Документът от РавенаМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. panki каза:

  Не съм теолог, не познавам добре терминологията, използвана в подписания документ в Равена. И въпреки това смятам, че има разлика между „каноническо“ и „католическо“. Аз съм източноправославна християнка, съпругът ми е католик. За 26 години брак съм имала безкрайни проблеми със свекърва си и нейния род, но не съм сменила източноправославието като моя вяра с католицизма. Не приемам по никакъв начин сливане, присъединяване и т. н. Не съм човек на крайностите, но не смятам, че западното православие е направило по някакъв начин своите енориаши в България малко по- добри

 2. Ipodqkon_Psalt V.Stanoev каза:

  Тук ни най-малко може да става дума за диалог,според мен като теолог!Според нас Източно-Православните християни католицизмът е ерес,или по простичко казано секта,която по свой човешки съображения и критерий,провъзгласява папата,за наместник на Господ Иисус Христос на земята,аз лично съм се натъквал дори на твърдения на „римокатолически псевдобогослови“,който дори твърдят,че папата е втори христос слезнал на земята,което е пълен абсурт,и подлежи на анатема(най-тежкото наказание дадено от Висш Църковен Съвет,а именно отлъчването на римокатолическата църква,от семейството на истинно православните и изповядващи по правилен начин догмите
  (църковните законите),който ние завещал Сам Господ Иисус Христос в Св.Писание(Библията),и които Св.Апостоли,Учители и Отци на Св.Църква са изпълнявали неотлъчно,и доизменяли,ако не необходимо на Вселенските Събори(7 на брой)!Мнението на папата,по сложни и деликатни въпроси свързани с вярата им,са за тяхният клир(духовенство),като догма(църковен закон),и всякога са миродавни и не подлежат на обсъждане!Според много Св.Отци,поне тези,който аз съм чел в техните книги се говори,че като настъпят последните дни много истинно верующи народи ще паднат в капана на антихриста и неговите служители,дори и Св.Гора,най-големите ревнители на истинската православна вяра и аскетизъм(монашество),само Източно-Православна Русия ще изтърпи докрай!Св.Нил Мироточиви например пише в пророчествата си за това!

 3. topalski каза:

  Искрено се надявам, че „широката обществена и църковна дискусия“, която очаква Православие БГ, ще излезе от рамките на битовите примери, лозунгите, „компетентните“ спомени от студентски години и т.н. В противен случай се създава още една възможност за безсмислено писане, препиране и словоблудстване. Оставам в очакване на задълбочени и аргументирани мнения.

 4. victory каза:

  Искренно се надявам БПЦ да не се присъединява .Това няма да доведе до нищо добро за нея.Не е необходимо да ви напомням за БИБЛИЯТА и онази част с предсказанията .Знаете и за Антихриста който ще се възкачи на Папскоя престол,за да се изпълнят и словата написани Библията.Разбира се мнението ми може и да не е миродавно в момента.Но Ви уверявам че ще дойде и токъв момент.Въпросът е че. тогава ще бъде време на следствие от грешки допуснати сега.ИМЕННО СЕГА Е ВРЕМЕТО НА ТОВА СЪДБОНОСНО РЕШЕНИЕ ЗА БПЦ.Успех желая на всички Ви.

 5. srebrova каза:

  Който се е отцепил от ствола на истината да си търси начин да се върне, да се присъедини. А ние да обърнем поглед навътре към себе си, че имаме много работа да върши-всеки един от нас в нашата си Православна църква

 6. Danine каза:

  Тенденцията е търсене на аргументи „против“, а не търсене на аргументи „за“. Не кое ни сближава, кое ни обединява /или Кой, ама това е вече много сложно – първо някой трябва да Го вижда наистина и тогава, поне, да си спомня за Него/, а кое ни разделя.
  Диалогът, макара и безрезултатен, първоначално, е по-висш от самодостатъчността, защото в него има надежда, докато при другото – осъждане. Който истински милее за събрата си, изпаднал в заблуда, няма да го кълне, а ще търси начин да му помогне да прогледне. Който обича само себе си и отрича, че има събрат, та бил той и еретик, търси оправдание за безразличието си. Господ така ли учи?
  Къде си обич христиняска…

  *

 7. humility каза:

