Сливенският митрополит се обяви против порицанието на митрополит НиколайМоже да харесате още...

52 Отговори

 1. refab каза:

  „„Не може да му се прави бележка, защото се отразява на епархията, на автортета и духовността му.“

  Сетих се за друго ОСОБЕНО, ЛИЧНО МНЕНИЕ, както се изрази самият той, на митроп. Иоаникий на едно публично събитие, а именно-ЧЕ Е ПРОТИВ ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ!Не направи никаква допълнителна уговорка и добавка!………Разни хора, разни идеали!…… 🙁
  И ето сега!… Що за мотивация на позиция! 🙁

 2. portos каза:

  ЦИТАТ: “ Няколко митрополита предложиха да му се направи бележка, но църковно народния събор няма съдебни функции и правото да налага бележки”“

  Значи работата отива на „канона срещу правдата“. Срамота, не заради друго, а заради тази злоупотреба с канона, която се получава в случая.

  А, Негово Високопреосвещенство митр. Йоаникий опитва, помоему, да успокои духовете – хайде да не се заяждаме с дипломатичния му подход, а?? Нищо, че е малко ненестандартен. Човекът просто е прям.

 3. ieromonah Ioan каза:

  Човекът не е прям, а сервилничи и тука има голяма разлика. В Православната Църква винаги всичко се е отстоявало и се отстоява само и само с Истината, а не с интереси. Подобни утешители не са от Светия Дух, а от човешкия. Този митрополит прави лоша услуга на митрополит Николай, ама тая роза по-късно ще цъфне.

 4. portos каза:

  Интересът е единството на Църквата. дай да взривим Вселената, заради „правдата ти“… Правдолюбец…

 5. TodorKaragyozov каза:

  нямали един път поне да замълчите там където не сте прави ………. този който се представя за иеромонах Иоан – ако си разколника за който мисля, избягвай и по-добре никога, поне докато си в разкол, неопределяй кое е и кое не е от Св. Дух, ясно защо… Що се отнася до „сервилничи“, би било такова ако защитаваше няколко митрополита против обвинението на един друг такъв, а не обратно както е в случая –- стига злоба, моля те даже… Светльо, правдата изискваше тези „няколко митрополита“ сами да си направят забележкат към митрополит Николай , а не да използват за целта църковно народния събор, който наистина „няма съдебни функции и правото да налага бележки“, това всеки може да го прочете, затова не е срамота „злоупотребата с канона“ и „канона срещу правдата“, както ти в случая си разсъдил, а е срамота вашата „правда“ срещу правдата и канона……още колко време така …

 6. TodorKaragyozov каза:

  рефаб (на страшния съд с това име ли ще се явиш..) анонимки заслужават ли отговор ….. не е вярно, че митрополит Иоаникий не е правил „допълнителна уговорка и добавка“, въпросното интервю бе много отрязано, ставаше дума за пълното ограничаване на възможността някой да прекрати живота на болен преждевременно или още по-лошо да убие друг човек с цел продажба на човешки органи за транспантация …. и още, нали благодарение и на неговата позиция св. Синод така мъдро формулира проблема …………. моля ви бъдете добри, с нещо положително помагайте на Митрополитит и самите те без вас немогат и имат необходимост от вашата помощ, стига сме радвали бесовете ….

 7. Yasen каза:

  Господин Тодоре, никакъв сан не дава право на човек (пък бил той самия митрополит Николай) да се държи като хулиган. Просташкото и безочливо поведение ни е достатъчно добре познато от светската действителност, за да ни залъгват, че става дума за духовна ревност. Когато родителите не са си свършили работата навреме, няма вече какво да се направи. Ще трябва да търпим.

