Християнски духовници и религиозни лидери се срещат на общ форум в СофияМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. Игор Кошкин каза:

  Ясна е работата. Поредния г-н Еди Кой Си, президент (!!!) на организацията Шменди Капели, свиква разни еретици да си направят седянка, и да се ПОМОЛЯТ заедно. Най-вероятно и от нашите „клирици“ ще се намерят такива, които да налапат куката… Това става в деня, след празника на Св. пророк Илия. Той собственоръчно закла 4000 еретици, развращаващи Израил. Дано по-малко от по-малките се подведат.

 2. Данаил Николов каза:

  „…да дискутират ЗАЕДНО върху актуални въпроси на РЕЛИГИЯТА В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ.”

  „…ТОЛЕРАНТНОСТТА МЕЖДУ РЕЛИГИИТЕ И КУЛТУРИТЕ, отговорността на духовните лидери и представителите на големите световни религии за МЕЖДУКУЛТУРНИЯ ДИАЛОГ … мирното СЪВМЕСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ МЕЖДУ РАЗЛИЧНИТЕ ОБЩНОСТИ и народи в СЪВРЕМЕННИЯ ГЛОБАЛИЗИРАЩ СЕ СВЯТ.”

  „…ОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ, в която да изразят своите позиции в подкрепа на мира и МЕЖДУРЕЛИГИОЗНИЯ ДИАЛОГ, ДА НАСЪРЧАТ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО И ВЗАИМНОТО РАЗБИРАТЕЛСТВО за благото на хората и обществото…”

  „…ОБСЪДИ ВЪЗМОЖНОСТТА подобни ФОРУМИ НА ОФИЦИАЛНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ РЕЛИГИИ да се провеждат РЕГУЛЯРНО…”

  Добре дошли в епохата на новия световен ред: един „бог“, една „религия“ и едно правителство, оглавено от антихриста, материални блага, мир, спокойствие и благоденствие на ЗЕМЯТА.
  След световния съвет на църквите утре очаквайте световния съвет на религиите.

  [b]Братя и сестри, православни християни, спасявайте се! [/b]

 3. Пламен Евгениев Сивов каза:

  „Религията в полза на човека“… – това някаква шега ли е? Сякаш религията е някакъв домакински уред. Както и да е, официалното църковно присъствие на този форум потвърждава вече установилата се традиция Синодът да се ангажира в бурни изяви с напълно неясни организатори. Преди време се оказа, че официалната страница на Патриаршията е изработена от сливенска фирма, специализирана в интернет-представянето на колбасарски цехове. От горната новина научаваме, че Синодът изпраща официални представители на събитие, организирано от частна фирма, собственост на бодигарда Д. Куцаров (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=292537).

  Не знам за вас, ама като видя претенциозен сайт с правописни грешки още в заглавието, ми се изпарява желанието да чета какви мъдри думи за религията са били изречени: http://bgfinaltouchkonsulting.com/ – „final-touch“ се пише без тире, „consulting“ определено не се пише с „К“…

  Но това няма никакво значение, разбира се. Важното е, че събитието е в „Шератон“.

 4. Стефан Чурешки каза:

  Формално погледнато идеята е добра. Не знам обаче какъв е опитът на българските духовници, които 5О години бяха изолирани от обществените процеси и които нямат никаква инициатива за духовното израстване на нацията и културните контакти с религиите у нас. И честно казано не съм чел проучвания, защото беше забранено да се правят такива, за религиозните отношения в историята на България – казва се, че БПЦ спасила вярата и нацията, но не се цитират никакви дебати и никаква църковна активност до ХVІІІ век, когато започва българското Възраждане. И как е ставало това спасяване, какво е правила Църквата и имало ли е стълкновения на религиозна основа , които се крият за да няма такива конфликти вбъдеще? Католическите мисионери например пишат, че българите нито искали да четат латинските надписи от миналото, нито им вярвали, нито вярвали на гръцкото духовенство, което ги ръководело. Каква е истината за религиозния въпрос в историята и как се оценява толерантността ни? Дали не е един мит?

