Църквата и родителите в спор за изучаването на религияТази събота във „Вяра и общество”

От тази събота предаването „Вяра и общество” започва дискусия по един наболял проблем в обществото – изучаването на религия като задължително избираем предмет в българското училище.

Всеки, който иска да сподели своята позиция, може да го направи на електронната страница на предаването в сайта на БНТ. В този брой своите гледни точки излагат Ловчанският митрополит Гавриил, съветникът на министър С. Игнатов по въпросите на средното образование Асен Александров и председателят на Асоциация „Родители” Цвета Брестничка. Според представителя на просветното министерство, ведомството не може самостоятелно да реши дали да се изучава религия като редовен предмет – за това трябват широки обществени дискусии и срещи на експертно ниво. „Очакваме в скоро време Св. Синод да ни представи своята концепция, за да могат и нашите експерти да се произнесат по нея.” – смята А. Александров. Председателката на Асоцияция „Родители” е категорична, че превръщането на религията в задължителен предмет може да се възприеме като посегателство на другия избор – да не се изучава религия. Според нея Църквата и другите традиционни религиозни общности трябва да дадат своя пример, за да убедят родителите в нуждата от изучаване на такъв предмет. „На децата им липсва ценностна система кое е добро и кое – лошо” – казва Ловчанският митрополит Гавриил и напомня: „Бъдещето на българските деца ни повелява да не губим още 20 години в спорове дали трябва да се изучава религия или не. Нас ни възпитаваха в атеизъм, нека поне децата да не бъдат като нашите поколения.”

Преди началото на дискусията за изучаване на религия в българското училище, ще заведем зрителите си до една от най-почитаните православни светини. За първи път български телевизионен екип имаше възможност да заснеме църквата „Св. Богородица Влахернска” в Истанбул. От този репортаж ще научите не само за някои от съвременните чудеса на Божията майка, но и как образът на света Богородица Влахернска вдъхновява големия шведски поет на ХХ век Гунар Екельоф.

Тази събота (2 октомври) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.25 ч., с повторение – сутринта на 4 октомври 2.00 ч. Излъчването по БНТ САТ е от 6.15 ч. сутринта на 4 октомври.  

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...