 8. refab каза:

  интервю (въпреки че и интервюто е такова, но тогава щях да напиша „интервю“)!…Това бяха едни четения в НДК преди няколко години, където участваше и ти (нали си този, който участва и в „Биг Брадър“!?) с нагледен урок срещу наркоманията!
  ……………………..
  Ти правиш следното разсъждение ЗА КАЗАНОТО ОТ „йеромонаха“: „Що се отнася до „сервилничи“, би било такова ако защитаваше няколко митрополита против обвинението на един друг такъв, а не обратно както е в случая“. Аз ще ти кажа, че ПРИНЦИПНО МОЖЕ ДА СЕ СЕРВИЛНИЧИ И СПРЯМО ЕДИН ЧОВЕК-това е елементарна истина!…Друг е въпросът, че Иоаникий вероятно наистина СЕ ЖЕРТВА в някаква степен, с цел-спадане на напрежението!?
  …………………………………………………………………
  Относно публичността, ти нямаш, вече, съществен проблем, защото, които те познават, знаят че си ОПРЕДЕЛЕНО СВЕСТЕН, макар и малко еднопланов в някои отношения, засега, според мен, човек…, и съответно частичния ти резил с участието в „Биг Брадър“ и ПИЯНСКАТА ТИ ИЗЯВА ( много неприятна, макар и не от агресивните!, докоркото си спомням)-„ей, (леки, не страшни!?) бесове, ей“, с извинение-но си беше параекселанс тип „казашко“ напиване, не би могло да ти нанесе толкова голяма щета, колкото би могло да се очаква!..
  Иначе, не може да изискваш всеки да си показва личната карта! 🙂
  Съвет-гледай да си по-прецизен от интелектуална гледна точка, особено като заклеймяваш („бесове“)! 🙂 Такъв съвет давам и на себе си! 🙂
  :

 9. portos каза:

  ЦИТАТ: е е срамота „злоупотребата с канона“ и „канона срещу правдата“, както ти в случая си разсъдил, а е срамота вашата „правда“ срещу правдата и канона

  Да, тя „вашата правда“ надвишава чрезмерно приличието и всяко човешко чувство. Това и аз не го мога (поне не в тая степен). Защо ли се гордея с последното?? Сигурно защото съм „малодуховен“ Хайде остани си със здраве.

  „“Цитат от Устава на Българската Православна Църква: „Глава VII
  ВЕДОМСТВО И ЗАСЕДАНИЯ НА ЦЪРКОВНО-НАРОДНИЯ СЪБОР
  ЧЛ. 135 Правилник за вътрешния ред си изработва самия Събор.“
  Има ли нужда да се коментира по-горе написаното?! ……………………. Щом има нарушение на вътрешния ред, съставен от църковно-народния събор, ще има и последващи санкции, според правилника за вътрешния ред! Така че владиката Николай изобщо не е прав! И тук не става дума въобще за църковната дисциплина на владика, с която да се занимае Съдебната Църковна инстанция, а за НАРУШАВАНЕ НА ВЪТРЕШЕН РЕД, нещо строго определено, за което не се изисква съд от 12 архиереи „

 10. Yasen каза:

  Тодоре, що за тъпотия? Да ти напомням ли от каква националност бяха апостолите? Не съм фен на юдейството и на който и да било, но всичко има граници! Рядко може да се намери по-срамна изява от участие в Биг Брадър (ако е вярно), така че помисли, преди да слагаш над някой друг какъвто и да е знаменател!
  Повтарям- никакъв пост не отменя „каноните“ на човешката възпитаност и такт. Хора, дето не могат с магаре да се държат подобаващо, у нас стават шефове и колят и бесят.