 5. о. Павел каза:

  Бизнесмен смени сърфа с Библия –
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-08-04&article=376913

 6. Наско f. каза:

  За да не се повтарям, имам вече коментар в Двери.бг, но какво повече да се каже – БПЦ, разчиства пътя към икуменизма.

 7. Стефан Чурешки каза:

  Религията в полза на човека . значи, според развитието на човешката цивилизация религията трябва да дава добро образование, социална осигуреност, здравна качествена помощ, културна дейност и грижа за човека, като му осигури подходяща среда да може да работи и да се развива за да слави Бога. У нас религията се изчерпва с настояване за духовност и духовно водачество, защото духовността е категория от невидимия свят и там няма предметно-вещева проверимост и така всеки набеден и посочет от българската и световната констелация човек може да бъде представен за духовен – пример са окултната, езотерична, будистка и тибетска духовност, която кръга около покойната Людмила Живкова насади в България и за който БПЦ не прави нищо духовно за да го приласкае, както казва поета, в лоното на православието Другото у религиозните дейци е мистика и ритуал, който носи денги на поповете и по плана на правителството това е културния туризъм.Вяра?
  http://liternet.bg/publish20/s_chureshki/religia-i-nauka.htm

 8. Траянка Георгиева каза:

  Седяхме няколко жени под прозрачния покрив на спирката, който като лупа усилваше прежурящите лъчи на слънцето. Всички потънали в мрачни мисли очакващи автобуса. И изведнъж бяхме удостоени от присъствието на ангел. Русичък, мъничък с нестабилна походка, защото сега прохождаше. Той спря при нас. Разгледа ни всички внимателно и всяка една от нас удостои с широка усмивка. Приемаше ни с огромното си великодушие такива каквито сме. Радваше се, че ни вижда, че е там в този миг с нас и желаеше да покаже колко ни обича. След като ни увери в любовта си по този най-естествен за ангелите начин, той си тръгна хванал майка си за ръка.
  Разказвам това, защото бих искала да знаете, че Бог не ни е изоставил. Светлият празник на Преображение Господне ще ни осияе с нетварната си светлина. Бог няма да изостави страдащите, онеправданите и безсилните.
  А за да не сме от отбора на злият – не трябва да допуснем да съучастваме в унищожението на ангелският свят тук, чиито представители са децата.

 9. прием ШУ 16 август каза:

  Совместное исповедание веры. Патриарх Варфоломей и Папа Римский вместе читают „Символ веры“, в числе молящихся – иерархи Московской патриархии. – http://www.portal-credo.ru/site/?act=news&id=85740

 10. Стефан Чурешки каза:

  Пловдивският митрополит Николай преди време беше написал едно писмо до Синода, в което беше използвал рационални понятия и термини. Затова, ако Църквата ще използва рационализма, нека го развием докрай в условията на религиозната обстановка у нас. Свещеникът и духовникът в рационалния възглед имат място и могат да получават финансиране само ако са във връзка с Бога. Иначе имаме национални герои, народни поети и писатели, учени мъже и жени, проповедници от всякакъв произход и качество и светска организация на живота. Рационалният подход към вярата изисква религиозният деятел да се занимава само с религия, както е на Запад – за гледането на животни, за копаене на градинки и за продуктова работа си има светски фирми, с хора, които са учили за това. От друга страна, понеже българите финансират Църквата и бедната ни Държава дава луди пари за материални форми на култа с цел културен туризъм ,т.е. подготвят манастирите и храмовете за атракция, то какви пари отиват от БПЦ за българското днес?

