Светият Синод избра днес трима нови епископиМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Преди доста години питах дядо Николай дали би благословил да стана монах и защо нямаме монаси. Той се усмихна и каза: „Може изобщо да няма монаси, но кандидати за владици винаги ще има“.

 2. paterp каза:

  Ами такива кариеристи винаги ще гледат да се издигат, пък монашеството е за по-простите монаси.

 3. proben каза:

  Ами нека се издигат хората, пари не ни искат, я. Добре са си новите владици – и тримата са нормални хора (май?); поне не се мислят за образец на съвършенството и не настояват другите да ги мислят за такива. И не богословстват за щяло и не щяло. Щото почнат ли нашите владици да богословстват, страшно става. Затова викам – по-добре откровени кариеристи отколкото духовни „светила“ и богословски „капацитети“.

 4. dbachev каза:

  През 80-те години като студент в Духовната академия ходех всяко лято на певчески стаж на Рилския манастир. Сутрин и вечер пеехме и се учехме колегите на певника, а в свободното си време, освен в почивка, се случваше да помагаме в библиотеката на Ана-Мария – така се казваше библиотекарката по онова време.

  Та в една от тези години – 1985-та – през август дойде един човек, който не излизаше по цели дни от библиотеката. Понеже правеше впечатление на всички – приличаше на истински хартофилакс (обичащ хартията – както е в превод) и си беше наистина такъв – аз се запознах с него и той ми сподели, че е инженер, но го влече монашеството, като иска да е книжовник, и нищо друго. Помоли ме да го срещна с отец-игумена (нинездравстващия митрополит Галактион). Както и да е, уредих му среща.

  Дядо Галактион обаче му каза: На нас не ни трябват книжовници, а администратори. Св. Синод готви монаси за бъдещи викарийни епископи, ректори на семинарии, игумени на ставропигиални манастири, главен секретар на Св. Синод, първопредстоятел на храм „Св. Александър Невски“, митрополит и т. н.

  Човекът си отиде огорчен. Наистина, може нито един монах да няма, но митрополити ще има, защото трябва да се възпроизвежда Църквата. Както и епископи, които да са на другите изброени по-горе длъжности. Но книжовниците, вместо да са в БПЦ, преподават другаде.

  Все пак, има двама книжовници-монаси, но те не са на заплати в БПЦ, а вероятно във ВУЗОВЕТЕ, в които преподават: архимандритите Павел и Авксентий.

 5. Дон Кихот каза:

  Прогоненият от Рилския манастир не е Александър Генчев от Велико Търново?
  .
  Слава Богу, че сам си изкарвам хляба. Ако остана на тази умирающа черква, досега да съм пукнал от глад.