Обръщение по повод ГМОМоже да харесате още...

13 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Поп тренира оперен певец –
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-09&article=312717

 2. Nane i Vute каза:

  Високопреосвещений Владика, нека си позволя да Ви разочаровам. 99% от продуктите, които употребявате са генно модифицитани. Не се горещете, пазете тази енергия за благовестието. А когато си купите испански или марокански домати, знайте, че са обработени с хормони от сьомга, за да не замръзват през зимата и така цяла година да дават реколта. Когато Ви поканят на някой коктейл и ви дадат едни такива малки доматчета, то знайте, че те са кръстосани с грозде. Мога да Ви дам още 100 примерчета.
  Концерна Монсанто от десетилетия работи, за да може да си хапвате едновременно, в един продукт и месо и антибиотици и хормони и риба и пр. ипр. Fast food, нали разбирате?

 3. Михаил Славков каза:

  А вие драги, знаете ли какви поражения върху здравето нанася Fast food или бързите храни от запада?! Погледнете ужасяващите статистики, затлъстяването, сърдечно-съдовите болести и всички други аспекти на вредно влияние предизвиквани от съставките в менюто на тези хранителни вериги.
  Моля преди да си позволявате подобен подигравателен тон към висш български духовник с обоснована позиция, сам да позволите на себе си да се информирате в дълбочина, отвъд поврхностната аргументация. Разочарованието идва именно от там!

  И Ви уверявам, че българският селски домат винаги ще има по-висока стойност и по-достойно място на моята маса от малките кръстосани доматчета, създадени и отгледани от хора с кръстосано съзнание. Спестете ни стоте си примера!

 4. Най-ясното открояване на сатанинския бяс е в изповядването на историческия материализъм – да имаш часовник за 10 хиляди долара, да се возиш в лимузини за 500000 лева, да имаш луксове и признание на овластени лица. Разбира се, в едно богато общество и достойна Църква имането на владиците не е израз на идолопоклонство, както определи папата този материализъм. Но когато хората гладуват и им е все едно дали ще ядат ГМО или природни продукти по замисъла на Създателя, тогава антисатанизма става нещо като плашене с Торбалан. Когато трябва да оцелеелш и нямаш средства ядеш и кал, както са я яли войниците ни от Първата световна война. Интересно непропорционалното богатство у нас и в Европа дали също не е сатанинско, имайки предвид факта, че се пръскат луди пари за развлечения и разкош, докато за науката, която според текста БПЦ много уважава не се предвиждат никакви средства? Раздай имота си на сиромаси, па ме последвай казва Христос и Църквата ни някога е имала такава практика.

 5. Ioan Jelkov каза:

  Chingis, не съдете владиката за лукса около него. Вие знаете, че ако той беше в православна среда, едва ли щеше да е така. Но и на Вас и на всички им е ясно, че той има представителна фукция, а света, в който се движи има свойте норми и форми. Там с евтин часовник и с разбита Жигула никой няма да го взема на серьозно. Нали знаете, че по дрехите посрещат, а по акъла изпращат. Как очаквате да го чуят ония посткомунисти, ако още от начало не го допуснат до себе си, а те допускат само това, което има се струва подобно.
  Иначе понякога имате гениални изблици, като това например:“Но когато хората гладуват и им е все едно дали ще ядат ГМО или природни продукти по замисъла на Създателя, тогава антисатанизма става нещо като плашене с Торбалан.“

 6. Nane i Vute каза:

  Драгий ми Михаилий, аз не се подигравам на владиката, а му съчувствувам. Исках само да насоча вниманието му към факта, че от години приема генномодифицирани продукти и все още нищо му няма. Нека се огледа и да види около себе си поколението на 90-те години, първите на които след 89-та година им се сервира месо обработено с хормони за растеж и ще забележи, че 80% от тях имат огромни ходила. Деца по на 15, 16 години носят 46, 48 номер обувки и това е следствие на приетите хормони за растеж. Агресивността, нихилизма, и мн.др., са следствие на хормоналните изменения, а не на забраната за преподаване на Вероучение в училище.
  Закъсня владиката, това е то. Ако ме разбираш Михалий?