 11. Стефан Чурешки каза:

  Религия на български според едно тълкувание значи връзка с Бога. Това е същественото и важното при определение на свещенството и духовнеството Ако попа не е във връзка с Бога, а има формално расо, кръст и диплома от духовно заведение, тогава той е менте и не може да издейства като посредник от Бога необходимите даяния, които хората очакват от Всевишния на Земята Това е и смисъла от поддържане и финансиране на религиозен институт – ако неговите хора са във връзка с Бога и могат да ходатайстват пред Него за нас , тогава добре, религията е в полза на човека Ако обаче са политици, служители на националната ситурност, фиремни сдружения и икономически организации, тогава не ни трябват, защото цялата дейност на религиозните институти от историята я има в светски институции, частни фондации и заинтересовани от доброто и истината лица, които вярват в Бога
  http://www.bg-history.info/5378/Za-niakoi-izmereniia-na-poniatieto-%E2%80%9Csubitiinost%E2%80%9D-v-avtentichnata-bulgarska-istoriia.html

 12. Стефан Чурешки каза:

  Не знам дали коментара ми е православен, но държа да бъде честен. основанието да я има църквата е нейната претенция за божественост, твърдението й, че е стълб и крепило на истината и нейната декларирана способност да спасява човешките души в отвъдното. Ако попа не е Божи човек, макар и с формата на вярата и с диплома от духовно заведение, ако няма разработки за истината – каква е нейната същност, какви са нейните измерения и как се проявява тя в земен и небесен аспект, ако не може да спасява човешките души, т.е. не развива заръката на Христос да се грижим да хората, тогава той е менте, което лежи на светски и нецърковни разработки, като участва в политически, идеологически и финансови идеи и дела, от които обаче не произтича нито божественост, нито истина, нито спасение на душата на човека Това контестира мястото на религиозния деец, защото духовността е особено понятие, с които може да се кичи всеки грамотен
  http://www.bg-history.info/5399/Za-izmamite-v-istoricheskoto-poznanie.html

 13. прием ШУ 16 август каза:

  Экуменизм Николая Сербского (Велимирович) – http://anton1y.livejournal.com/45700.html

 14. Ivan Nikolov каза:

  София- 2011 г.-„Религията в полза на човека“ !!! С черно покривало митрополит пуска бяло гълъбче в небето… София-1981 г.- Детска Асамблея „Знаме на мира“! С червена връзка пионерче пуска бяло гълъбче в небето. Всъщност, нищо ново в софийското небе,само дето след 30 години пионерчето е поостаряло и заменило червената връзка с черно покривало…

 15. Стефан Чурешки каза:

  Омръзна ми да пояснявам безплатно, в името на святотообщонародно дело, според нормите и философията на което на българите им се полага знание, култура,образование и здравеопазване безплатно в името на Велика България Основната цел на живота на човека на Земята е спасението на душата му в отвъдното На това е посветена логиката на религиозния живот и цялата логическа верига на религиозни актове, текстове, материални форми на култа, тайнства и служби е посветена на издействане от Бога благоприятен отговор на Страшния съд и като допълнение, ако е възможно, добър и благоднестващ живот на Земята Религията иска познаване на истината, което е първата задача на вярата и фактически пренията между клоновете на християнството и другите изповеднаия е това, каква е истината, защото истината освобождава според Христос и спасява. Ако не познаваш истината като гаранция за спасение колкото и да живееш религиозно няма да имаш успех в отвъдното А дейността на БПЦ – ООД или национално СРС на йерархията й?

 16. Антон Бояджиев каза:

  Сближаването трябва да е на основата на Словото, а не на друга основа.
  Както Библията е предсказала, фалшивите църкви ще се обединят в 1 Вавилон http://www.timesbg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=885:vremeto-na-kraja-ili-krajat-na-vremeto-3-chast-&catid=2:2010-11-11-08-45-29&Itemid=2 – Накрая ще се въведе и неделният закон – Белегът на звяра от Откровението на Йоан http://www.youtube.com/watch?v=mnwRxERa4MQ