Светият Синод порица Пловдивския митрополитМоже да харесате още...

22 Отговори

 1. refab каза:

  ВРАЖИ НАПЪН НА ДРУГАРИ
  Е ЖАЛЪК ОПИТ ДА УДАРИ
  СЛАВНИЯ МЛАД ВЛАДИКА
  С НЕСПРАВЕДЛИВА МОТИКА.
  ПРОСТО ТЕ НЕ ГО РАЗБИРАТ,
  РАЗНИ ПРАВИЛА МУ НАВИРАТ,
  НА НЕГО-ВОЛНИЯ МИТРОПОЛИТ
  НА ПОДАРЪЦИ ВЕЧЕ СИТ.
  И НЕ Е ИСТИНА, А Е ЛЪЖА,
  ЧЕ Е БЯГАЛ ЗАРАДИ ЖЕНА.

 2. semo_semkov каза:

  Като не му харесва на дядо Николай тоя събор, да си свика друг? Ако пък не му харесва тоя Синод, да си направи свой, като Инокентий? В Гърция виж колко синоди си имат…

 3. andrey каза:

  Днес един смел арабски журналист каза истината за кучето Буш – че е куче, и хвърли по него обувката си (най-голямото възможно оскърбление в ислямския свят).

  Да, това бясно куче увеличи твърде много плачещите хора на нашата планета.

  Да се учат нашите журналисти! Ако Буш беше дошъл в България, те нямаше да хвърлят обувките си по него, а щяха да целуват неговите.

 4. angel4o каза:

  „Ако Буш беше дошъл в България, те нямаше да хвърлят обувките си по него, а щяха да целуват неговите.“ – за съжаление е така

  Горко на народ, който приветства побойника като герой и смята блестящия завоевател за щедър. – Джубран Халил Джубран

 5. lyublyana каза:

  На този събор,дали ще решат кога и как Църквата ще включи богословите в работата си и срещу какво възнаграждение?
  Защото ние определено работим за Православието и Българската Църква досега…и то без пари,за разлика от свещениците?!
  Нека поставят и този въпрос на дневен ред….

 6. ta6evv каза:

  Според мен,нито Епископ Антоний,нито делегатите от Пловдивска епархия могат да бъдат винени,че са излезли демонстративно от събора.
  Те просто са изпълнявали волята на своя митрополит,който на всичките им е пряк началник;и духовен и административен.Смей ли някой да му се противопостави?Едва ли,защото утрре,Никито ще се прегърне със Синода и ще си простят,а горко на някой ,който е дръзне да изрази различно мнение…

  Питам се;няма ли механизъм ,скойто БПЦ да отзове Никито,защото нахалството му минава всякъкви граници и станахме за смях на врабчетата.

 7. refab каза:

  ДОРИ И В СОБСТВЕНИТЕ СИ ОЧИ са били онези от СВИТАТА, които най-вероятно имат достатъчна степен на разумност за да отчетат несъответността (?) на жеста на лидера си, а е трябвало да го последват!…Ама Антоний нали и той стана лимузинец (епископ Антоний Малък (Втори) лимузинец)! 😉

 8. estir каза:

  Това не може да се нарече епископ.Как можаха да го направят епископ?Добре, че не е в нашата епархия.Смята се за Бог. Какво като си е тръгнал от събора, а неговите подчинени, защо ще си тръгват?Нима нямат свободната воля да останат?!Решават се толкова важни въпроси оговори на които се получават с дискусия, а не като си вземе жезъла и си тръгне , тъпият му „епископ“.
  Колко важни въпроси се решават, а некомпетентността на епископите е голяма.Те са неподготвени да решават каквито и да било въпроси.

 9. Дон Кихот каза:

  Николайчо умрял и попаднал в рая. Изправил се пред Всевишния. Умрелият се притеснил, объркал се и не могъл да измисли как да се обърне към домакина си:
  – Боже?… Господи?… Отче наш?…
  – Аллах – сурово му подсказал Бог.

 10. Лъчезар каза:

  На всички ни писна вече от този митрополит.Безобразията му нямат край, но се искам да попитам всички онези, които му се кланят като на Господ и сега ли ще го оправдаят?Докога? Срамота!

 11. Abrashew каза:

  Как така тръгнахте да оправяте Църквата изведнъж. Аман от професори вече! и кои сме ние та да решаваме кой е достоен за епископ и е такъв

 12. Рътеп каза:

  Митрополит Николай какъвто иска да е, аз за едно го уважавам страшно много – пази чистотата на Православието!
  Нека се вози в БМВ, завиждайте му. Него Бог ще го съди. А злоба вас ще яде. :-)))))))

 13. portos каза:

  ЦИТАТ:

  „и кои сме ние та да решаваме кой е достоен за епископ и е такъв“

  Взе да ми писва от квази-правоверието ви.

  Ами ние сме тези, които по време на хиротонията казват: „Достоин“ и ако не го кажат или даже кажат „Недостоин“ няма как да се извърши Тайнството и хиротонисвания не става епископ.

  Ние сме и онези, които могат да се съберат около митрополията (както са го правили дедите ни с гръцките владици през българското Възраждане) и да кажем: „Тръгвай си – не искаме да си ни владика.

