Старостилците в България се нарекоха БПЦМоже да харесате още...

10 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Мисля, че не само сайт, но и църква да няма – на владиците им е все едно.

 2. missi каза:

  в старокалендарското мислене-на календарите напр.най-редовно пишат „издание на истинната българска православна църква“,та логично е,търсачката пак да изплюе връзка към сайта им.Не ,че в нашия Синод някой ще се размърда,то нали трябва“ благовремие“ за всичко,но и подръжнниците на дядо Фотий да решат най-сетне:“истинна“ или неистинна православсна църква са в действителност:-)))))))

 3. strat62 каза:

  и аз от много време се чудя защо БПЦ няма нормална официална интернет страница. Всички други поместни църкви имат.

  Относно „старокалендарското мислене“. Проблемът не се свежда само до календара. Това е много опростено и *НЕПРАВИЛНО*. Проблемът има едно название и е то зилотизъм. Наивно и глупаво е да говорим че зад разкола и въобще този начин на мислене и ревност не по разум се крие само календара!!!

 4. missi каза:

  но ,нали това си е камък от тяхната градина:-)))))
  А колкото до сайта на БПЦ- лично познавам отеца,който бяха ангажирали за направата на сайта/ ок. 2000г./ и знам за магариите които му се сервираха най-резонно,да се чудиш-защо аджеба искат сайт,след като сами си го саботират…..ама синодална работа..като всяка една такава

 5. dikovski каза:

  БПЦ всъщност си има официален сайт, но той май че е предназначен за чуждоземни читатели, защото българската му версия е доста невзрачна.
  за сравнение версия на английски:

  http://bulch.tripod.com/boc/mainpage.htm

  и версия на български:

  http://bulch.tripod.com/boc/contentsbg.htm

  Между другото старостилците на Фотий и „истинските православни християни“ са два различни разкола. Въпросните „истиски православни“ бяха свързани с някакви гръцки разколници и смятаха /поне до преди 10 години/ за свой предстоятел някакъв солунски екзарх Евтимий. Техен представител беше един архим. Киприян, който беше известен с „подвизите“ си в „Дряновския манастир“. А не бива да забравяме и „Всепровославната архиепископия“ на „всеблаженния“ „архиепископ“ Фори Светулков, който май също се изтипоса старокалендарец. След последните промени на закона за изповеданията вече не знам кой е официално и кой не е официално регистриран. Но факт е, че не старият стил е в основата на разкола, а някои други по-благи работи. „Блаженият“ Фотий „епископ“, ако беше тръгнал по правия път, вероятно щеше още да сърба някъде манастирска чорбица. Пък така, виж и епископ е станал.
  А относно това, колко „благовремие“ ще му трябва на Светия Синод. Нещата не навсякъде са еднакви. Ими действащи митрополити, които се грижат за духовния живот в епархиите си, но не всички са такива.

 6. dikovski каза:

  Все пак, хубаво е, че най-фрапиращия разкол, инспириран от комунистите след „нежната революция“ 1989 г. приключи. А старостилците са доста маргинални и с поведението си често отблъскват. Въпреки, че и между тях има доста добри християни. Вероятно са решили, че ако останат в официалната БПЦ нищо няма да променят и са избрали разкола. Дали са имали право? Нека Бог отсъди по съвест и по дела!

 7. Дон Кихот каза:

  Добри ресурси е събрал Фотий, особено на руски език. Очевидно има много свободно време и кисне по цял ден в мрежата.

 8. faf каза:

  Крайно време е някой да потърси сметка за този закон за вероизповеданията във Стразбург.Как така ще има привилигирована група която единствено ще може да ползва дума свързана с верско убеждение.Това свършиха Кобурга и комунистите-поръчка на москва.защото ако групата на Марин Найденов Минков не бе избраната,щеше да се загуби топлата връзка РУСКО/БЪЛГАРСКО ПРАВОСЛАВИЕ= КОМУНИЗЪМ

 9. strat62 каза:

  братле, какви ***глупости*** дрънкаш!?! Вземи се в ръце. Какво българо/руско православие, какъв комунизъм, какви ПЕТ ЛЕВА??? Избивай си някъде другъде епилептичните пристъпи.

 10. chaste.tree каза:

  Ако ще се съдите, почнете от
  http://bulgarianorthodoxchurch.org/
  – това също е „посегателство“ върху „идентичността“ и прочие не само на патриаршията, но и на „православния български народ“. От къде накъде италианците ще ни крадат името. Първо обаче трябва да представите (прокарате/приемете) закон, забраняващ ползването на домейн име. Много названия на световноизвестни фирми са закупени като домейни от лица, нямащи общо с тези фирми. Домейн-името не е непременно търговска марка, важното е съдържанието на сайта.