130 години от масовото турско клане в Карлово


Източник:  Darik News

Карловци се поклониха днес пред паметника на жертвите от “Страшното”, издигнат в двора на църквата “Свети Николай” в града.

130 години се навършват от 20 юли 1877 година, когато войските на Сюлейман паша нахлуват в Карлово на път за Шипка и започват масово да колят жителите на градчето, посрещнало само преди дни руските освободители. Това е най-страшната дата в историята на града, тогава загиват около 1 800 души, изклани и избесени са най-видните, образовани и будни карловци. Реколтата остава неприбрана, а гладът и епидемиите съсипват останалите живи.

30 години по-късно, през 1907 г., когато е издигнат паметникът на Васил Левски в града, в пиедестала му са изрязани имената на всички загинали по време на клането.
Венци и цветя поднесоха на паметника кметът на Карлово Емил Кабаиванов, председателят на общинския съвет Стойо Карагенски и представители на общинската администрация.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...