 11. TodorKaragyozov каза:

  предполагам, че и ти все някога си съгрешавал, защо напомняш мой грях, още повече нямащ нищо общо с тази тема….. сам си отговори, това правилно ли беше …. виждаш ли, да си интелектуален не е достатъчно ))) ––––- а що се отнася до „публично събитие“ трябваше да попиташ Митрополита там на място или при друг случай за необходимата ти „уговорка и добавка“, но в никакъв случай да го коментираш по този начин

 12. TodorKaragyozov каза:

  Ясене всеки еврей, който приеме православието е достоен човек и т.н. такива са и светите Апостоли, но който еврей не приеме Иисус Христос за Господ и си остава в юдейската вяра се нарича юдей и върху му пада и действа проклятието от убииството на Господа на славата, ако това е нарушаване на граница ………. Елиазар, много си забавен, даже ми е трудно да ти отговоря..))) Светльо, правилника за вътрешния ред на събора се отнася за съвсем друго нещо …..

 13. refab каза:

  „бесовщина“ коментарите и проявите на противниците на младостареца, а също така и в конкретния случай-несъгласните с паралогичната мотивировка на Иоаникий!….
  Та, като контрапункт на неоснователното ти, според мен, обвинение, реших да припомня една твоя ИСТИНСКА (макари встрани от ядрото на личността ти), хайде, полубесовска проява!Освен това, посочил съм известна обосновка за „напомнянето“ в самия текст, като отговор на обвинението? ти в анонимност!
  Нямаше да постъпя така, ако твоите доводи бяха достатъчно интелектуално издържани!
  А за „расизма“-дадох си сметка, че ти изглежда нямаш предвид евреи, а изповядващи юдаизъм! Това променя леко по-благоприятно ситуацията за теб, но не много, все пак!?

 14. portos каза:

  „Светльо, правилника за вътрешния ред на събора се отнася за съвсем друго нещо …..“

  Кое е „нещото“, Тодоре? Миряните? Онова „простолюдие, дето не знае закона ли“?

  А кой е Този, който стои над канона и над закона? Митрополитът с главно „м“? пловдивския ли избрахте да кооперира „м“-тата?… Дано някой ден пак си говорим нормално… Не ми отговаряй, защото не искам повече да чоплим темата…

 15. TodorKaragyozov каза:

  много се обърка, чак си интелектуално смешен вече ))) Господ ще ти даде ти да определиш мястото на душата ми след като и ядрото и виждаш ……… а, и незабравяй, припомни на светия цар Давид какво е правил някога, от тези неща олеква ли ти….. едва ли ––– анонимен съдник ми напомняш, жалко, поне да имаше лице, та поне като противник да те уважавам ))) бъди благословен и си свали маската !!!

 16. refab каза:

  Тодор:

  „но който еврей не приеме Иисус Христос за Господ и си остава в юдейската вяра се нарича юдей и върху му пада и действа проклятието от убииството на Господа на славата“

  Почти съм сигурен (но понеже не се считам съвсем компетентен) на 100%, че това, което е написал Тодор, се отнася САМО за ЮДЕЙСТВАЩИ ЕКСТРЕМИСТИ!

 17. Bojii_ognen_mech каза:

  Колкото и да ви е трудно, трябва да признаете, че Тодор е доста аргументиран; не злобейте, защото от яд пропускате основни неща!

 18. Bojii_ognen_mech каза:

  На Пламен Сивов не му прави чест, че изтрива коментарите за юдеите…. това в резултата на какъв правилник е?

 19. Bojii_ognen_mech каза:

  Нещото за вътрешния ред е това, че e нямало определено наказание при напускане на делегат. Както знаем, много от делегатите напускаха по време на заседанията, други въобще не се явиха, трети излизаха да пушат цигари и нямаше такава точка за наказание по този въпрос!

 20. refab каза:

  Кажи-може пък наистина да съм се объркал!

