Църковното календарче обърка мирянитеМоже да харесате още...

17 Отговори

 1. Пламен Евгениев Сивов каза:

  Свидетели сме на зараждането на нова форма на религиозен туризъм – нека го наречем „типиков туризъм“. Организирани групи вярващи могат да предприемат светониколаевски пътувания до Бургас и Пловдив, които засега остават единствените fish-free зони в България.

 2. Поклонник каза:

  Абе няма да тръгне тая инициатива за туризма – в календарчето за догодина е върнато старото положение 🙁

 3. Данаил Николов каза:

  Доколкото знам в типика използван сега у нас се разрешава риба през целия Рождественски пост без сряда и петък, което автоматично анулира писаното в календарчето.
  Някъде бях чул, че в българските типици печатани преди 1972 г. това правило не е така, а риба се разрешавала само на празниците. Някой от владиците решил да облекчи поста през 1972 г.
  Ще ми е интересно, ако някой от вас има типик от преди 1972 г. и да видим какво пише в него.

 4. Поклонник каза:

  dnikolov – да, но без първата и последната седмица (в сегашния Типик)
  А дори и по-старите да са били само с разрешение за риба само на празник – пак е тъпо определението на тазгодишното календарче – Никулден си е празник от векове 8)

 5. Венелин Василев Попов каза:

  Голям майтап, типично по нашенски 😆

 6. Венелин Василев Попов каза:

  [quote]Бургас и Пловдив, които засега остават единствените fish-free зони в България.[/quote]Елате и в Русе на празника, ще ви почерпим с шаран, ама най вече на празничната служба, за да Благодарим на Господа и да се помолим заедно!

 7. krasimir kanchev каза:

  А докато се занимаваме с шарана,душите на миряните се терзаят от по-сериозни дилеми.Някои християни може и да не обичат риба(като мен),но всички трябва да обичаме Истината,и да имаме смелостта да Й служим

 8. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  УКРАИНСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХОР „СРЕТЕНИЕ“
  ч. 1 – „Тебе поем“, български распев –
  http://archiman.,livejournal.com/

 9. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  И аз знам, че по време на коледните или по църковному рожедственските пости риба се яде по всяко време без първата и последната седмица. Явно хората от Синода продължават да се изживяват като строгите госпоради на нацията след като въвеждат забрани не по типика и се правят на благородници с „жестове“ по Никулден. Но ми е интересно защо нищо не казват на търговците, които по всеки празник вдигат цените на обредните храни – това доколко е християнско, като се има предвид че през османския период друговерците са правели отбивка на цените на обердната християнска храна – вес пак мюсюлманите имат господ. Непрекъснато всичко се вдига и с тези доходи на хората въпросът за обредната храна на празника се превръща в жертва и подвиг, за което св.Синод нищо не казва – поне да ни окуражи ,че давайки повече пари ние почитаме патрона на празника. Разбира се някои от големите вериги магазини правят отбивка по празници, но като цяло цените на храната около деня на празника растат.

 10. ziz каза:

  [quote name=“Дон Кихот“]УКРАИНСКИ ПРАВОСЛАВЕН ХОР „СРЕТЕНИЕ“
  ч. 1 – „Тебе поем“, български распев –
  http://archiman.,livejournal.com/[/quote]

  http://tommysoft.eu/pravoslavie/music.html

 11. ivan simeonov каза:

  Пламен истински ме разсмя ! Действително много е злополучно нашето календарче за 2010 г. Да не забравяме, че някои по-наблюдателни откриха и смешния абсурд в календарчето под заглавието „Не се позволява венчаване“. Ще припомня, че там ако спазват забраните, горките православни младоженци голям зор ще видят да се вмъкнат в някой „прозорец“, когато е позволен църковен брак! А какво остава, почти анонимните у нас клирици, съставящи ежегодно календарчето да схванат що е Златно число, епакт, емболичен месец и много други термини от църковната и светска календарология !
  Любезни поздрави
  Иван Симеонов

 12. Стефан Йорданов Чурешки каза:

  В света на възприятието и сетивата на човека и на Разума има две положения – идейно ноухау и техника за изпълнение. Видно от дейността и бездействията на сегашната БПЦ днешният бг-духовник е голям техничар.
  http://lovechtoday.com/index.php?s=%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D1%87%D1%83%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

 13. Bo каза:

  [quote name=“chingis“]….. Но ми е интересно защо нищо не казват на търговците, които по всеки празник вдигат цените на обредните храни – това доколко е християнско….[/quote]

  А прави ли ви впечатление, че в почти всички по-големи магазини, почти всеки петък следобяд правят дегустации на различни месни продукти, предимно колбаси.
  Тоест, раздават безплатно храна, която не е редно да се яде в петък, съгласно Православната църква.
  Правят го и в събота, но за тогава както и да е, освен ако не е по време на пости.

 14. Данаил Николов каза:

  Въпросът с шарана на Никулден е решен!!!
  Вижте календарчето в сайта на Патриаршията:
  [url]http://www.bg-patriarshia.bg/calendar.php?month=11[/url]

 15. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Драги ziz (не Aziz),

  Хубава е идеята да запишете местния църковен хор, но още по-добре би било да поканите в него и млади хора, защото в този състав той звучи като хора на сенките от „Илиадата“.

 16. идиот каза:

  Псевдопророчества, приписвани на св. Серафим Саровски – http://rpczmoskva.org.ru/stati/aleksandr-nikolaevich-strizhev-chego-ne-izrekal-prepodobnyj-serafim-k-voprosu-o-psevdocerkovnom-mifotvorchestve.html

 17. Donya Elenkova каза:

  Само да не забравяме все пак, че яденето на шаран на Никулден, не е задължително и основно занимание!Много по- важно е вземем участие в Св. Литургия!!!