Симеон порицава Българската православна църква


Източник: Сега

Лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски порица Българската православна църква за нейната пасивност по обществените дела. Направи го в пространно интервю за авторитетното списание на руската емигрантска общност в САЩ The New Review. "Нашата църква трябва да бъде много по-съвременна, както е в западното християнство", заявява той.

 

И признава, че не е съгласен с позицията на някои български митрополити. "Източната църква трябва да бъде много по-открита с хората, да се заеме със социални проблеми, да влезе в контакт с вярващите, да води по-активен живот, дори да има отношение и към екологията, защото, ако защитим природата, правим нещо важно за човечеството", заявява царят.
Той изтъква, че като премиер е положил много усилия да възстанови нормалния диалог с руската страна. "Туристите ви отново се върнаха и от икономическа гледна точка ние сме заинтересовани от добри връзки с Русия", казва Симеон.
Списанието The New Review е наследник на най-старата руска задгранична медия "Новый журнал", създадена през 1942 г. от бялата емиграция. В него са публикували Бунин, Солженицин, Набоков и Цветаева.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...