„За“ и „против“ религията в училищеМоже да харесате още...

23 Отговори

 1. Лъчо каза:

  Ако преди 5-6 години ме бяха попитали, щях да отговоря категорично, че да се учи православие в училище е задължително, но сега съм на друго мнение. Най-напред да тръгнем оттам, че сега сме 2010 г., а не 1940 да речем. Изминали са цели 65 години от изхвърлянето на вероучението от учебните планове. След епохата на бесовския комунизъм цели поколения са осакатени духовно и обезобразени морално, а България днес не е православна страна, както на някои им се иска, а е светска ( доскоро беше и съветска). В нея не живеят само православни християни, а живеят представители на протестантски секти, римокатолици, будисти, мюсюлмани, евреи, арменци и не малък брой определящи се като безбожници. Справедливо някои питат защо няма неделни училища. В нашата мила столица например има не повече от 5-6 храма, в които деца учат православие!!! Владиците са неспособни да въцърковят народа и прехвърлят отговорността на безбожната държава – това е абсурд!!!

 2. Даниел Топалски каза:

  И друг път съм писал по този въпрос, но ще си го кажа още веднъж Нека църквата да се захване с вцърковяването на децата и техните родители, а да не се опитва да си прехвърля ангажиментите на държавата. И естествено – трябва да си плати… Държавата си има други задачи и други плащания. 8)

 3. Ф.Николов каза:

  Още нещо: напълно съм сигурен, че родители, които преценят цялата църковна обстановка, нивото на богословска образованост, кадрите сред духовенството на православната църква и искат децата им да се обучават в православието въпреки всичко това, то и без задължително обучение по религия на такива родители и деца може да им се каже само едно: бог да ви прости! Ето днес по телевизията гледах някакъв поп Василий Сарян служещ в някаква постройка наречена „преображение господне” и той изрази дълбокото си възмущение от това, че децата ги задължавали да изучават рисуване и музика в държавните училища, направо ненужни предмети за него, защо да не ги задължим с вероучение. Ето такъв ви пожелавам да ви учи децата, цял живот да ги учи да се кланят и да се молят. И в крайна сметка защо пък не: как ще забраниш на посредствеността да е посредствена, това са нейните условия за съществуване.

 4. Ф.Николов каза:

  Не вярвах, че ще ми се случи да цитирам в подкрепа на мое виждане Жан-Жак Русо поради кардинални разминавания по някои други въпроси, но по отношение на образованието препоръчвам горещо неговата книга „Емил или за възпитанието” на всички свещеници, които могат за момент да загърбят работническо-селския си произход и мислене и за които културата не е притурка към изнемощяло съществуване, а признак за излишък на сили.
  „…Престанете да обвинявате другите за собствените си грешки; злото, което виждат децата, разваля душата по-малко от онова, на което вие ги учите…….при всяко преждевременно наставление, което искат да вкарат в главите им, посаждат в дъното на душата им един порок….мислят, че вършат чудеса, като ги правят лоши, за да ги научат какво значи доброта; а след това ни кават важно: човекът е такъв….”

 5. Linko каза:

  Многозначително е признанието в обществената изповед на Йорго – Гришата Търновски:

  „Но всъщност 20 г. са минали от религията атеизъм, която беше официална у нас. Така че няма нищо, което да ни учудва. Това не са кой знае колко много години, за да може от убедени атеисти да станем добри християни – такива, каквито сме си били някога.“

  http://is.gd/fqhw1

  Дали мълчанието, наистина е златото на висшия клир?

 6. Лъчо каза:

  Господин Николов, това, че сте безбожник не ви дава право да оскърбявате вярващите! Все пак се намирате на ПРАВОСЛАВЕН сайт!!! Храм „Преображение Господне“ за вас може и да е някаква си постройка, но за повечето потребители и посетители на този сайт е храм на Бога и свещено място! Спазвайте елементарна етика!!! Администраторите ви дават възможност да изразявате мнение, но без оскърбления ако обичате!!! Християните са търпеливи хора, но това не означава, че може да си плюете на воля!!!
  Моля администраторите да вземат мерки!!!
  Сайта е Православие и е хубаво, че се дава възможност за коментари на всички (включително и безбожници), но все пак си има някакви граници! В сайтовете за атеизъм може да нарича храмовете ни както си иска, тук без обиди за „някакви си постройки и посредственост“!!!
  И още нещо, посредствеността я има навсякъде, а не само в Църквата и религията, както се опитва да внушава този господин!!!