  „много се обърка, чак си интелектуално смешен вече )))“

  Виж, сега! И аз в немалка степен се разкривам, при това, често и в недобра светлина!
  А сега-малък естетико-психологически етюд (говорим си, просто! 😉
  При тебе, както отбелязах като предположение, драги Тошко, го има , според мен, момента на едноплановост!Това е добре, когато е предпоставка за проста, НО НЕ И ПРИМИТИВНА, ВЯРА! Минусът е, че е и предпоставка именно за примитивизъм, който дава мътнота на религиозното чувство!
  Интересен момент, в този контекст на мисли, е въпросът за ЕСТЕТИЧЕСКИЯ УСЕТ, който би могъл да се добави ДО религиозното чувство!Той, особено когато е висок (усета), би могъл да е обвързан и с тщеславие, горделивост…, дори демонична насоченост!..По-различно е в твоя случай, мисля аз, където естетическото чувство поради ред причини не е имало добро зърно и почва за да изкласи добре и достатъчно!Тодоре, в пристъп на искреност и пак с уговорката , че си свестен човек, ще имам простъпката да ти кажа, че никак не ти е чуждо едно явление, което би могло да се нарече „православен“, т.е. псевдоправославен КИЧ, който, допускам, като с червена нишка минава през целия ти живот-през манекенските емигрански истории, доколкото си спомням…, през Биг Брадър!…
  Но пак казвам и съм искрен-ти си свестен човек, и „ако би мирно стояло, не би чудо видяло!“! : ))) 😉

 21. portos каза:

  Не съм portos, ами съм Светльо. Казвам ти го, защото ми се струва, че добре се познаваме, Bojii_ognen_mech

 22. refab каза:

  ПРОВОКАТОР TodorKaragyozov!

  Въвежда ме той в изкушение, за „интелектуални смешки“!?? ми говори, безпринципно защитава каузи само поради пристрастие, И РАЗСЕЙВА изясняването на въпросите около този толкова особен ФАКТОР, част от болната част на духовната ни среда-младостареца Николай Лимузинец! 🙁

 23. Bojii_ognen_mech каза:

  запознавали сме се на една кратка среща. Както съм сигурен/на, че ти дори не би си спомнил името ми, така и аз си позволявам да те наричам portos….

 24. portos каза:

  Да речем, че тогава си се наричала Лия??

 25. portos каза:

  Имам усещането, от атмосферата на коментарите до тук, че сякаш съм попаднал в същински комикс. То не бяха летящи кинжали, то не бяха огнени мечове.

  Хубаво, покажете ми човекът-пингвин. Че да викам батман и да приключваме.

  Даже refab, който иначе всякога коментира чисто и на ниво, като че се оплете. По-голям ли съм от коментатора refab. Хайде да взема да млъкна.

 26. Bojii_ognen_mech каза:

  Отдавна се отклонихте от темата, та стигна и до там кой/коя съм… не ти ли стана ясно, че не може да познаеш кой/коя съм.

 27. Eleazar_Levi каза:

  И аз съм любопитен,тук явно може да се пишат само глупости,а критиката да се трие.
  Все още съм любопитен,сливенския стожер продължава ли да благославя фазери?

 28. Eleazar_Levi каза:

  Ами тя темата е,един лъв на православието защитава младо лъвче.
  И двамата са си лика-прилика,и двамата са истински поборници за „правата“ вяра,нищо че от опитите им все криви излизат.

 29. Yasen каза:

  Господин биг брадър, никой не те е поставил съдия, а темата за юдеите няма нищо общо.
  Точно защото сме християни не трябва да допускаме прояви на простащина. Първо, защото е несъвместимо с нашата вяра, второ, защото така излизат прави хулителите и подигравчиите на Църквата. Честността е дълг на християнина и изисква да не отричаме истината, независимо от кого и за кого е казана. Вместо да се държим като настъпани госпожички и да се измъкваме с чужди на темата нападки, по-добре малко да си отворим очите, и да не допускаме хулиганщината да ни става авторитет. Айде да не увъртаме и да не търсим „духовни“ обяснения за безочието на тоя или оня големец. Светият Синод е направил каквото трябва и точка.
  Ако порицаният мислеше наистина за авторитета на Църквата щеше да приеме наказанието със смирение, нямаше да пише ултимативни писма, да раздухва въпроса и да прави публични фасони.

