Сергей Станишев: Църквата е една, с ясно и легитимно ръководствоМоже да харесате още...

45 Отговори

 1. Християнче каза:

  Колкото и да се прегръщат другарите от снимката, победител е алтернативния Св. Синод на БПЦ с председател – митрополит Инокентий. Другото е ала, бала и портокала. Победа!

 2. Рекс ван Байт каза:

  Инокентий, та се сетих да питам: ЩостанА с тоа човек, къде се изгубИ?

 3. ieromonah Ioan каза:

  Ако не се действа бързо и разумно, след изборите, които определено ще спечелят генерал Борисов и г-н Костов ще стане много интересно. Знае се, че Костов провокира разкола и ако реши да го завърши всички ще плачат.

 4. Християнче каза:

  При всички положения дядо Инокентий не е при дядо Марксим и няма намерение да се покайва пред комунистите, било то и през страстната седмица. Той е печеливш и няма логика да се притеснява за каквото и да било. По скоро съветския синод трябва да се покае и да поплаче за греховете си пред целия народ. Тогава е възможно и обединение на БПЦ. Леки пости!

 5. sponzor каза:

  Ех, християнче, ако беше християнин, нямаше да злобееш така пред общата снимка на патриарха и премиера. И щеше да знаеш, че дори и комунистите не си позволиха да се разпореждат с Църквата ни така, както господина ти Костов и сие. И нямаше да се радваш, че както го започна, господинът ти Костов така може и да довърши разкола. Дядо ти Инокентий пък е дядо само на такива недорасли християни като тебе. И на такива, които още не са разбрали кой е всепризнат глава на БПЦ. Бих си позволил да те посъветвам повече да учиш, повече да мислиш и по-малко да изказваш мнението си на всеослушание. Защото хора с болшевишко мислене като господина ти Костов и дядо ти Инокентий рушат, а не градят. От такива Църквата ни нищо добро не е видяла и няма да види.
  Но така е когато слепец слепеца води.

 6. Антон Николов каза:

  нищо не разбират, обаче и те – да изкажат мнение. От повечето пишещи във форума лъха неприятната тенденция всичко да се критикува, да се осмива, доброто да не се вижда. Хора, които хал хабер си нямат и от вяра и от Църква и от канони и ред, непрекъснато дават акъл, изказват „компетентно“ мнение, вечно все много знаят. Тях нищо не може да ги трогне освен някакви крайни форми на цинизъм и как все успяват да уцелят гредата – не знам. Наистина Костов & сие направиха разкола, разбиха единството на Църквата и подкрепиха тоя търтей Инокентий, дето лятото ходи по бели гащи в Приморско и прави слънчеви бани. Повечето разколници са „мутри“ и това всички го знаят. А в София съм виждал как разни „бизнесмени“ даряват огромни суми пари на разколническите храмове. Защо ли?
  Наистина от такива като Костов и Инокентий добро няма да видим. Та бере ли се грозде от тръне?

 7. chingis каза:

  Характерното за висшият клир БПЦ и командирите на БКП е, че те не вярват в Бога според културните норми на християнството по цял свят. Те вярват в политическите механизми, в разработките на психологията, в зарибяването на патиротична основа да работиш за Родината, в силата на парите, в обществените интриги, в политическия шпионаж, в налагането чрез силата на медиите на псевдоавторитети, в силата на руското ядрено оръжие и привързаността на руския народ към Великая православная Русь, в интернационалните помощи за властта на Партията и властта на Св. Синод, в идеята за правата на човека, която пази религиозното съзнание на човека по цял свят от погрома, който атеистите и друговерците са в състояние да направят, в идеята за богоизбраност – БПЦ от Бога, а БКП от законите на историята, в идеята за супремация чрез скриване и изопачаване на знание, в силата на историко-културната интерпретация, която е наложена като канон за българската хуманитаристика и литература през модерността и в наивността на българите, които си мислят, че в света има истина, милост и справедливост. И БПЦ и БКП познават перфектно идеята на българската мания за величие и на тази основа разработват българското масово съзнание да им работи за без пари в името на идеята, докато висшият клир и висшите комунисти тънат в лукс и разкош при беден народ. То и Инокентий е кадър на манталитета на БПЦ, затова и неговите хора са един дол дренки с представителите на улица Оборище номер 4 в София.