 7. toma tomov каза:

  Аз пък очаква поредната буря в душите на съвременните фарисеи: „като постя, дали всъщност не ям зеленчуци с животински хормони?“ Не им стигаше фобията от баркодовете и описанието на съставките, ами сега и ГМО. Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!

 8. Йермонах Йоане,
  Характерното за сатаната е , че той се явява като ангел на светлината и чрез декларации за благородни и смислени подбуди се стреми да разруши Божието в народа и Църквата. Христос влезе в Йерусалим качен на магаре, а не на кон, въпреки че вече беше победил света. За какво му е на владика да бъде подобен на посткомунистите? Не е ли неговото място при отрудените, обременените, страдащите, гонените заради истина и правда, нуждаещите се, немощните, болните, слабите, низвергваните, хората, които не се кланят на княза на този свят, а не комунистите-капиталисти, които поддържат Църквата по благородните „национални“ подбуди, а не по истината Христова. И Църквата казва, че е „национална“ пък се захранва идейно и политически от чужбина, като на истинските национални дейци у нас, ако нямат пари никой не им обръща внимание. А колкото до народната мъдрост за дрехите и акъла си спомни какво каза шефа на изповеданията – радват се ония в София, които изпращат Николай в Пловдив.

 9. ivan ivanov ivanov каза:

  Отношението към науката като към луциферски бяс,обяснява защо учените вече се интересуват от чакри, а не от молитва.Поради скъсване с духовността през 14 век,Православието възприема карикатурния си образ като автентично християнство.Чест гост във филмите е тесногръдия налудничав поп,който анатемосва всичко що мърда.Вживяването в тази роля замества мисионерската дейност на дядо Николай и успешно го превръща в звезда за гладните за идиотии медии, в конкуренция с проф.Вучков. Владиката се мисли за носител на православно Възраждане, в смисъла ,който влага конукрента му по гафове, дядо Кирил.Възраждане било отваряне на кесиите на бизнеса срещу духовни услуги, титли и темането.Много материя водело до много дух. Интересно,въпреки че 1/4 от Влашко и Молдова през турско работили за славния Атон, многото дух стигнал дотам,че през 1933 гръцката енцикопедия дори не споменавала за Добротолюбието. Явно никой не бил чувал дори за правосланата молитвената практика,въпреки усвоената много материя

 10. Антон Антонов каза:

  ГМО всъщност не са постни. Ако в разстение се вкара ген на скорпион или свиня например, то това разстение не е постно.
  izvor разбира се не разбира защо въпросът е толкова важен, но както казва един турски поет Yunus Emre: „Bilmeyen nerden bilsin
  Bilenlere selam olsun“

  Този, който не знае, откъде да знае
  На този, който знае – привет

 11. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Тони 90 е напълно прав. ГМО е още една крачка към царството на Антихриста, когато гените на продуктите ще бдат така смесени, че няма да разлика между растителни и животински продукти. Но това трябва да бъде стимул да постим духовно, а не само стомашно-чревно, както сега правим.

 12. boris matev каза:

  Братя и сестри,позволете да поназнайвам малко за ГМО и най-вече за растителните такива.Да не говорим,че член на семейството ми е генен инженер.Явно дядо Николай не знае за какво иде реч,а просто трябва да се нареди ОТНОВО между хората жадни за медийни изяви и обхванати от мания за величие.Та в България ГМО се отглеждат от поне 15 години.И никой не може да ме убеди,че една генномодифицирана ябълка за вкус,големина и устойчивост с/у гниене е по-лоша от една дребна „екологично чиста“, натъпкана с пестициди и нитрати такава.Успех с дебата!

 13. Svetozar Stoilov каза:

  Благодаря на митрополит Николай за хубавата статия. Един много добър и навременен опит да съживим душите си. За жалост, отново, дори и тази тема се превърна в надприказване. Душата ми се свива като чета всички тези безмислици по-горе, а всъщност пропускаме най-важното – приближава ли ни идеята за ГМО до царството Божие или не, живеем ли с вяра по Господа или вече сме толкова съвършени, че можем да създаваме и консумираме, това което Първият ни е дал. Жалко – поредният удар в ребрата. Моля ви, нека не умуваме, а с чисто сърце и воля да се държим за Него.