 7. Калоян Г каза:

  Смятам, че църквата е достатъчно авторитетна институция и е напълно достатъчна за да разпространява своето учение. Ангажимента на училището е друг и не е редно в него да се вменяват отговорности, различни от светския формат. Злоупотребява се с думата „избор“. Няма дете на 7 години, което да направи разумен, обоснован, съзнателен избор. В този случай религията се явява по-скоро натрапена, отколкото свободно избрана. Не бих подкрепил религията в училище. Ако искам аз, ще заведа децата си на църква. Познаването на религиите вече не е от съществено значение за съвременния живот, а се води разширено познание. Църквата избира агресивен метод за въвеждане на това учение, което настройва хората „против“.

 8. Томи Томев каза:

  Предлагам вместо ВЕРОУЧЕНИЕ в българското училище да се изучава предмета СЕБЕПОЗНАНИЕ И ДУХОВНО РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТА, който да не е подчинен на никакви религии, догми и и измислени правила, които нямат нищо общо с житейските закони. Предлагам предмет, чиято единствена цел е духовното израстване и развитие на човек още от детските му години. Религиите са много, верите са различни. Често те пораждат омраза и противопоставяне между отделните етноси, а един нов учебен предмет с название СЕБЕПОЗНАНИЕ И ДУХОВНО РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТТА, ще запознава децата /например от 5 клас/ с основните житейски закони, и как те определят нашият живот

 9. Алиса каза:

  Аз съм за изучаване на религия, но не вярвам на богословите, които ще преподават! За да се избегне пагубно вмешателство от страна на ЛУДНАЛИ богослови, предлагам: В часовете да не се преподава директно от учители – богослови, а да се гледа филмиран материал! Църква и Министерство на образование да помислят по този важен въпрос – деликатността на детските души!!!
  Предмета да бъде без оценки! Успех!

 10. Траянка Георгиева каза:

  Не мисля, че ВСИЧКИ богослови са луднали, но съм на същото мнение по отношение на преподаването. По интернет, с учебен материал, представен от учители с дългогодишен опит в преподаването на религия. Поне в началото, за да се реши въпроса с кадрите и да няма издънки. Това е, за да не се губи време повече в оправдания. А също така, децата със сигурност да получат най-доброто знание, каквото несъмнено заслужават.

 11. Иван Иванов каза:

  [quote name=“Алиса“]Аз съм за изучаване на религия, но не вярвам на богословите, които ще преподават! За да се избегне пагубно вмешателство от страна на ЛУДНАЛИ богослови, предлагам: В часовете да не се преподава директно от учители – богослови, а да се гледа филмиран материал! Църква и Министерство на образование да помислят по този важен въпрос – деликатността на детските души!!!
  Предмета да бъде без оценки! Успех![/quote]

  Добра идея, защото вероятността да се случи учител полупсихотик и сектант, опрян на болна мистика, е голяма!?

 12. Ф.Николов каза:

  [quote name=“Лъчо“]Господин Николов, това, че сте безбожник не ви дава право да оскърбявате вярващите….[/quote]

  Извинете, извинете Лъчо, простете на грешния безбожник това сквернословие, но не беше ли Христос, който учеше, че човекът заради който отива на кръстта е най-ценното и той даже показва, чрез своя живот как човек е по-голям и от храма…само за вярващите ли е говорил? Как искате да ви уважават безбожниците като лъха на такава посредственост, примитивност и откровена наглост когато става въпрос за ЧУЖДИ деца.
  Изобщо не се съмнявам и никога не съм се съмнявал, че ВАШИТЕ деца се нуждаят от вероучение; за мнозина това е единствената възможност: за да си добър – трябва да се чувстваш виновен, за да направиш добро – трябва да разбереш какво е грях, за да познаеш истината – трябва да се запознаеш какво е лъжа, за да те контролират и да се чувстваш сигурен – трябва да ти се вмени, че си задължен до невъзможност на своя бог: това е цялото ви вероучение, поне не го натрапвайте.

 13. Лъчо каза:

  [quote]Как искате да ви уважават безбожниците като лъха на такава посредственост, примитивност и откровена наглост когато става въпрос за ЧУЖДИ деца. [/quote]

  Господине, прочетете ми първия коментар, ама най-първия!

 14. о.Петър каза:

  Г-н АТЕИСТ, да заведеш децата си на Църква, не е същото каквото е да ги заведеш на кино. Моите деца обичат да духат свещите в църквата. В киното няма свещи. Моите деца пеят тропари. Вашите знаят ли какво са „тропари”? Моите деца се учат да се кръстят. А вашите един ден ще виждат в кръста „конфликт между две непримирими линии, между две противоположни посоки”(Честъртън, Дж. Кълбо и кръст).
  В Църквата имаме възможността да участваме в даровете на Св. Дух. Чрез евхаристийното общение човекът благодатно се съединява със самия Бог, бивайки удостоен, чрез подобие да се отъждестви с Него по причастие. Човек осъществява себе си като личност именно в общението с Бога и ближния, а това, че вие не познавате православната вяра, не означава, че трябва да пречите и на другите да я познаят.