 8. Siluan каза:

  каква братска загриженост…(2 пъти го посетил),какво топло общение, разбирателство и мир между потомствен комунист-премиер и християнски архипастир…и откъде ли ??! Я да видим какво ще рече Писанието по въпроса : Сир. 13:20-22 „Всяка плът се съединява по своя род,и човек се прилепя към ПОДОБНИЯ СИ.. Общува ли вълк с агне?..Какъв мир между хиена и куче?“ Станишев ли е станал християнин ??!…или по скоро Максим ще да си е бил открай време комунист..че така добре да се спогаждат двамката, както между впрочем патриарха ни винаги е правил само с комунистите на които и дължи „избора си“ за патриах! Откакто през 1949 комунистите насилствено смъкват и интернират последния свестен български екзарх който им се опъва и напълват синода с техни агенти – БПЦ си е ТЯХНА…затова и си я ЗАЩИТАВАТ хората ! Всеки защитава СВОЕТО СИ, не чуждото! Защо гръцките комунисти не милеят за гръцката си православна църква …а??!

 9. Антон Николов каза:

  „Разсъдливият човек прикрива знанието си, а сърцето на глупавите изказва глупост“, 12:23.

 10. terzogr каза:

  Сърцето пее не от влюбеност, а от любов; и песента му се лее като безкрайна мелодия с вечно жив ритъм, във все нови хармонии и модулации.

  Сърцето придобива тази способност само тогава, когато си осигурява достъп до божествените въжделения и обвързва съкровената си глъбина с непреходните ценности на небето и земята.

  Тогава започва истинското пеене; то не се изчерпва и не пресеква, защото тече от вечно обновяваща се радост.

 11. poklonnik каза:

  В книгата на книгите, Светото Писание, Библията е писано: „…ни една йота, или една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.”(Мат.5: 18).Така е народе български и щом си загърбил съветите на Тоя, който те е създал, ще го отнасяш още и още!!…
  Много се спекулира с библейския текст (Мат.5:39): „Но, ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата.”, защото има и още един текст, (Йоан 18: 22- 23): „един от слугите, който стоеше наблизо, удари плесница на Иисуса Иисус му отвърна ако говорих зле, докажи злото; ако ли – добре, защо Ме биеш?”. Защитникът на човеците не обърна другата си страна, а попита: „Ако говоря добре, защо ме биеш?!”. Байганьовците едва ли са правили сметки кои говорят „зле” и кои „добре”, щом е ставало въпрос за предизборни ундурми.Още от тогава си е наш мурафет да се делим на лоши и на добри, но Този, който ни е пръкнал и създал (Мат.5:45): „оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни.” В днешно време, когато „доста е на всеки ден злобата му” и за едните и за другите, които си разменят медийни и досъдебни удари, е писано: „който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две.”(Мат.5: 41).Удвоения път е пътят на разбирателството за тия, които смятат да ни водят.На такива Той им напомня : „ Защото, ако обикнете ония, които вас обичат, каква вам награда? …И ако поздравявате само братята си (шуро- баджанащината), какво особено правите?” (Мат. 5: 46- 47)…

 12. poklonnik каза:

  И едните и другите, било то от светската, било от духовната власт, трябва да помнят, казаното от Създателят, за вътъка на тая земя- НАРОДА, че: „Вие сте солта на земята.” (Мат.5: 13).Нека напомним на светските и духовни управници, че ако те се вземат на сериозно, като: „…светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина…”(Мат.5: 14- 15).И ще трябва: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела…”(Мат.5:16). Днешните светски и духовни владици се вземат за по- големи от Създателят им, който скромно заявява: „Не мислете, че съм дошъл да наруша закона:… не да наруша съм дошъл, а да изпълня.”(Мат.5: 17).И едните и другите да се поспрат за малко, да прочетат („Който чете, нека разбира!”), че: „Верният в най-малкото е верен и в многото, а несправедливият в най-малкото е несправедлив и в многото.
  И тъй, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското? И ако в чуждото не бяхте верни, кой ще ви даде вашето?
  Никой слуга не може да слугува на двама господари, защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или на единия ще угоди, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона” (Лук.16: 10- 13)…….