 30. semo_semkov каза:

  Да е жив издрав дядо Иоаникий, но според мен пак лукавствува. Язък, че се счита за „дзуховен“. От неговата“ духовна“или чисто страстно-човешка „мъдрост“, на времето за малко не стана част от разколниците 1992-93 г., като лъкатушеше, ту на едната, ту на другата страна. Слава Богу /+/, не отпадна в разкола.
  В скоро време набюдавахме тази година, как първенствуваше в богослуженията при хиротониите на новите епископи и с цяло гърло е викал, наравно със събратята си „Достоен!“, дори и за най – недостойния -Борис Бачковски – известен с пиянството и женкарството си. Е, моето уважение, ама ти да стоиш пред Бога в олтара на храма, по време на Литургията и да лъжеш безочно, пак Бога ,щото думите човешки нали не са празни и безсъдържателни словоизлияния!?/, това не ми прилича на лицимерие, а направо главоломно падение. Да го отдадем на възрастта му, Бог да му прости.
  Сега пък ги говори едни, уж за да въдвори мир сред събратята. Истинските духовни колоси, като Св.Василий и СВ Иоан Златоуст и проч., са нямали нищо общо с такова двуличие и малодушие. Да ме прощава, дядото, ама за мен това криворазбрана православност , любов и вярност на Спасителя Христос. Жалко , че и той демонстрирва лабилност в позицията си.
  На Тошко К., ще му кажа, да си гледа Биг Брадъра, и да се кае за публичното си излагане дето го направи в НТВ. И това самочувствие от къде го вади?!

 31. arhimandrit bogoslov каза:

  Моят коментар е по отношение изказването на Сливенския митрополит Иоаникий (ако той наистина е правил такова изказване), който счита, че съборът неправилно е наложил забележка на митрополит Николай, че Светият Синод неправилно не е отменил порицанието срещу митрополит Николай, и това според думите на митрополит Иоаникий е защото “сатаната най-много изкушава хората и им пречи да се радват и да изживеят величественият празник”.
  Ваше Високопреосвещенство,
  Ако сатаната е “вдъхновявал” делегатите на VІ-тия Църковно народен събор какви решения да взимат, тогава портите адови на надделели църквата ни. Църковно народния събор е върховният орган на нашата света Православна Църква и за него важат думите на Господ Иисус Христос от светото Евангелие : “… защото, дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях. (Мат.18:20) “ Съборът е гласът Божий в нашата Църква, нейният върховен законодателен орган и не може да действа по внушение на сатаната. Това е въпрос догматически.
  С риск да бъда обвинен, че нисшият чин наставлява висшия, но съвсем добронамерено, искам да кажа на дядо Иоаникий да изповяда тези свои мисли пред своя духовник, за да получи прошка от Господа и да изживее величественият празник в мир.
  Също така, добре е да се откаже публично от тези свои мисли, защото е казано: “… понеже със сърце се вярва за оправдаване, а с уста се изповядва за спасение. (Рим.10:10) ”

 32. refab каза:

  🙂 …Нека това да ми действа антипрелъстяващо!

 33. TodorKaragyozov каза:

  кога митрополит Иоаникий ти е казал или е казал на който и да е друг човек, „че се счита за духовен“, защото аз и много други сме го чували винаги да се нарича и счита за грешен …. ето видя ли какво е началото и какъв е произхода на тезата ти …, виж колко си духовен … надявам се клетничеството ти да е проява на второто или третото ти лице )) така че, бъди простен и недей да съдиш в двуличие и криворазбрана православност човек, който не е далеч от св. Василий Велики и св. Иоан Златоуст …. много сме малки за това, още не сме се научили на елементарни обноски и говорене (ако се съмняваш прочети отново първото изречение)…… що се отнася до това дали да продължа „да си гледа Биг Брадъра“, ще ти кажа, защо ми пожелаваш лоши неща и кой ти каза точно, дали вече не съм принесъл покаяние пред Господа „за публичното си излагане“ и Той приел ли го е …. аз трябва ли да те връщам да гледаш жълтото по шортите си …. виждаш ли, с мен публичния грешник ти е трудно, а си тръгнал да съдиш ЧОВЕК, по-леко братко …. да не си струшиш костите …

