Църквата не трябва да иска вероучение, а да го дава



„Вяра и общество” продължава дискусията за изучаването на религия в българското училище

Тази събота във „Вяра и общество” своите гледни точки излагат известният поет и публицист Бойко Ламбовски и преподавателят в Богословския факултет на Софийския университет гл. ас. Ивайло Найденов.

„Не трябва да се променя светският характер на образованието. Пътят към храма е открит. Само активността на Църквата следва да е по-голяма – нали проповедникът е „ловец” на души”, смята Б. Ламбовски. И. Найденов е категоричен, че Църквата не може да иска от държавата да въведе вероучение, защото мисията й е тя да го дава. Изтъквайки голямата лична отговорност на родителите за възпитанието на децата, двамата събеседници подчертават и ролята на добрия учител в нравственото израстване на младото поколение. Своите спомени за изучаването на предмета „вероучение” в българското училище преди 9.IХ. 1944 г., разказват някогашни ученици – сега дами и господа на почтена възраст. Сред тях е и известният български журналист Петко Бочаров.

В деня, в който Църквата чества паметта на светия праотец Авраам, специален материал ще ви разкаже защо ранните християни често са изобразявали върху погребалните саркофази пожертването на сина му Исаак.

Тази събота (9 октомври) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.25 ч., с повторение – сутринта на 11 октомври от 1.50 ч. Излъчването по БНТ САТ е в неделя (10 октомври) от 10.00 ч., с повторение – от 6.15 ч. сутринта на 11 октомври.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...