С радостен камбанен звън патриарх Неофит бе посрещнат във Вселенската патриаршия

В деня на св. Йоан Кръстител, след тържественото откриване на обновената Желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул, с радостен камбанен звън Българският патриарх Неофит бе приет от Вселенския патриарх Вартоломей.

Във Вселенската патриаршия патриарх Неофит се поклони в патриаршеския храм. Последва сърдечен разговор между двамата предстоятели, както и размяна на подаръци в знак на взаимна почит.

След срещата Вселенският патриарх, придружен от Христуполския епископ Макарий и архидякон Теодор, посети намиращия се в истанбулския квартал “Шишли” екзархийски дом, седалище на българската православна общност, и заедно с патриарх Неофит се поклони в храма „Св. Йоан Рилски“.

На официалния прием по повод радостното събитие, Българският патриарх отличи с църковен орден „Св. св. Кирил и Методий” първа степен Васил Лязе, председател на българска църковна община в Истанбул и на управителния съвет на фондация „Български православен храм „Св. Стефан“ в Цариград“. В свое поздравително слово Вселенският патриарх говори за древните духовни и културни връзки между Църквата-Майка и българския народ, изковани чрез мисионерското дело на свети Фотий, както и за трайната пастирска грижа на Вселенската патриаршия към живеещите в Истанбул православни българи. | www.romfea.gr

 

Коментари

коментара

Близки теми: