Старозагорци се поклониха пред мощите на своя небесен покровителStara ZagoraОт 6 до 8 октомври в Стара Загора се провеждат църковни тържества в памет на св. Игнатий Старозагорски. В понеделник духовенство и миряни от Старозагорската епархия тържествено посрещнаха мощите на своя небесен покровител, които се съхраняват в манастира „Св. Пантелеймон“ на Света гора.

Литийното шествие  с иконата и ковчежето с мощите на светеца, съпроводено от духов оркестър, премина по улиците на града към храма „Въведение Богородично“. Светинята бе посрещната от Старозагорския митрополит Галактион и от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Архиереите отслужиха благодарствен молебен в съслужение с духовници от епархията.

През цялата нощ на понеделник срещу вторник старозагорци имаха възможността да се поклонят пред мощите на светеца. В сряда, след празничната св. Литургия в църквата „Въведение Богородично”, светите мощи ще бъдат пренесени в новостроящия се храм „Св. прмчк Игнатий Старозагорски” в Стара Загора, където ще бъде отслужен молебен и водосвет.

На 8 октомври се навършват 200 години от мъченическата смърт на светеца, осъден на обесване в Цариград през 1814 г. от турските власти след като демонстративно изповядва вярата си.

 

 

 

 

Снимка: www.kmeta.bg

 

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: