Филм за св. Ефрем Нови Чудотворец с премиера в София



Филм за свети Ефрем Нови Чудотворец със заглавие „Светецът светкавица” ще бъде представен премиерно в София на 18, 19 и 20 февруари от 18.30 часа в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф” 37.

Филмът разказва за ангелския живот, който е водил и разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. В лентата участват двама гръцки митрополити на Трикала Хризостом и на Кифися Кирил.

В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за: изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й, заради операция на сънната артерия и последвали знаци от преподобния за назряващ сериозен гинекологичен проблем, чието разрешаване тя изцяло отдава на неговата помощ.

Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след като се е случило това събитие. Поверената й част е една от най-ярките не само заради важния момент с намиране на мощите на великомъченика след 524 години на забвение, а и заради силното гласово присъствие на госпожа Емилия Радева. Тя, от името на старицата Макария, разказва за явяванията на свети Ефрем и за фактите и детайлите, които той е разкрил пред нея за своя живот – за детството си, бягството от родното място, заселването си в манастира „Благовещение на Пресвета Богородица” в днешното градче Неа Макри, както и за зверското мъченичество, което е преживял през 1426 година. В лентата се засяга и тема, за която малко се говори – обладаването от дявола и екзорсизма, към който често прибягват в манастира на свети Ефрем, който помага на нуждаещите се и за този проблем. 

Това е филм за смисъла на живота, за докосването на божественото до човешкото и промяната на живота към по-добро.  Времетраенето на филма „Светецът светкавица” е 72 минути.

Автор, оператор и режисьор  е Ангел Бончев.


Възкресението на едно неродено дете

През  1988-а година Ревека Клисиархи забременява, но 4 месеца по-късно лекарите установяват, че детето в нея е мъртво и трябва да й бъден направен кюртаж. Силният стрес от научаването на лошата вест я обърква и иска да се прибере вкъщи, като подписва документите, че ако й се случи нещо е на нейна отговорност.  Ляга да си почине и  в полусън чува глас, който вика името й, но не го разпознава. След малко дошла братовчедка й. Тя й казала, че сънувала светеца, който е на иконата отсреща. Той бил непознат за нея, но казал, че ще е около къщата да пази семейството. Звъннала в манастира на свети Ефрем да сподели с майка Макария (игуменката, която намерила мощите на свети Ефрем през 1950-а година), а тя настоявала да не маха детето, че всичко ще е наред. Заръката й била, когато се роди детето да го заведе на 40-ия ден в манастира да го види.

Вечерта, когато дошъл същият лекар с изненада установил, че плодът е жив, детето имало пулс и всичко било наред. Изумен докторът, обявил: Това е невероятно, готов съм да си скъсам всички дипломи, това е невъзможно!

И седнал без да може да каже нищо повече.

Бебето се родило нормално и му дали името Ефремия за слава на светията, който направил своето чудо и върнал живота на детето.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...