  Ей, т’ва сме ние. А кои сте вие – несмислени „апологети“ на венцехвалието. Спрете да му повтаряте колко е велик, защото като нищо ще провалите окончателно подобнострастния нам. Или искате да санкционирате така собствената безогледна горделивост – прехвърляте си страстите върху него, струва ми се… А той трудно воюва със собствените, предполагам, за да понесе и вашите проекции.

 14. portos каза:

  Аз съм тоя, дето го засне усмихнат – ето тази снимка горе.

 15. refab каза:

  Камъните хвърлят ги мнозина,
  а той ги с благост взима,
  не за да им отвръща,
  и не да прави лична къща,
  а да вдига храм след храм
  за да няма силен срам,
  че със бизнес е ортак,
  и материално не, не е сирак!

 16. refab каза:

  и че колегите си той загърби,
  причини им много скърби!

  Хайде стига съм писал глупости! :-))))))))

 17. semo_semkov каза:

  Рътеп, знаеш ли каквмо е ПРАВОСЛАВИЕТО. Сърбите казват:“ Православие као правоживле!“
  Пазител на православието е не оня, който само словесно защитава ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА, а оня, който обичайки Бога с цяла душа живее богоугодно, т.е. служи на Бога с ПРАВОСЛАВЕН ЖИВОТ в Бога.
  Да си православен означава да живееш по православному, истински по евангелски, по християнски. Делата ти да свидетелстват за вярата, не думите. В нашето съвремие думите отдавна са заприличали на празен обемен колет пакетиран с луксозна подвързия, а вътре едно ГОЛЯМО НИЩО.

 18. refab каза:

  Абе, Хари, толкова млад и вече такъв религиозен мъдрец!…И какъв стил вадиш само-силен, колоритен и строг, едновременно-готов си за учител, а и да ти се възхищават на устрема и полета на мисълта и вярата!..
  Ето този твой творчески избор на изказ много ме впечатли:
  „…..Той е предал Разпналия се………… ако не се покае, със сигурност ще имa един и същ дял с онези, които са викали „Разпни Го”.
  Какъв патос само!!!…
  Обаче трябва да знаеш, че ценност в християнството е „апатията“, разбирана не като отпуснатост и светско безволие, а като липса на патос, екзалтираност , в различните и форми! 🙂

 19. HarryZ каза:

  Ако митрополит живее в лукс – вози се в скъпи коли, гощава се богато, пръска пари…
  Такъв макар и формално митрополит няма нищо общо с Христа. Той е предал Разпналия се. Такъв митрополи е антихрист и ако не се покае, със сигурност ще имa един и същ дял с онези, които са викали „Разпни Го”.

  На същата участ се обричат и онези, които защитават такъв антихрист и онези, които отказват да го изобличат, ако не се покаят. Защото както понякога е оправдана войната, още повече е оправдано осъждането и изобличението, когато то се прави за да се изобличи греха, така че и грешникът да се покае, другите християни да видят какво трябва да избягват и езичниците да видят истинската справедливост тържествуваща в църквата.

  И тъй, много се огрешават онези, които защитават „митрополит” грешащ по този начин. С подобна защита те хулят християнството, също както го хули човекът с ник Дон Кихот, който е пръв сред безумните…

  Дали митрополит Николай е митрополита описан по-горе? Не знам със сигурност, дали върши тези дела. Но пак ще порвторя, че несъмнено всеки митрополит, който ги върши се отлъчва от църквата, става враг Христов и антихрист. И в прочем такъв не е никакъв митрополит за Христа.

  Нека много внимаваме, какво мнение заемаме по тези важни въпроси, за да не би да се окаже, че не стоим в Христовото учение. И още повече, да внимаваме как поучаваме ближните.

  Сърдечни поздрави!
  Хари

 20. Дон Кихот каза:

  Их имена суть многи,
  Мой ангел серебристый,
  Они ж и демагоги,
  Они ж и анархисты.

  http://www.krotov.info/libr_min/18_s/er/gianstve.htm#ss2-11

 21. dr rossy_koleva каза:

  Мисля, че от скандала, който наблюдаваме индиректно, страда само българското православие – имаме радостта да четем за случващото се и на сайтовите извън България. Мисля, че споровете в църквата трябва да стават на закрити врата, защото Православната църква е институция – каквото и да си мислят разни хорица, и тя трябва да пази своя авторитет в интерес на своите миряни. Въпреки това, на мен лично случващото ми хареса – не обичам свещенници, които тънат в разкош и си мислят, че не могат да бъдат назидавани дори от патриарха.

 22. iwan каза:

  Само да напомня на Ваше Високопреосвещенство, освен че вкарахте мнозина православни християни в грях – да проявят омраза един към друг точно в най-важните времена на Коледния пост. Може би сте прав,Владико, за някои неща, но може би не сте прав за много други. Четох и недоумявах, четох и недоумявах – това оригиналния текст на писмото ли е? Не може Ваше Високопреосвещенство да се обърне само като адресат към Негово Светейшество Максим, Митрополит Софийски и Патриарх Български като го назове само Патриарх Български! Толкова скоро ли, Ваше Високопреосвещенство, забравихте, че той е и Митрополит Софийски. Как да повярвам на каноничността Ви като даже в откритото си писмо не сте назовали Негово Светейшество канонично! Бог с Вас – да Ви дари търпение, разум и добра воля (която изглежда Ви липсва)! Моля се от сърце за Вас – Блаженно Рождество Христово!