни епископе, си длъжен особено много да внимаваш над себе си и да имаш велика грижа за повереното ти словесно стадо, на което Дух Свети те постави да пасеш Църквата на Господа Бога, която Той придоби с кръвта Си. Голяма е отговорността ти пред Бога и пред вярващите, но имаш най-добрия пример за пастирско служение – св. Висарион. Изповедника на вярата, жертвения архипастир, ревнителя по Божието дело и непоколебимия пред изпитанията. Той да ти бъде и вдъхновител в служението, упора в живота ти и покровител.

Призван си да продължиш делото му, като сееш семената на спасителното Слово Божие.”

Митрополит Николай уточни, че епископ Висарион ще продължи да изпълнява своето духовно-пастриско служение и административни обязяности като втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.

Многолетствието провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

 

Източник: bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...