17 години българин прави уникален макет на Рилския манастирbTV

В една трета от живота си той претворява в най-дребни детайли Рилската обител, като за целта използва единствено кибритени клечки и лепило за дърво

 

"Аз съм един обикновен грешник. Не съм странник, нито особняк. Няма нищо такова. Просто съм един обикновен човек", казва за себе си майсторът.

В края на 18 и началото на 19 век гениален резбар от Атон създава Рафаиловия кръст – най-голямата гордост на Рилския манастир. След 12 години работа Рафаил ослепява, но кръстът го превръща в легенда.

Днес, два века по-късно, друг майстор – от софийския квартал „Павлово" завършва най-големия и детайлен макет на Рилската обител след цели 17 години непрестанен труд. Докато другите хора са почивали, аз съм работил върху него. Аз почти нямам личен живот. И съм вложил абсолютно цялото си умение и живот в него.

Пламен Игнатов използва 70 литра лепило, за да съедини около 4 милиона и половина късчета дърво в една уникална по своите мащаби и прецизност композиция. Историята на проекта започва преди 18 години. Тогава майсторът е отведен за първи път в Рилската обител от млад духовник – днешния ректор на Софийската духовна семинария – епископ Сионий.

"Според мен не можеш да кажеш, че даден човек е показал на друг пътя към храма. Той имаше в сърцето си вярата, но неговото първо отиване в Рилския манастир, като че ли даде един смисъл на неговата вяра", казва епископ Сионий.

46 годишният майстор е икономист, но бързо напуска професията. 17 години работи предимно през нощта, за да посвещава дните си на огромния пъзел от дърво, лепило и полускъпоценни. Бил е в Рилския манастир 34 пъти от 1991 година насам, за да изучава работата на старите зографи и зидари. С разрешението на игумена и монасите влиза дори в затворените подземията на манастира, но предпочита да не говори за видяното там.

"Както казва покойният дядо Йоан, бившият игумен на манастира – Това е геният на един народ. И целият този гений е струпан на едно място", споделя Пламен Игнатов.

Всеки път, когато полага частица от модела, майстор Пламен спира да диша. За 17 години е задържал дъха си около 4 милиона пъти над кибритените клечки, които подрежда в странния си пъзел – воден от търпението и вярата, че някой ден, ще бъдем познати по делата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...