Творението, Творецът и светлината отвътре


Скъпи приятели! Наближава финалът на първия фотоконкурс на интернет-портал „Православие.БГ” със заглавие „Светлината отвътре”. В тези думи по замисъл ни се искаше да надникнем, доколкото това е възможно отвъд видимото покривало на Божия свят. И ние знаем, че това никак не е лесно. Но след получените великолепни Ваши творби смятаме, че много от вас са се взрели надълбоко в струящата във всеки миг Божествена милост и са били докоснати от светлината на красотата, която ни заобикаля. Журито беше затруднено да излъчи победител. Сигурно и за публиката не е било лесно да избере най-добрата творба. Но наближава 1 октомври и победителите все пак ще бъдат огласени. Остава и отправената покана към всички, които имат възможност да присъстват на награждаването и на изложбата на отличените творби в „Православната книжарница”.

Какво научаваме от творението? – Това, че то говори за своя Създател и Го прославя. Божието величие може да бъде видяно във всичко около нас и в самите нас.

В двата месеца, през които течеше конкурса „Светлината отвътре” стана ясно, че всички участници са разбрали в дълбочина и много лично предложеното предизвикателство.

В Никео-Цариградския Символ на вярата Бог Отец е наречен „Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо”. За Второто Лице на Света Троица е казано, че „чрез Него всичко е станало”, а Светия Дух е „Животворящ”.

Цялото творение е дело на волята на трипостасния Бог и разказва за Своя Създател, защото носи Неговия отпечатък върху себе си. Трите Лица на Света Троица творят съвместно, но всяко от Тях твори с присъщ само на Него начин, а тварното битие е плод на Тяхното общо творчество . Човекът, венецът на Божието творение е дело на Триединния Бог, с Когото влиза в общение. Божието Триединство показвоа близостта на Твореца до човека: Бог е над нас, с нас и вътре в нас. Както Нашият Създател е Творец и Подател на благодат, така и човекът е призват към творчество още от времето на Адам.

Пътеките на истинското творчество задължително преминават през съзерцаване и пресъздаванена внушенията, присъствието, картините на Божието творение, което е „твърде добро”. През съзерцанието, вчувстването и преживяването на уловените мигове светлина нашата човешка съпричастност като призвани към творчество Божии създания, намира жив и пластичен израз чрез фотографията.Това сравнително младо човешко изобретение помага на вярващото сърце да каже:”Слава Богу за всичко!” и да го сподели с другите хора, за да бъдат осенени и те от възторга на съзерцателя на вътрешната светлина. Творението не е само природа. Творението е самият човек – човешкият образ и тайната, заключена зад човешките движения, вълнения, настроения. Всичко, което, изпълвайки живота ни помага да живеем не само „тук и сега”, а и отвъд видимото, времееното и рушащото се ежедневие.

Една от най-хубавите страни на творческия процес е дарбата за творческо превъплъщение. Във фотографията процесът е много по-фин и специфичен, защото долавянето на конкретен образ или ефект се променя за части от секундата. Тъкмо тук е майсторството на фотографа. Не само бързината, опита, но и специфичната чувствителност, недоловима за обикновения наблюдател и именуването на тайнството, което обективът запечатва прави фотографът много типичен творец.

Скъпи приятели! За два месеца Вие ни позволихте да узнаем какъв е Вашият път към невидимото, какъв е видимият израз за вас на непреходното и какво ви възхищава и вдъхновява. И вие споделихте с нас красотата! Благодарим ви за вашата отзивчивост и щедрост!

Очаквайте в най-скоро време да обявим нашите победители официално. И заповядайте на церемонията по награждаването на първенците в понеделник, 1 октомври от 18.30 часа в „Православната книжарница”на улица „Георги Бенковски” № 9 в столицата. Уверяваме ви, че стига да беше възможно за нас, щяхме да наградим всички ви. Оставаме с надеждата, че е положено началото на фотоконкурсите на портал „Православие България” и занапред ще се срещаме още много пъти. Молим се Бог да ни бъде помощник във всичко, което правим заедно и Ви очакваме! Бъдете благословени!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...