  Otnovo opiti za porugavane nad nashata pravoslavna vqra, za izdevatelstvo nad Vaplatenata Istina, no nqma da bade na tqhnata. Mnogo ot tezi predstaviteli na Konstantinopol sa „pravoslavni“ samo formalno, a vsashnost sa valci-grabiteli otvatre, verootstapnici, huliteli sprqmo Svetiq Duh i tova nqma da im se razmine, Bog vsichko vijda i nishto ne ostava nezabelqzano ot Negoviq vzor. V momenta , v koito draznat i da se prichestqt oficialno , stavat i eretici i otpadat ot Pravoslavnata Tsarkva okonchatelno, a gorko na onezi, koito posledvat tezi verootstapnici i varosani grobnici- za takiva ,kakto e kazano po-dobre shteshe da bade izobshto da ne se bqha rajdali. Pazete se bratq da vi ne uvleche nqkoi s filosofiq, s prazna izmama spored choveshkite predaniq, spored stihiite svetovni, a ne SPORED HRISTA!!! Takiva sa zli rabotnici, kakto gi naricha apostolat, rojbi ehidnini, koito ako ne se pokaqt chas po-skoro shte otidat tam, kadeto cherveqt im ne umira! Pazi Gospodi Tsarkvaat Si i nas opazi ot tehnite kovarstva i prelestite na tehniq duhoven bashta- satanata!

 8. blago4estiwia каза:

  „Човешко твърде човешко“

 9. victory каза:

  Много добре си написала Католичка т. е.еретичка .Извинявай но токива са фактите .Прочети малко повече по въпроса и тогава опонирай,стига да можеш.До тогава Успех от мене .

 10. рътеп каза:

  Ейй хубави мнения прочетох тук, поздрави от мен!!!

  Аз само едно ще каза: Човек трябва винаги да се развива духовно и да не спира, за миг дори. ДА ЧЕТЕ, ЧЕТЕ, ЧЕТЕ да не престава да черпи от „извора“ , от Светите Отци. Те ще му кажат и покажат всичко. Започнеш ли много да мъдруваш, гордостта и дявола ти пълнят главата с мухи.

 11. рътеп каза:

  Само като прочетох: думата ВЛАСТ като начало на един от абзаците и ми се отщя!
  Тия хора са ми много интересни – ЗА КАКВО СЕ БОРЯТ хахха 🙂
  Света тъне в духовна кал, тия за власт ми говорят, еййй вълци бее, нямат спира!

 12. victory каза:

  „Започнеш ли много да мъдруваш“тогава идва индивидуалното развитието.Иначе ще се превърнем в едни перфектни изпълнители.Да не забравяме и факта че Христоватя Църква е жива и се развива,а с това се развиваме и ние.И на този момент има много Просветени на Земята дошли с мисията да покажат пътя към СЪЗДАТЕЛЯ.За съжаление отхвърляме и тях както Пророците ,ГОСПОД БОГ ИСУС ХРИСТОС и т.н.Успех

 13. рътеп каза:

  Имам предвид да мъдруваш по вярат. От гледна точка на обновяване. Защото много хора искат пътя да не е тежък и трънлив. Мъдруват ли мъдруват, как да извъртят нещата… за това говоря. То е ясно че за духовно израстване трябва да ти работи главата…

  Иначе бихем били овце, а доста атеисти ни мислят за такива. Всъщност схващаш за какво говоря. 😉

 14. Radko Popov каза:

  Само Danine звучи като истинска православна християнка изпълнена с любов към ближния.

 15. papas1983 каза:

  mnogo ot nas misleiki che sa tvarde pravoslavni zabraviat edno-Bog e liubov!!!Kak schte pokajem na ednin eretik istinata na pravoslavieto kato go gonim!triabva da sme otvoreni kam vsichki!Predi vreme izvarschix mirropomazvane v/u edin armenec,koito be ieromonax !ako ne mu biaxme pokazali sv.Pravoslavie ot vatre,ako mu biaxme zatraschnali portata kogato ni pomoli da mu pomognem da opoznae kakvo e Pravoslavie,to toi niamasche da ostavi laskavia post koito imasche v armenia,da prieme pravoslavie i da iska da otdade jivota si za Boga-da stane monax

 16. victory каза:

  След такъв коментар от Ваша страна papas1983 не се учудвам от крайния резултат кайто всеки може да намери написан в Библията .