 34. TodorKaragyozov каза:

  архимандрит богослов – такова животно в Църквата няма, богословите в Нея са трима, затова бъди по-смирен и като начало си напиши името и недей да наставляваш някой „публично“да прави нещо, след като ти си с маска … и тогава може би ще ти стане ясно какво се разбира „според думите на митрополит Иоаникий“ и в какво се изразява ролята на сатаната в случая ….

 35. Eleazar_Levi каза:

  „архимандрит богослов – такова животно в Църквата няма, богословите в Нея са трима“,това означава ли че и брат ти е дървено желязо?
  Нали нямало богослови,тогава какво пише ма дипломата му,разбира се ако има такава 🙂

 36. Eleazar_Levi каза:

  „още не сме се научили на елементарни обноски и говорене (ако се съмняваш прочети отново първото изречение)“,да ти припомням ли че палячо като теб не може да пише такива неща?
  Ти който си позволяваш да даваш такива клалификации,и според които ти си не само без обноски,но дори твоите са със знак „-„!

 37. TodorKaragyozov каза:

  юдейте да мълчат, че и без това мирише силно ))

 38. TodorKaragyozov каза:

  дипломата от университета те прави университетски богослов, а за да си богослов на Църквата е съвсем друго…

 39. Eleazar_Levi каза:

  не само че ти липсват първите 14 г,но и да четеш не можеш!
  Къде началника на мандрата(и имащ богословско образование) казва че е богослов на църквата ?

 40. semo_semkov каза:

  Ей юнак, разбираево е защо скачаш като петле и се дразниш. Ще те попитам: не трябва ли при публичен грях и публично покаяние. Я си припомни, когато се върна в Църквата м-тПанкратий Старозагорски, как по БНТ направи публично разкаяние за грешката си, което изуми мнозина. Ти покая ли се по НТВ,а?

 41. TodorKaragyozov каза:

  друга е темата … Елеазар, не пише, че архимандрита е богослов на университет някой, правото на тълкование в случая е свободно…. г-н Семков, вие някога искали ли сте да ви дадат думата по НТВ, защото аз няколко пъти след предаването, но без успех, все пак може би ще Ви утеши публичното ми разкаяние в това число на страниците на този сайт …..

 42. Eleazar_Levi каза:

  Тошко ти си истински сливенски херой,пишеш неща от които после се отричаш,браво.
  „архимандрита е богослов на университет някой, правото на тълкование в случая е свободно“ ,значи ли тогава че ….ти пишеш неща които нямат връзка с главния ти мозък?
  Къде началника на мандрата се именува “ богослов на Църквата“,това те питам!
  Или ти пишеш неща които не само не разбираш,но се оказва че са и противоречащи си на други,които си написал 5 мин.след тях,?

 43. TodorKaragyozov каза:

  когато им е трудно и не искат да разберат нещо православно, да питат равините, все пак още никой не е успял да обедини тъмнината със светлината …. и няма да може …. а когато искаш да имаш общо със светлината ще можеш и да направиш връзка с главния ми мозък …. и то с помоща на Иисус Христос … понятно!

 44. Yasen каза:

  Както винаги става в България, разговорът се разпадна, стана личен и всички забравиха за какво става дума. Пълна неспособност да се задържи вниманието на един предмет. По-зле сте от малките деца. Уважения към митрополит Йоаникий, но раздухването на въпроса е излишно и зловредно. Казусът е ясен. Болшинството нормални хора в Църквата са отдавна отвратени от безочието на порицания. Светият Синод прави онова, което са пропуснали да направят родителите на митрополит Николай в свое време. Браво! Достатъчно простащина има в света около нас и поне в Църквата нека я ограничават!