 15. о.Петър каза:

  [quote name=“Томи Томев“]Предлагам вместо ВЕРОУЧЕНИЕ в българското училище да се изучава предмета СЕБЕПОЗНАНИЕ И ДУХОВНО РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТА, който да не е подчинен на никакви религии, догми и и измислени правила, които нямат нищо общо с житейските закони. Предлагам предмет, чиято единствена цел е духовното израстване и развитие на човек още от детските му години. Религиите са много, верите са различни. Често те пораждат омраза и противопоставяне между отделните етноси, а един нов учебен предмет с название СЕБЕПОЗНАНИЕ И ДУХОВНО РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТТА, ще запознава децата /например от 5 клас/ с основните житейски закони, и как те определят нашият живот[/quote]

  Браво, това го е предложил църковният писател Ориген още през 3 век. За съжаление е осъден на Петия Вселенски Събор за възраждане на езически митове.

 16. Daniela Racheva каза:

  Изглежда някой пак не е разбрал, че не става дума за въцърковяване на децата. Става върпос за ценностна система и една по-добра алтернатива на решение на проблемите с които се сбълскват децата. Това би подпомогнало трудния възпитателен процес в училищата и в никакъв случай не би въцърковило децата след като техните родители не са въцърковени.
  Дайте ми пример как бихме ги научили на се убиват и самоубиват например. Да сте наясно за зачестелите подобни случаи?
  Понякога си мисля, че съвсем ослепяхме като народ, като държава и като само пишещи се за християни.

 17. о.Петър каза:

  Аз предлагам всички предмети да се изучават или чрез телевизионна програма, или по интернет, защото на много от учителите нервите им са износени от нашите деца, поради това са се „чалнали“. Необходимо е само да ги инсталираме пред телевизора и от време на време да ги плясваме по врата да не заспиват. Бог да ни пази!

 18. о.Петър каза:

  Г-н Ф. Николов, това не е православното виждане, а виждането на един монах от началото на 20 век в Русия (Разпутин). Христос не вменява вина на човека, а го учи на любов.

 19. Николай Чулев каза:

  Безбожието води до такива изказвания, като на г-н Николов, по горе. Сами преценете, този човек какво би направил с църквата, ако имаше власт.

 20. п-л,07 каза:

  „Държим болшинството български ученици да учат „Религия – Православие“, а тези, които имат друга религия, например ислям, ще изучават нея. Това заяви д-р Десислава Панайотова – един от авторите на проекта на БПЦ за изучаване на религия.“
  Да се изучава задължително „Религия – Православие“ като традиционно българско вероизповедание съм съгласен и е разумно. Но не и да се изучава задължително- „Религия -Ислям“.
  Прочетете Коран и Хадиси и тогава ще говорим!!!

 21. Ф.Николов каза:

  [quote name=“Николай Чулев“]Безбожието води до такива изказвания, като на г-н Николов, по горе. Сами преценете, този човек какво би направил с църквата, ако имаше власт.[/quote]

  Какви изказвания съм направил, че се оплашхте, все едно съм анти-христа?
  Какво бих направил ако имах власт над това сборище наречено бпц? [b]Най-сериозно отговарям![/b]: 60% от членския състав трябва да се освидетелства. Досега не съм видял в публичното пространство да се изказва нито адекватен поп, нито адекватен мирянин. Всички отричат целия свят освен себе си и казват, че това било „Истината и животът“. И тъй като мисля, че има и нормални хора в бпц, изглежда те са се покрили дълбоко под побърканата реалност на излезлите отпред духовни чада. И не се плашете толкова, не се правете на жертви и на много важни, като солта на земята и т.н., никой нищо няма да ви направи, а Вашите изводи най-малко ме интересуват.

 22. Николай Чулев каза:

  Господин Николов, не желая конфронтация с никого. Тук всеки може да си пише, това което мисли. Да кажем, че свещеникът, който се е изказвал за въвеждането на вероучение в училищата, не ви е доподнал и за това Вие го наричата „някакъв си поп“. Но да се изразявате за един православен храм, че бил „някакав си храм“ е недопустимо. Все пак в този сайт, повечето хора вярвят в Бога и изповядват православната вяра. Не мислите ли, че така накърнявате техните чувства. Вие сте атеист, т.е. безбожник, но не всички са като Вас. Отделни духовници могат да грешат, но църквата никога. Тя е свята и глава на църквата е сам Господ Иисус Христос. Колкото и да се борите срещу църквата, всички вие атеисти, сектанти, еретици, икуменисти и т.н. няма да надделеете. Краен победител ще е Христос. Вашата битка е с предопределен край. „Ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят“ (Мат. 16:18) – казва сам Спасителят.