Храмът “Св. Иван Рилски” в подножието на Царевец е бил на два етажа, според археолог

Фокус

Храмът “Св. Иван Рилски”, който д-р Хитко Вачев и проф. Николай Овчаров откриха под хълма Царевец във Велико Търново, е бил на два етажа, каза д-р Хитко Вачев. Това е било църква – гробница (или костница), като на първия етаж е имало крипта

Когато подобни храмове са били в рамките на манастирски комплекс, според късно-средновековен монашески обичай, на 3, 5 или 7 години костите на монасите са се изваждали от гробовете и се полагали в манастирската костница, обясни специалистът. Храмът “Св. Иван Рилски” е съществувала до края на XVII век. Документите от възрожденската епоха предварително са сочели къде се намира той. Факт е, че в продължение на столетия никой не е открил историческия храм. През времето църквата е претърпяла много разрушения. За съжаление обаче, най-големите са от 70-те години на XX век, когато при изкоп на място, където е направено игрище, булдозери са попаднали на части от съдове, за които никой не е бил информиран.

Смятам, че вероятно ще има колеги, които ще изразят съмнение дали това наистина е храма “Св. Иван Рилски”, защото има определени противоречия, тъй като още преди археологическите разкопки, ние отбелязахме, че от началото на XX век известният търновец Леон Филипов е направил макет на останките на църквата “Св. Иван Рилски”. На второ място трябва да се отбележи, че Филипов дава височина на обекта от 60 – 70 метра, докато това, което се разкрива в момента, е в порядъка на 1,3 – 1,4 м. Поради тези факти стигнахме до идеята, че Леон Филипов е видял части от северния зид на църквата, който сега е изцяло унищожен, и е проектирал огледално другата половина на църквата. Аз разполагам с чертежа на Филипов, където той се е занимавал с пространството около манастирския комплекс “Св. Петър и Павел”, но никъде не е отбелязан храмът “Св. Иван Рилски”. В края на XIX век видният търновски изследовател Васил Берон отбелязва, че някъде южно от “Св. Петър и Павел” се е намирал храмът “Св. Иван Рилски”. И така още от 1886 година започва интересът към това място, тогава обаче то е било само една гола поляна, отбеляза д-р Вачев.

Това, което прави впечатление, е огромното количество монети, открити при разкопките. За времето от две седмици вече са извадени над 120 монети, включително и една находка от 6 монети на цар Иван Шишман. Друго интересно, на което попаднаха археолозите във вътрешността на храмаа, са три фрагмента от икона, изработена от кварц. За съжаление, от нея се е запазила много малка част и е трудно да се каже какво точно изобразява. Археологът подчерта, че една такава находка би била гордост за всеки световен музей.Освен тези находки, за две седмици археолозите са открили и множество предмети и фрагменти от прословутата търновска керамика. Откритите до момента находки могат да помогнат на специалистите до известна степен да реконструират живота в епохата на Второто българско царство и първите векове на османското владичество.

Коментари

коментара

Близки теми:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 4 =

*