Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията



В изданието ни на 6 юни 2020 г. Ви предлагаме:

  • Защо Русия подценява приноса на България в опазване и разпространяване на Кирило-Методиевото дело? Мнението на известния руски духовник дякон Андрей Кураев.
  • Държавата обгрижва ли и как БПЦ след пандемията? –Ако БПЦ не успее да продаде достатъчно свещи по Великден ние сме готови да ги компенсираме и за това“ – обещание с приблизително същото съдържание премиерът Борисов даде на прочутата пресконференция с участието на Ловчанския митрополит Гавриил на 9 април тази година. БПЦ наистина получи много по-малко приходи от продажбата на свещи по великденските празници и държавата още не я е компенсирала, но през последната седмица сме свидетели как Министерският съвет отпусна от бюджета 1 302 000 лева за капитални ремонти на БПЦ – на трите ставропигиални манастира и на Софийска митрополия, плюс 1 300 000 лева само за пречиствателна станция на Рилския манастир. Подобна финансова подкрепа по време на криза съзвучна ли е с традиционното разбирателство между църква и държава? Какво се случва у нас между двете институции? Отговорите на тези и други въпроси Горан Благоев търси от своите събеседници – преподавателя по конституционно право и специалист по канонично право доц. д-р Атанас Славов и архимандрит Дионисий.
  • Коя е истинската Църква? – в навечерието на Петдесетница с архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна църква на Христос търсим отговори на въпроси, свързани със събитието, което се смята за рожден ден на Църквата Христова. От него ще разберем какво представлява истинската Църква, защо тя се създава не докато Синът Божий е на земята, а десет дни след Възнесението Му; Защо е необходимо да бъде изпратен Светият Дух, след като Христос веднъж го дава на апостолите с думите „Приемете Духа Светаго„? Защо разказът за Петдесетница, която е ключово събитие, не в Евангелието?

Този брой на предаването се излъчва на живо, така че вашите въпроси към нашите събеседници по двете теми може да зададете предварително във фейсбук  страницата „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.00 ч.!

Фейсбук страницата ни е активна и по време на директното ни излъчване, но за да получите отговор на интересуващия Ви въпрос, желателно е да го зададете, преди да е приключил разговорът по темата.

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота.

6 юни 14.00 ч.! Гледайте последното ни издание за този сезон!

Екипът на «Вяра и общество»

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...