Светият Синод подкрепя Италия в спора за религиозните символиМоже да харесате още...

5 Отговори

 1. Иван Иванов каза:

  Не може в обществото да се натрапват на всички и [b]навсякъде, или почти навсякъде[/b], религиозни символи!… [b]Не е подходящо да има съвсем видни и открояващи се кръстове, напр., в класни стаи в държавни светски училища, официално в държавни учреждения и т.н.[/b]
  Що за истории, пак, от страна на БПЦ!… Намериха „на баницата мекото, на работата лекото“ (лесно е да се пишат подобни присъединителни обръщения, които не изискват всъщност, никакво специално усилие и жертва), хората от Синода!
  Задължително е, в дейстивтерност, да се забранят [b]значими и открояващи се[/b] религиозни символи в официални държавни институции (училища и т.н. – да не изброявам много…), най-малкото защото така се дава възможност за основания и за [b]спирачка[/b] спрямо ответни искания за символи на исляма ( с не малко милиони последователи в Европа[b]!!![/b] и на други религии!
  Никой не забранява символите в религиозни училища, болници и др., с този закон!

 2. Много интересен текст. Църквата е носител на духовни, културни и исторически фактори, се казва в писмото. Интересно какви са тези фактори в живота на България, където Държавата от 1878 г. е основен образователен, здравен и социелан фактор, издържащ творците на културата и на знанието? за историческите заслуги на Църквата можем да направим исторически паметник и така да спрем със спекулацията на тази тема. Духовността се среща и при хора, които не са религиозни или изповядват други религии, защото понятието за духовност в сумарния опит на човечеството засяга всички прояви на Духа, Който според свещените текстове ходи където си поиска и осенява онзи когото си поиска. Но най-интересното е момента за националната идентичност. Преди време европейският президент каза, че Европа е основана на гръцката култура, римското право и идеите на Просвещението, а БПЦ си замълча. Но днес 61 професора и Италия застават на религиозна позиция и значи имаме съюзник от плът и кръв, та изказваме позиция.

 3. Основанието за съществуване на Църквата не е нито духовно, нито културно, нито историческо. Основанието за съществуване на Църквата е нейната връзка с Бога, в която Тя се явява посредник между Бога и народа или общността. Ако Бог директно се намесва в живота на човека и Сам го обръща към спасение и праведен живот, тогава от Църква няма нужда. Един посредник получава дивиденти и легитимизъм в светската дейност от вложените в предприятието средства, от натрупан опит и придобити знания, от положен труд и от предприети рискове в осигуряването на договора между две страни, които по ред причини не могат да общуват помежду си. Често пъти посредниците са уважавани и значими в обществото, но след като са доказали личните си качества и незаменимата полза от тяхната дейност. Има обаче и мошеничества и спекулации в дейността на посредника, който няма качества и злоупотребява алчно с доверието на страните. Същото и при БПЦ ако не може да осъществи връзка с Бога и да докаже своята божественост.

 4. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Иванцов-Платонов А.М. О римском католицизме, и его отношениях к православию. Очерк истории, вероучения, богослужения, внутреннего устройства римско-католической церкви, и ее отношений к православному Востоку. Части 1-2. 1869-1870.
  http://rapidshare.com/files/176772453/Ivancov_Platonov_A_M_O_rimskom_katolicizme_01_02_1869_1870.pdf

 5. Augustine каза:

  [quote name=“refab“]Не може в обществото да се натрапват на всички и навсякъде, или почти навсякъде, религиозни символи!… [/quote]

  […]
  Ако от Синода нямат позиция – защо нямат позиция, ако имат позиция – защо имат позиция.

  Европейският съюз трябва да се премахне щом пречи на християнството и Кръста, а не обратното!

  С страните от Персийския залив (Катар, Кувейт, Бахрейн, Оман, емирствата), в които могат да се строят църкви, те не могат да имат кръстове отвън, но и мюсюлманите не са си махнали минаретата например, за да не засягат християните. Като на някои им пречи Кръста, какво правят в предполагаеми християнски страни.

  От Европейския съюз скоро ще поискат да забранят и християнството.