Украинският парламент узакони отнемането на храмове от УПЦВърховната Рада (парламентът) на Украйна прие вчера закон, изискващ пререгистране на всички енории на каноничната Украинска православна църква до края на годината. “Целта на закона е да принуди общините на УПЦ да преминат в новосъздадената “автокефална църква””, коментира главата на юридическия отдел на УПЦ протойерей Александър Бахов.

Според коментари на юристи, текстовете на закона, приет от Радата, са формулирани така, че да улеснят насилственото отнемане на енориите и храмовете, което се върши в момента масово в страната. Законът не уточнява кой има правото да представлява църковните общини по време на “пререгистрационните събрания”. По този начин съдбата на енориите може да се окаже в ръцете на външни хора, които нямат никакво отношение към тях. Това улеснява действията на подвижните групи от националисти и неонацисти, които превземат със сила православните храмове в различни населени места.

Представители на различните религиозни конфесии в Украйна се изказаха крайно отрицателно за новия закон. “Сега преследват Украинската православна църква, а утре може да дойде ред на исляма и на нас”, заяви главният равин на Украйна Яков Дов Блайх. “Това е закон за насилствено превземане на енориите и храмовете на УПЦ”, коментира католическият епископ на Харков Станислав Широкорадюк.

От своя страна, нови заплахи по адрес на УПЦ изказа т. нар. “почетен патриарх” на новосъздадената църковна структура разколникът Филарет Денисенко. “Ако тази църква не иска да служи на Украйна, нека си търси друго място по света”, заяви той. | По материали от украинските медии

 

Превод: Андрей Романов

 

 

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ: