Храм „Св. преп. Параскева“ в Бяла Слатина стана на 120 годиниТази година храмът в Бяла Слатина посветен на света преподобна Параскева навършва 120 години от своето построяване. В кратката кондика е записано, че е тържествено осветен през 1887 година на Петковден от тогавашния Врачански Митрополит Константин. По този случай инициативен комитет от православни християни издейства от общината средства за ремонт и благоустройство на храма.

С част от тези пари бяха остъклени няколко от прозорците с цветни витражни стъкла. Витражите са дело на художника монументалист Васил Габровски. Още преди няколко години той е направил витражи на прозорците в наоса, а сега с красиви орнаменти вече са покрити и прозорците в притвора и тези, откъм фасадата.

Строителството на църквата е организирано от свещеник Марин поп Андреев (1840 – 1916), а участие в благочестивото начинание вземат много белослатинци. Някои помагат с дарения в пари, други с труд, трети с личните си животни за превоз. Храмът е кръстокуполна базилика от дялан лицев камък. Разширен е през 1938 година. Пристроен е нов притвор, а дървеният балкон е заменен със стоманобетонен. Тогава иконостасът дело на тревненски майстори е заменен с нов изработен от софийски резбари. Подменени са и иконите. Цялата зография следва т. нар. академичен стил. Между новите придобивки на храм “Св. преподобна Параскева” е монументалната чешма със стенопис по проект на иконографа Марио Беров, която е осветена през 2006 година.

По традиция всяка година на храмовия празник почетен гост е негово високопреосвещенство Врачанският Митрополит Калиник. И тази година той ще дойде, за да уважи своите епархиоти от Бяла Слатина. На тържествената Литургия ще бъдат поканени и свещенослужители от съседни енории, църковни настоятели, както и хора допринесли за устройването и благолепието на храма.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...