Търси ли нов разкол в църквата Старозагорският митрополит?


Тема с продължение в предаването "Вяра и общество" по БНТ
4 февруари, неделя, от 9.30  ч.

Предаването “Вяра и общество” продължава да следи развоя на скандала със своеволието на Старозагорския митрополит Галактион, който на 3 януари т.г. самоволно и противоканонично въздигна в архонт бизнесмена Слави Бинев. Специален репортаж показва как на 23 януари т.г. владиката излъга старозагорските журналисти, че ще даде пресконференция, на която най-после да изясни позицията си. Безуспешен се оказа опитът да зададем вълнуващите ни въпроси на митрополит Галактион и в Чирпан, където той служи на 1 февруари. Затова авторът и водещ на предаването Горан Благоев задава въпросите в ефир, надявайки се, че най-сетне ще получим отговор:

– Като член на Светия синод Старозагорският митрополит Галактион преди време е осъдил действията на епископ Тихон, който неканонично въздига първите трима архонти в историята на нашата църква. Кои са причините сега така рязко да промени позицията си?

– След като Светият Синод обяви за недействителни и неканонични въздиганията в архонт, Старозагорският митрополит Галактион заяви, че действията на неговите събратя са прибързани и че той ще работи за въздигането на българското архонтство. Не означава ли това неподчинение на върховния ръководен орган на Българската църква? И още по-лошо – търси ли нов разкол в църквата Старозагорският митрополит?

– Ако всички епархии са част от едната и неделима Българска православна църква, кое позволява на Старозагорския митрополит да заявява, че архонтството на господин Слави Бинев няма нищо общо с Българската православна църква, а е дело на Старозагорската епархийска църква? Отблязвам, че в устава на Българската църква се говори за Старозагорска митрополия или Старозагорска епархия, но няма термин “Старозагорска епархийска църква”.

– В писмо до медиите, без да се яви на заседанието на Светия Синод, което обсъждаше неговото деяние, митрополит Галактион твърди, че синодалното решение е наложено от държавата. Питаме: действията на митрополит Галактион диктуват ли се от някого?

– Митрополит Галактион се афишира като радетел на единството между католици и православни? Защо тогава си позволи да подведе и католическата църква, заявявайки че отива да отслужи молебен в “Санта Мария Маджоре”, и скри намерението си там да извърши ритуал по въздигне в архонтство. Може ли да се гради доверие с измама и не се ли злепоставя по този начин нашата църква пред Ватикана?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...