20 години богословие в ШуменТази година Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” празнува две юбилейни годишнини: 40 години от основаването на самия университет и 20 години от създаването на катедра „Теология”. Двадесет години бяха достатъчни, за да може да се реализира в пълнота един малък, но отговорен проект. 

Катедра „Теология” е създадена преди всичко с усилията на археолога проф. дин Тотьо Тотев (чиято 80 годишнина беше отбелязана миналата есен) и преподаватели от бившата Духовна академия, днес – Богословски факултет на СУ. Още в първите десет години катедрата оформи своето лице, като създаде собствени кадри, а от 2008 г. разчита изцяло на свои преподаватели на постоянен трудов договор. Между тях е архим. Павел Стефанов, член на Ню Йоркската академия на науките, автор на повече от 1500 статии и студии и на първото мащабно изследване на гностицизма в Източна Европа, което беше издадено през 2008 г. от ИК Омофор под заглавието „Ялдаваот – история и учение на гностическата религия.” Проф. дтн Румен Ваташки е първият доктор на теологическите науки след демократичните промени в България, автор на повече от десет книги и монографии и най-големият изследовател на Римокатолическата пропаганда по българските земи (1860 г., 20-те и 30-те години на XX в.) и реакцията на Българската православна църква. Не бива да се пропуска и дългогодишният ръководител на катедрата доц. д-р Ангел Кръстев, чиято научна дейност в Университета и в Църковно-историческия институт към Св. Синод дават своите изобилни плодове.

Катедра „Теология” успешно запълва богословската ниша във Факултета по хуманитарни науки, като не води изолиран живот, а пълноценно допълва хуманитарния профил на Шуменския университет. Избираемите и факултативни дисциплини, водени от преподаватели от катедра „Теология”, са предпочитани от филолози и историци, поради своята актуалност и интеркултурна насоченост. Най-популярни са „История на религиите”, „Евреи и християни от Христос до Хитлер”, „Религия и тероризъм” „БПЦ и римокатолическите мисии в България” и др. Съвместната дейност с учебните центрове „Преславска книжовна школа”, Център за православна култура и изкуства „Св. архангел Михаил” е изключително ползотворна. Ежегодно се реализират проекти, участия в местни, национални и международни симпозиуми, съвместно издаване на сборниците „Любословие”, „Преславска книжовна школа”, „Епископ-Константинови четения” и др.

Студентите вземат активно участие с доклади в ежегодните студентски научни конференции. През 2009 г. двама студенти участваха в студентска мобилност по програма „Еразъм” в православния факултет на Прешовския университет в Словакия, където слушаха лекции за историята на Чехословашката православна църка и взеха участия във Втората младежка православна среща в Кошице (24-26.04.2009).

Също така студентите участват активно в богослужебния живот на град Шумен, чрез пеене, проповеди, както и чрез изнасяне на беседи в църковното училище на храм „Св. Три Светители”. Църковното настоятелство на храм „Св. Възнесение Господне” е предоставило за провеждане на практическите упражнения по Богослужение и Литургика специално оборудван учебен параклис в сградата на архиерейското наместничеството. От 2010 г. в града служи викарийният епископ на Варненския и Великопреславски митрополит.

Шуменският университет е акредитиран с най-високата оценка – много добра. Катедра „Теология” обучава студенти в трите образователни квалификационни степени – бакалавър, магистър и доктор, като третата също е акредитирана с най-висока оценка. Студентите получават ежегодно субсидии за постигнати високи резултати в учебния процес от Декана на факултета, както и социални и европейски стипендии. Богатата университетска библиотека позволява на студентите да развиват пълноценно своите богословски интереси.

Зад всички тези данни стои висок професионализъм и академизъм, благодарение на които катедра „Теология” вече 20 години успешно обучава и реализира своите кадри в системата на Българската православна църква и училищното и университетско образование. И понеже винаги между лекциите, упражненията, изпитите, пътуванията, докладите остава нещо недоизказано, то като възпитаник на Шуменския университет и Катедрата и от името на обучаващите се колеги и на тези, които вече се дипломирахме, искам да изразя нашата най-сърдечна благодарност. Нека още дълги години, по Божията воля, да бъде съхранен и ярко да гори този пламък, който запалихте преди двадесет години!

НА МНОГАЯ ЛЕТА!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...