Християнство, ислям, юдаизъм – международен симпозиум в СофияМоже да харесате още...

12 Отговори

 1. Ioan Jelkov каза:

  Една молба към редакторите, защото ние, които живем в свободния свят 🙂 , няма да имаме възможност да чуем и участваме в дискусиите, бихте ли направили по късно едно резюме на казаното от участниците. Интересно ми е да знам от кога станахме авраамична религия и какви нови и преоткрити ценност ще изложи уважаемата конференция.

 2. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Чува се, че поп Петър Герена щял да бъде гласуван за „професор“ от Съвета по богословие в София. Същият Герена, който с вързани ластици на краката скачаше в река Арда или освещаваше причастие с мобифон от болницата. Ако Съветът направи това, ще се окаже на едно и също ниво с Герена – това е нивото на психопатията.

  ……………

  Клюките в посланията на ап. Павел –
  http://archiman.livejournal.com/

 3. Андрей Романов каза:

  Отче Йоане, ние сме авраамична религия, защото сме монотеисти и вярваме, че сме чеда Авраамови, макар и не по плът, а по дух (Мат. 3:9). Пряк потомък на Авраам по мъжка линия е Иисус Христос (Мат. 1 гл.). Тези скромни факти ни обединяват, макар и само донякъде, с юдаизма и исляма, защото и трите религии имат семитски произход и далечен общ първоизточник.

 4. Жоржета Игнатова каза:

  Само не разбирам ,как йеромонах Никанор ще се разчекне да бъде на две места едновременно-хем има храмов празник /по-стар стил/ и требе да посреща владика ,хем ще чете лекции……верно ,че медиите го описват като свръх човек,ама чак пък толкова…..

 5. Ioan Jelkov каза:

  Андрей, благодаря за подсказката. Тогава предложете и на почитателите на Тангра да присъстват и те са монотеисти и са родени от Авраам.
  Общия произход от един баща не е условие за търсене на религиозна връзка. бога на мохамеданите не е нашия Бог (говоря за възприятието) . Аз затова и Ви помолих да направите резюме на казаното. Почти съм сигурен, че от човекоугодие ще се стигне до общия извод, че имаме едва ли не една и съща вяра, само дето по различни начини стигаме до Бога. Обаче това се нарича инструментализитане на Спасителя Иисус Христос и по същността си е грях.

 6. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Йоане,

  В името на истината трябва да те коригирам. Твоят постинг съдържа поне три фактически грешки:

  1) Името на прабългарското божество, много добре познато от култа му днес в Сибир и Средна Азия, е Тенгри, а не Тангра. Това е случайна грешка на гръцкия писал, дълбал един от прабългарските надписи. За съжаление тя се е наложила в БГ наука.

  2) Тенгризмът не е монотеизъм, а политеизъм. Това е азбучна истина и е излишно да се доказва.

  3) Ислямският Бог не е оригинална фигура. В този вид той е копие на юдейския Яхве, доведено до крайност. Тринитарният аспект е изключен а priori, въпреки че под влияние на Евангелието Иисус в Корана се нарича Слово, Месия и пр.

 7. Андрей Романов каза:

  Стига с тия талибанщини. Естествено, че има връзки, в това число и генетични, между религиите. В Библията например могат да се проследят вавилонски и ханаански влияния, а впоследствие и влияние на зороастризма.

  Специално корените на трите авраамични религии са в Стария Завет, а в Корана изрично се подчертава, че става дума за Бога на Аврааам, Исаак, Исмаил и Яков. „Аллах“ не означава нищо друго освен Бог, използва се в арабските литургии и преводи на Библията и има общ корен с библейското Ел, Елоах. Друг е въпросът, че ние не вярваме, естествено, че Мохамед е Негов пророк и че Коранът е Божие откровение.

  Хубава японска легенда:
  http://www.litclub.com/library/prev/hearn/peperudite.html

 8. Ioan Jelkov каза:

  Андрей, обидите не са аргумент. Аз не знам кой е талибан, но се информирайте, какво се случва на хритиянин попаднал в Мека. Преди няколко месеца там убиха едно християнско момче, защото работел в хотел на територията на забранения за християни град. И с тия ли ще се води диалог? Сега Ви цитирам: „Друг е въпросът, че ние не вярваме, естествено, че Мохамед е Негов пророк и че Коранът е Божие откровение. “ Питам тогава, за какво преоткриване на ценности може да става въпрос? И ако корана не е Божие откровение за каква „авраамична“ религия ми говорите? Вие сам си противоречите.

 9. Андрей Романов каза:

  Не съм искал да Ви обиждам, отче. Талибанин има във всеки от нас, малко или много, това е последица от израстването ни в комунистическо общество.

  Коранът не е автентично откровение, но може да се разглежда като апокриф подобно на апокрифните евангелия (между другото в него има доста заемки от тях). Мохамед със сигурност е повлиян от общуването си с юдеи и християни-еретици (най-вероятно несторияни от Сирия като монаха Бахира, който се споменава в житието му). Въз основа на това някои отци са смятали исляма за християнска ерес. Например св. Йоан Дамаскин го включва сред 100-те ереси като последната от тях.

  За това убито момче научавам от Вас, но не се учудвам. В Саудитска Арабия господства уахабизмът, за който писах в статията си:
  http://www.pravoslavie.bg/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8/%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B5-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82:-%D0%9F%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC

  Саудитските или афганистанските нрави не означават, че не трябва да влизаме в диалог с мюсюлманите в България, с които живеем къща до къща. Не само че трябва да поддържаме контакти с тях, но трябва и да знаем какви са настроенията им и да поддържаме позитивните, а не негативни тенденции в тяхна среда. Повече подробности – в статията ми.

 10. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Предлагам на Йоан да протестира срещу тази статия, ако му стиска:

  Православно-иудейский диалог и его перспективы
  http://www.bogoslov.ru/text/501871.html

 11. Ioan Jelkov каза:

  Отец Павле, не искам никога да споря с тебе, но винаги ми даваш повод. Прочетох статията и бих те политал: И кво? Като го има тоя диалог, ще престанат ли йудеите да ни смятат за гои? Ако си честен човек отговори си по съвест. Па вземи и си спомни думите на Св.Йоан Златоуст: Каква полза за слеския стопанин от целия му труд, ако накрая нивата му не даде плод?
  Копат, ринат, нареждат……и накрая пак сме си гои.

 12. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Златоуст си е нямал понятие от земеделие. В него всичко е Божа работа, затова и селяните са много по-религиозни от гражданите. В моята градина в Балкана има една ябълка на стобора, от която на 10 декември м.г. сварих 30 компота. Тази година няма нито един плод. И с пчеларството е така. Когато умря баща ми млад през 1982 г., беше невероятна година. Не смогнахме да вадим меда, течеше като река от кошерите, наливахме го в легени, дамаджани, бутилки. След това 10 години нямаше почти никакъв мед.

  Всички евреи не може и не трябва да се слагат под един знаменател. Евреин не е тъждествено с юдеин или израелец. Много евреи са православни (от Русия) или атеисти. Голяма част от тях се отнасят толерантно към християните особено в Америка. Тези басни за гоите са заимствани от профашистки сайтове. Ап. Павел е прав: „За чистия всичко е чисто“ (Тит 1:15).