Семинар по източноцърковна музика с лектор протопсалт Григорий Дараваноглу ще се проведе в СофияС благословението на Светейшия български патриарх и софийски митрополит Неофит, Софийската света митрополия организира семинар по източноцърковна музика с Григорий Дараваноглу – международно известен протопсалт, носител на офикията „Велик майстор на Вселенската патриаршия“.

Семинарът ще се проведе в сградата на Софийската света митрополия на 13 юли 2019 от 10 ч. и ще продължи с архиерейско богослужение на 14 юли в столичния храм „Рождество Христово“ от 8:30 ч. и с концерт от 18:30 ч. в църквата „Св. София“.

Григорий Дараваноглу е протопсалт и хормайстор в областта на източноцърковното пеене с международна известност. Роден е в Цариград (Истанбул). Прави първите си стъпки в Цариградската патриаршия с учители Василий Николаидис и Елевтерий Георгиадис. Първата му официална енория е храмът „Свети Николай” в цариградския квартал Нихори (Неохорион, на турски Йеникьой). През 1978 г. заминава за САЩ. Там преподава византийска музика на младежи, създава и ръководи хор от гръцки студенти в университета Браун, а след това и в Харвард. Осъществява много концерти в различни американски православни общини, а през 1982 г. се връща в Гърция, където живее и сега.

Гостува и изпълнява песнопения в Йерусалимската патриаршия, в Канада, Великобритания, Италия, Кипър и др. Днес е протопсалт в храма „Свети Николай” в Пирея. Основател и хормайстор е на византийски хор, който носи неговото име. Ръководи и хора на дружеството на цариградските гърци.

Прави множество предавания, посветени на византийската музикална традиция за църковното радио в Гърция. Награден е от много институции за приноса му в изкуството на църковната музика. Днес преподава безплатно на младежи в школата на музикоучителя Георги Цацаронис в Атина.

Освен църковна музика, той изпълнява и традиционни гръцки народни песни и ребетико. Известно е плодотворното му сътрудничество с прочутия музикант Йорго Даларас.

Вселенският патриарх Вартоломей дава следната оценка за Григорий Дараваноглу: „Той е отлично обучен в областта на византийската църковна музика, занимава се от дете с нея, изучава непрекъснато музиката и непрекъснато се усъвършенства. Той е от малкото йеропсалти на Константинопол и е един от най-добре образованите”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...