Сливенски духовник поиска анатема за Даниел Вълчев


Министърът на образованието и науката Даниел Вълчeв да бъде предаден на анатема от Светия Синод, ако не е член на Българската православна църква, или да бъде отлъчен от църковно общение, ако е. Това е поискал сливенският свещеноиконом Силвестър Янакиев в писмо до сливенския митрополит Иоаникий.

Реакцията е предизвикана от изказаните от просветния министър тези за обучението по религия в училище и проектозакона за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка.

"Мотивите ми за това предложение са продиктувани от последния му опит да унижи нашите деца, като ги застави да не носят своите кръстчета, докато са в училище, да не са православни християни, докато се обучават, да не вярват в Бога, докато учат", пише в писмото.

Сливенският свещеник пита защо в този "мерзък" проектозакон са визирани само кръстът и забрадката, а са пропуснати пентаграмът, еврейската звезда, ръката, която евреите носят на гърдите си като религиозен символ, знаците Ин и Ян и обърнатият кръст на сатанистите.

"От друга страна, атакуването на религиозните символи в едно мултиетническо общество със сигурност ще има пагубни последици за цялото общество и за политическия мир в страната ни", пише още отец Силвестър в своята молба предложение до дядо Иоаникий.

Даниел Вълчев е определен в документа като "човек с арогантно поведение" спрямо църквата, морала, българското общество и училище, наречен е "богоборец и отстъпник" от основите на светата православна вяра.

Отец Силвестър Янакиев е член на работната група към просветната комисия на Светия Синод и от няколко години работи за въвеждане в училищата на предмета религия. Той е чест гост като православен лектор в сливенски училища и е известен като ревностен борец против сектите. | www.vesti.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...