 13. poklonnik каза:

  Доста от народа ще кажат: „Да, ама Не!”.Е, щото така я караме Той ни съди и: „Осъждането пък е поради това, че светлината дойде на света, но човеците обикнаха повече мрака, нежели светлината, понеже делата им бяха лоши.Защото всякой, който прави зло, мрази светлината и не отива към светлина, за да не бъдат изобличени делата му, понеже са лоши.”( Йоан 3: 19- 20). Трябва ли народът ни да чува и вижда голямокалибрени медийни сплетни, изръсени на кило или на мега- байтове, за да стигне до простичката истина, която Създателят ни я споделя с няколко слова:”.. тоя, който постъпва по истината, отива към светлината, за да станат делата му явни…” (Йоан 3: 21)

  P.S. НАРОДЕ: „Вие сте скъпо купени; не ставайте роби на човеци.” ІКор.(7:23) …..”Който чете, нека разбира…”.Когато ви говорят за купуване, вникнете, защото това не е купуване на гласове и помнете, че сте купени с кръвта на Този, който я проля на Кръста.Той обича вас, а не днешните духовни садукеи , измекярите- книжници и депутатски фарисеи.
  Бог поруган не бива!Маран ата!

 14. Idiot каза:

  Аз нямам какво да кажа. Всеправославният събор се произнесе. А четиримата древни патриарси не може да се нарекат комунисти. Който прави това, си затваря очите за нещата, каквито са.

 15. Християнче каза:

  Не приемам да ме поучават комунисти. В Св. Евангелие ясно и точно е казано, че не можем да служим на двама господари, но явно вие го можете и се опитвате да ме поучавате. Съжалявам!

 16. Metallica каза:

  Лика прилика – патриарха с болшевика

 17. kipria каза:

  Простотията извира от теб мило „християнче“, и от такива като теб, които подкрепят разкола. Този разкол беше и остава, политическа инсинуация, за да отвлече вниманието на Църквата и да я направи разделена и уязвима. Казано е преди стотици години още – „разделяй и владей“. Политиците нямата интерес от силна Църква, а такава, която да обслужва интересите им.(Затова СДС даваше „рамо“ на Инокентий, а не защото ги омайваше с проповедите си. Някои „богослови“ също допринесоха за разделението в БПЦ и затова още се борим с последиците. А такива като теб, се чудят чия ръка да целуват и викат победа на алчния Инокентий.

 18. Антон Николов каза:

  тогава – какво? Увисваш като плашило на къра!

 19. chingis каза:

  Не знам дали си комунист, но защитаваш политиката на висшия клир на БПЦ и коментарите ти издават също така едно католическо виждане по въпроса. Кой ти плаща да пишеш коментари, бе другарю?

 20. Антон Николов каза:

  на БПЦ е или комунист, или католик, защо не маоист или зулу? Ти по същество нямаш нито един сериозен аргумент, затова се чудиш какви квалификации да съчиниш. Казаха ти хора грамотни по-горе, че БПЦ е призната от всички православни църкви по света! Пък Инокентий никой не го признава! Пък той също се прегръщаше с Костов и Фил. Димитров, например, ама за тази любов си мълчиш. И по-добре, защото няма какво да кажеш.
  А и да не забравиш рецитала си за новомъчениците, че отдавна не съм го чел!!! Ще вземем иначе да го забравим…

 21. Idiot каза:

  Недей спори с този, дето се нарича „християнче“. Не си струва. Спорил съм. Моите аргументи стоят. Може да се прочетат. За съжаление, той не можа да даде нито един смислен аргумент. Всичко са само емоции, емоции, емоции, които не тежат. Вече серьозно обмислях да спра. Обаче ако спра, после ще ме пита собствената съвест, защо съм оставил този да ругае лъжи като изоглавен. Значи със себе си той може и да увлече и други. И не от тук следва, че не трябва да се оставя тъкъв. И ако трябва пак ще ги повторя.
  Не се предавай.

 22. Антон Николов каза:

  Не си ли забелязал това, idiot? (Неудобно ми е да те наричам така), още повече, че сред авторите на горните постинги има такива, на които наистина им приляга по-добре твоето име. И аз мисля, че не е хубаво да се мълчи, когато ИМА какво да се каже. Жалко, че най-често приказват тия, дето НЯМАТ какво да кажат и трябва да мълчат като риби. Само да четат! Така че, пиши, брат, пиши!

 23. hpberov каза:

  С червен презерватив в листовка агитират младите социалисти, установи проверка на „Монитор“. Младежкият сайт red.bg започна новата си инициатива R.E.D. ПРОтест, която ще продължи до 14 април в шатра, наречена „геокупол“ в Студентския град. Презервативът е в листовка, на която отпред пише „влизай редовно“, а от вътрешната є страна – „интимно за политиката“.

