Търновци ще инициират преговори за временно пренасяне на мощите на св. Петка в града им


Източник: агенция Фокус

Инициатива за пренасяне на мощите на св. Петка Търновска във Велико Търново от румънския град Яш за временно пребиваване и поклонение организира Регионалният исторически музей – Велико Търново.

За целта е създаден Инициативен комитет, в който влизат известни български историци и интелектуалци, сред които Великотърновският митрополит Григорий, акад. Васил Гюзелев, деканът на богословския факултет при ВТУ проф. Казимир Попконстантинов, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, проф. Йордан Андреев, проф. Николай Овчаров, доц. Пламен Павлов и др.
По думите на един от членовете на комитета историкът н.с. д-р Хитко Вачев предстоят тежки преговори, както с църквата, така и на правителствено ниво. Първата стъпка, която ще бъде предприета относно инициативата, е комитетът да отправи писмо до Светия синод на Българската православна църква.

Желанието на търновци е събитието да съвпадне с празника на града – 22 март. Инициативата е подкрепена лично и от кмета на старата столица д-р Румен Рашев.

Идеята възниква във връзка с факта, че при завладяването на Търново в столицата Търновград са се съхранявали мощите на повече от 20 християнски светци, а в наши дни в града няма мощи. (със съкращения)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...