„Църква, миряни и общество в България”Може да харесате още...

5 Отговори

 1. Plamen Ivanov каза:

  Интересна, актуална и много важна тема!
  Остава въпросът: Кога в подобна дискусия ще се включи и епископатът на БПЦ?

 2. Петър Г. Петров каза:

  За мен конференцията ще е позитивна, ако изнамери начин, способстващ висшия клир да бъде убеден, че са ЧАСТ от Църквата, а НЕ Църквата. Факт е, че между участниците няма нито един епископ!

 3. ivan ivanov ivanov каза:

  Петров, поставяш непослини изисквания към епископ. Къде си чувал епископ да изрази смислено богословско мнение или да направи доклад? Те са подбирани именно затова, защото са безсловесни и безмисловни богословски..В най-добрия случай да могат изпеят нещо .Комуникацията им е основно бясно въртене на очи, гневни погледи и агресивни жестове, породени от това , че като господари са поставени в положение да говорят и да се обясняват на простосмъртните. Следва нещо като опит да изрицитират нещо от това, което знаят да пеят , но без мелодия звучи нелепо и затова добавят за емоциалност инфантилни възкличания и фалцети, като някои си мислят , че това е норма . Очевидно не им е специалността богословското говорене , пък мисленето е въобще извън тяхната компетентост , В начолото на годината се разбра каква мисия са изпълнявали в църквата и както всички подозираха, тя няма нищо общо с богословието и християнството.

 4. Цветомир Андреев каза:

  Прощавайте, много ми харесва как звучи „интелектуалец“ –
  много искам да науча как се става – има такава специалност в университета или и самоусещането за такъв е достатъчно?

  Преди мислех, че се гледа резултата от Менса, но после разбрах, че се иползва прим. и когато се говори за оперни певци (без оглед на резултатите им)

  Знам, че не е трудно титлата да се получи от другия „православен“ портал или предаването на Горан Благоев за поддържане на определна антицърковна позиция на автора но …

  Предварително ви блгодаря от името на всички, които искат най-накрая да се разбере, че са нещо повече от другите (със същата специалност или научна степен).

 5. Aliya каза:

  Господа обществени личности – професори философи и богослови, писатели и културоведи, журналисти с уклон към църковните подредби,

  Не бъркайте Духовността с Политиката!!!

  И пак пропуснахте, господа новопръкнали се „богослови“, да проумеете що е то духовността! Пак не разбрахте, господа интелектуалци на лъжливо – църковната философска мисъл, че Духовността няма нищо общо с политиката, нито с нейните политически маньоври – преврати, революции, домогвания до църковна власт, окупиране на властовите лостове на Българската православна църква. Забравихте българската история на многобройните политически, завоевателски и чуждоземски апетити към българската православна духовност – и всички до един безуспешни! Забравихте, че Духовността не може да превземете с добре режисирани медийни изяви и платени репортажи. Просто защото Духовността не е стока за продан!