  Според организаторите това е тест за това доколко младите хора имат нужда от културни инициативи…

  http://www.monitor.bg/article?id=192980

  „Православната“ българска нация (80%) не само гласува с болшинство за тези безбожници, но и висшият клир ги благославя…
  Преизпълнена е Ленинската визия от 1905 г. за религията. Дошла е жътва да си берат плодовете…

 24. hpberov каза:

  Всяко второ дете, родено през 2008 г. в България, е извънбрачно. Това показват оповестените вчера данни от Националния статистически институт (НСИ).

  От там обясниха, че от 1991-1992 г. има трайна тенденция за увеличаване на извънбрачните раждания. Техният относителен дял от 18,5% през 1992 г. е достигнал до 42,1% през 2001 г. През 2008 г. на бял свят са се появили

  39 694 деца, чиито родители нямат сключен брак, което е 51,1% от всички новородени. Само в 17,8 на сто от случаите бащата не е посочен.

  От НСИ обясниха нарастването на показателя със значителния скок на съжителствата без брак.

  http://www.monitor.bg/article?id=193110

 25. Антон Николов каза:

  не е съгласна за тези безбрачни съжителства, клира разясняваше това на хората. Защо пак търсите под вола теле? Вие какво искате? Дядо Максим на всеослушание да заповяда на Станишев да се ожени? Ами може и да му го е казал, откъде знаете, че не е. Но аз лично бих се възмутил, ако толкова интимни въпроси се обсъждат публично… И откъде-накъде ще казвате, че Православната Църква гласувала закомунистите? Вие откъде знаете кой как гласува? Да не би да сте бил в тъмната стаичка, или може би сте кибичил като урна в избирателните секции?

 26. hpberov каза:

  Не, не съм в тъмната стаичка. Няма и нужда. Резултатите се виждат съвсем ясно от статистиката на НСИ от 2001 г.

  Аз недоумявам следния факт:
  Нашата БПЦ, която е с численост от над 80% от населението избира с над 40% представители на партия, наследница на партията с враждебно атеистична програма и партията, която раздава червени презервативи и чийто шеф живее без брак?

  Обяснете ми този феномен, защото иначе най-логичното е, че 78% от членовете на БПЦ са атеисти, вярващи в магии и следовници на Ванга, чието православие се предава по наследство от преди няколко поколения. Възможно ли е въцърковен човек да избира за „народен вожд“ подобни?

 27. hpberov каза:

  което е възмутително. Крайно време е, когато вече е минал Всеправославния събор от 1998 г. и нег. Светейшество е потвърден от предстоятелите на поместните сестри църкви за каноничен, все пак и Висшият съвет на БСП да отмени Решение 145 на ЦК на БКП от 8-ми март 1971 г. и по този начин да го обезсили и изпрати в партийната си история. Иначе излиза, че БСП не се съобразява със Събора. Т.е. необходимо е не само единични изказвания, а Решение на ВС на БСП (като наследник на ЦК на БКП) за отмяна на Решение 145 …, за да се изглади цялата глупост, която в известен смисъл предестинира още тогава плачевното настояще на Църквата ни.

 28. Антон Николов каза:

  че тя е по-малкото зло. Не че я обичат толкова много. Но вие правите следната комична връзка: Българите са християни. Християните гласуват за БСП. Християните са комунисти. Такова уравнение е смехотворно! Не може да се разсъждава по този грубо математически метод, защото се стига до абсурди. И освен това не е вярно. Аз например никога не съм гласувал за БСП, но съм християнин. Е и какво? Понеже съм християнин, а оттам – бесепар, ще си сложа червен кондом? Нелепици!

 29. hpberov каза:

  Вас оставям настрана, защото сте християнин. Затова не гласувате за БСП и не си слагате червен кондом.

  А изборът е показателен сам по себе си.

  „Уравнението“ не е смехотворно, а трагично извращение – оксиморон. Оксиморонно е и обществото:
  Българите са християни, вкл. самоопределени като такива по Конституция!
  Българите (християни) гласуват в болшинство за БСП =>
  1. Болшинството от християните в България отдават доверие на комунисти.

  Българските християни са БПЦ. =>
  2. БПЦ се доверява на БСП (комунисти).