 45. Eleazar_Levi каза:

  Тошко ти си умствено недоразумение.

  Кажи, сливенския лъв още благославя фазери,които съпрузите да си поставят помежду си 🙂

 46. Eleazar_Levi каза:

  в православната традиция има това „велико“ аскетическо правило 🙂

 47. refab каза:

  много показателно мнение от „Двери БГ“:

  „Ст. Георгиева, юрист
  на 2008-12-21 22:36:53Ей, пловдивски младежи от владишкото обкръжение (вие сте все младежи, защото възрастен човек няма да си продаде така лесно душата като вас)! Защо продължавате да търсите под вола теле. Вие обругавате БЪЛГАРСКОТО ЦЪРКОВНО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ! Калкото и да се пишете, че сте „по-на изток“, явно не сте, защото аз съм по- на изток от вас, но отнюд не споделям вашето блюдолизничество!

  И защо хвърляте вината срещу юристите в ЦНС?! Всички те са доказани специалисти и вярващи хора, КОИТО НЯМАТ НИКАКВА ИЗГОДА НИТО ОТ СЪБОРА, НИТО ОТ РЕЗУЛТАТА МУ – УСТАВА НА БПЦ, освен че желаят да има един устав, който да отговаря на правните норми в едно нормално общество. Защо говорите за жена-юристка само. Вие знаете ли кои са проф. Мингов и Иван Минев? Чукнете в Гугъл и ще разберете! Те са гордост за юридическата и адвокатската колегия в България. И ако те са се опитали да защитят свещенослужителите и църковнослужителите от владишките своеволия, застъпвайки правото им на социално осигуряване, това ли вие наричате „адвокатска мафия“? Или и вие сте от ония свещенослужители, които неправомерно се обогатяват от НЕДЕКЛАРИРАНИ ДОХОДИ (т. е. престъпни доходи по смисъла на закона) от треби, каси и пр.?!

 48. refab каза:

  И най-важното: съборът реши и наложи ЕДИНОДУШНО наказанието на Николай, Антоний (който явно пише в този форум с псевдоним) и бездоблестните им слуги. Това наказание вече е публикувано и си остава в историята на БПЦ. Моят владика и да се отказва малодушно, и да не се отказва от съборното решение, то си е факт. Както е печален факт и безобразието което сътвори вашият владика по време на целия съборен процес.

  Всичко друго е от Карлсон, който живее на покрива!“

 49. refab каза:

  „…………. Ние знаем премного зли рожби на гнева; обаче едно неволно негово изчадие, макар и странично, е полезно за нас. Защото аз съм виждал хора, които, възпламенени от буен гняв, изригваха старото злопаметство, което се е криело в тях, и по този начин чрез страстта се избавяха от страстта, КАТО ПОЛУЧАВАХА ОТ ОСКЪРБИТЕЛЯ ИЛИ РАЗКАЯНИЕ, ИЛИ ОБЯСНЕНИЕ за това, за което дълго са скърбели……….“ (Лествица 8:15)

 50. timoti каза:

  пак се говори за разколници(тодоре накарай йоаникий да ти обясни какво точно значи тази дума, че май не си учил когато е трябвало, а и по мой спомен йоаникий беше един от шистимата митрополити скочили срещу патриарха) май е време николайчо и йоаникий да се пробват в BB5 тошко помогни им

 51. timoti каза:

  за връзкарчето игнатий

 52. annilieva каза:

  Спорове, обиди, кой какъв, високоинтелигентни думи, познания…За какво е всичко това – болка и грижа за ВЯРАТА или мръсната политика..Всеки да оправя себе си и тези, за които отговаря. И да помага. Къде е любовта?(