Частица от мощите на Св. Йоан Златоуст е изложена за поклонение в храм “Св. три светители”, Шумен


Протосингелът на Варненската и Великопреславска митрополия архимандрит Серафим в съслужение с 15 свещеници от митрополията отслужи днес Света литургия за храмовия празник на църквата “Свети три светители” в Шумен, информира агенция Фокус. Богослужението трябваше да бъде отслужено от митрополит Кирил, но той е извън страната.

На 30 януари от 930 години християнската църква почита тримата светци – Свети Василий Велики, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст. Те са основоположници на съвременната богословска наука. В своето обръщение към миряните отец Василий ги нарече стълбове на светостта. Със своите книжовни трудове тези църковни писатели са допринесли за унищожаването на ересите в историята на църквата през вековете и са утвърдили догмата за троичността на християнския бог – Отец, син и Свети Дух.

За първи път в храма ще бъде изложена за поклонение частица от св. мощи на Йоан Златоуст, съобщи за радио Фокус – Варна отец Красимир Капитанов, председател на църковното настоятелство в храм “Свети три светители” в Шумен. За здравето на шуменци за празника бе раздаден курбан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...