  Комунистите (болшинството) са атеисти (по идеология) =>
  3. БПЦ приема атеизма с доверие.
  ______________

  Изводът от 1+2+3=трагедия на БПЦ, за да не дам детайлно как рушенето на авторитета на БПЦ по Ленинската програма от 1905 г. относно религията е преизпълнена на 150%. И това е болката на всички…, (освен за притръпналите мазохисти).

 30. Idiot каза:

  Обяснете моля с думи прости на неукия пишущ едно нещо: Was ist „оксиморон“? На мен ми звучи както на Вас „тридентатен лиганд“. Наистина не го знам какво значи.

 31. hpberov каза:

  Wikizitat:
  Оксиморонът (от старогръцки οξύμωρον; oxys – ‚остроумен‘; moros – ‚глупав‘) e вид стилистично средство — троп, съчетание на привидно несъчетаеми, противоположни понятия (антитези), което създава контрастна изразителност на тяхната образност. Например „сладка мъка“ или „Живият труп“ (Л. Н. Толстой). Разглежда се като разновидност на метафората. Някои парадоксални на пръв поглед изрази като „виртуална реалност“, „духовна храна“, както и поговорките „бързай бавно“, „всяко зло за добро“ са се превърнали в смислени, въпреки, че по същество са оксиморони.

 32. Антон Николов каза:

  Още малко ще ме накараш да повярвам, че съм червена бабичка, християнин, почитател на Ванга и Дънов, а накрая ще излезе че съм шинтоист, защото обичам японска кухня. Ако хората бяха гласували за Атака, ще кажеш, че БПЦ е атакистка. Ако бяха гласували за сините -ще излезе, че сме костовисти. Ама наистина, каквото и да направим, все ще се стигне до ПАТ. Не става да прилагаш математиката в психологията, бе човек. Нещата не са 1+1=2. Защото сборът може да не излезе. Тези твои твърдения са чисто механични и не могат да се сведат до такава статистика! Пък щом излиза, че Лениновата програма е изпълнена на 150% значи Църквата е умряла. И Христос е излъгал и КГБ е победител. Следователно, да живее КГБ!
  IDIOT, щракни в Google оксиморон и ще излязат 50 определения. Но най-доброто е първото в Уикипедия.

 33. hpberov каза:

  Не го казах аз…, това са Вашите думи…

 34. Християнче каза:

  и на всички останали братя и сестри мислещи като мен, а не като тези които са се поклонили на червения звяр – побеснелия от злоба антихрист – загнездил се за жалост в живота им завинаги. Радвам се пред иконата на Св. Богородица и пред запаленото ми кандило, че истината не може да остане скрита. С нас е Бог!!!

 35. Siluan каза:

  Притч. 24:25 „които изобличават,ще бъдат обичани и върху тях ще дойде благословение“

  Извинявай ,че не успях да те подкрепя навреме срещу двамата ни опоненти.. и аз имах какво да им кажа ,но ти братко се справи прекрасно и защити Истината !
  Притч.4:32 „Подвизавай се до смърт за истината – и Господ Бог ще надвие за теб „

 36. Siluan каза:

  Относно твоето „цитатче“ – притча (12:23) от Притчи Соломонови ще ти отговоря с друго „цитатче“ – касаещо твоето, от същите тези притчи,а именно 26:7 „Както кривят нозете у хромия,тъй и притчата куца в устата на глупци“ – в твоята уста, братко Антоние, притчата не просто куцаше, а по корем се влачеше горката. Занапред имай милост към Притчите,моля те!
  В моя случай: 1) Аз не показвах никъде „лично знание“ , а изразих лично мнение, което подкрепих стабилно с божествена мъдрост от Свещеното Писание, но на тебе май точно тази мъдрост явно не ти изнасяше,а?! 2) Притч.20:30 „Скрита мъдрост и потаено съкровище – каква полза от двете“. Божията мъдрост е за показване, НЕ за криене! 3) Написаното от мен бе с цел ИЗОБЛИЧЕНИЕ…е, явно съм постигнал в някаква степен целта си, щом предизвиках отговор от теб,макар и доста нескопосен. Изобличението често не се харесва на изобличените,нормално е…но „много по добре е да изобличиш,нежели да се сърдиш тайно(Притч.20:1)

  И накрая : 1/ АЗ не твърдя, че Разкола е НОРМАЛНО състояние и НЕ го поддържам – твърдя само, че той беше НЕИЗБЕЖЕН,след като Максим не се оттегли
  2/ НЕ поддържам Инокентий и синода му -не ги познавам лично,но определено НЕ ги смятам за праведници ,още ПО МАЛКО праведни са обаче Максим и червената му дружина мошеници – от тях познавам лично 2-ма ,а ти колко познаваш??
  Дай ми някакъв твой е-майл на който да ти изпратя оригинални документи касаещи митрополити на Максим ..

 37. Siluan каза:

  Четиримата древни патриарси – Александрийския,Йерусалимския,Антиохийския и Константинополския НЕ са живели в комунистическо и един ден. Те само са чували или чели за комунизма,но едно е да чуеш и прочетеш ,съвсем друго е да го изживееш!На тях пък най малко мога да им се сърдя.
  Хората са отсъдили по принцип.Редно нещо ли е разкола – Не е редно!Ами щом „Не е редно“ -против сме! И аз казвам че НЕ Е РЕДНО .. с тази разлика,че 26 години от живота ми са минали в комунистическо и смея да твърдя,че познавам системата ,за разлика от тях, и именно понеже я познавам,пак смея да твърдя че при нея подобен разкол след 1989 просто беше Неизбежен ,освен ако свързаните с комунистите патриарх и владици,не се бяха оттеглили мирно и тихо. Това разбира се НЕ стана ..и понеже то НЕ стана, стана другото – разкола.

 38. Idiot каза:

  Да, наистина, и четиримата не са живели по време на комунизъм и не знаят какво е това. Но защо това нещо не стана с Руската патриаршия, Румънската патриаршия, Грузинската патриаршия, Полската митрополия, Албанската архиепископия, Сръбската патриаршия? Силата на църквата е в Нейната съборност. Забравяте, че Глава на църквата е Самият Иисус Христос и той определя какво да става в Нея с всичкото добро и лошо. Значи според Вас Той не може да си управлява църквата. Значи според Вас Църквата не е жизнеспособен организъм. Тогава ще попитам аз, как тогава е оцеляла две хиляди години. На мен ми се струва, че Вие, както и много от хората мерите църквата с мирския аршин. То е все едно да мериш дължина с ватове.
  Разкола можеше да се избегне ако държавата не се беше намесила. Наистина, ножът е средство, което може много смърт да донесе, но в ръцете на опитен хирург, може да направи чудеса. Тогава държавата хвана ножа и го въртя яко. Сега пак се наложи държавата да развърти ножа. И повече заболя. Ако всичко това беше оставено на Хирурга на всичкси хурурзи, всичко би минало съвсем безболезнено.
  Не забравяйте и че не може епископатът да е нещо по-различно от паството си. Епископатът е точно отражение на нас, на целия народ. Пак се оказва, че гледаме в чуждата паница. Далеч съм от мисълта си, че епископите ни са праведници. Според Вас излиза, че те са лишени от благодат, поради греховността си. Къде се е чуло и видяло благодатта да намалее поради греховността на дадения човек? Никъде.

 39. Християнче каза:

  Това нещо – „РАЗКОЛ“ по вашему – етикет поставен и утвърден от комунистите или РАЗДЕЛЕНИЕ по нашему НЕ стана в другите православни църкви защото техните патриарси бяха адекватни на новата обществено-политическа обстановка и успяха да направят необходимия завой. Особен пример в това отношение даде покойния румънски патриарх Теоктист с покаянието си пред целия народ. Беше осъден и комунистическия режим. Видни християни – жертви на атеистично-комунистическия режим бяха канонизирани за светци. Другите църкви НЕ ДЕМОНСТРИРАТ близост с бившите комунистически-социалистически партии и не дразнят народите си. Те живеят с радостите и мъките на своите народи. Изевяват ясна позиция по проблемите на днешното време. Затова имат и авторитет сред народите си. Дори и албанската църква която беше забранена със закон – днес е в пъти по благоуспяваща от нашата. За жалост това в България не се случи. Напротив – свидетели сме на обратното – всеки ден и всеки час БКП/БСП и сие са все при вас – „каноничните“. Доказва го и снимката. Това за за стотици хиляди православни християни е отвратително и гнусно. Затова и те НИКОГА няма да приемат връщане по убеждение при Максим. Разбра ли най сетне Idiot?

 40. DODO каза:

  Наглост болшевишка – първо разцепваш зълквата , като създаваш 2ри синод чрез ДС, за да предотвратиш опастността църквата да се развие като опозиция , после ставаш покровител на официалния синод и негов патрон. Безочие владишко – 50 години мачкат институцията , която управляваш и за това време си станал толкова комунист, че след 20 години пак си ходиш при болшевиките за опора. Червени бабички, само че в раса. Преди мислех, че синодът го натискат, шантажират и държат КОМУНСТИТЕ. Откъде иначе тази „любов“ към бившите рушители на църквата. Оказа се друго, това наистина е любов, любовта им иде отвътре. Владиците отдавна дотолкова са деградирали , че ТЕ СА СТАНАЛИ , А НЯКОИ ВИНАГИ СА БИЛИ ХРИСТИЯНИ – БОЛШЕВИКИ : СМЯТАТ , ЧЕ НАЙ-БЛИЗКИ СА ИМ БИВШИТЕ САТРАПИ НА ЦЪРКВАТА, КАТО НА ПЪРВО МЯСТО ПОСТАВЯТ РУСКИТЕ , ПОСЛЕ НАШИТЕ КОМУНИСТИ. Всъщност на комунистите тези клоуни не са им толкова нужни, само за декорация, омайват ги с празни приказки и с някоя друга привилегия, колко му трябва на един напикан владика. Факт е , че не въведоха религиозното обучение, всъщност това владиците толкова не ги интересува , те ако искаха просвета нямаше да си закрият синодалното издателството и да оставят църквата безкнижна. Комунистите гледат на тях точно като на червени бабички , ласкаят ги с приказки и държат ги под око и гледат да обуздават екстремиските им искания, за да не ги компрометират пред Европа , както стана с делото в страсбург.

 41. DODO каза:

  до hpberov . Позовлявам си , да пиша за една разлика , която няма отношение към темата и се знае само от специалисти. Става дума за за примерите за оксиморон , които си дал по-горе. Често оксиморон и парадокс се използват като синоними , в теория на литературата обаче се прави разлика. „Жив труп“ е оксиморон , „сладка мъка“ е художествен парадокс . Разликата между двете е , че „жив труп“ е невъзможен , т.е съчетават се две неща които са противоположни и битийно невъзможни, това е и оксиморонът. „Сладка мъка“ е напълно възможно да съществува, т.е съчетава се противоположнжни неща, които обаче могат да съществуват и заедно, независимо че са противоположни, което е и художествения парадокс.

 42. DODO каза:

  Не е вярно, че костов стои зад инокентий. В черно белия болшевишки свят, който представляваш всичко , което е прозападно е лошо . Само , че повечето в дсб вкл и костов са за максим и са вярващи християни за разлика от комунистите и повечето владици . Ако навремето част от сдс беше подведено да тръгне с 2рия синод това не значи, че сдс създаде разкола. Разкола го направиха от ДС, които имаха възможност за това и се опасяваха църквата да не тръгне да подкрепя опозицията. Общо взето са разсъждавали логично. Оказа се обаче , че комунизмът е родил психология , която и самите комунисти трудно предвиждат, съзнанинието което той остави е пълна лудница и затова Синодът на Максим ги изненада и тях и тъй като през годините владиците станали по- корави и безмозъчни болшевики от повечето комунисти.

 43. Idiot каза:

  Да хвана ли и аз да обидя милото т. нар. християнче? Ми, не си струва. Нещо да кажеш за Всеправославния събор от 1998 г.? И той ли е под крилото на комунистите? Не знаеш ли, че Инокентий и епископите около него се покаяха пред главите на всички православни църкви? И после той се отметна. Само не го сравнявай със свети Петър. Нещо да кажеш? Нещо друго освен това, че съм комунист и всички са комунисти?
  Между другото, този сайт е под духовния надзор на Негово Преосвещенство митрополит Натанаил. Що щеш ти тук? Ти, при комунистите?

 44. Idiot каза:

  Между другото, този сайт е под духовния надзор на Негово Преосвещенство митрополит Неофит Русенски и духовници от „каноничния“ синод. Що щеш тук при комунистите? Нали се гнусиш от тях.

 45. timoti каза:

  БПЦ ЗАЕДНО С ЛЕГИТИМНОТО И РЪКОВОДСТВО!!! Къде са оялите се легитимни владици…