Отворено писмо до Светия СинодМоже да харесате още...

24 Отговори

 1. Много емоционално писмо, което е пълно с наивизми, патриотизъм и желание за чиста и свята общност. За жалост тази госпожа с висши образования прави неверни твърдения и не познава старостилците у нас. От моя досег със старостилците съм научил някои полезни факти за тяхната религиозност. Първо това се хора, които обичат организацията на Църквата повече отколкото обичат Бога и ближния си – типично по масонски. Те не пазят духа, а пазят буквата на закона, превръщайки се в благочестиви книжници и фарисеи, за които Божиите дарби на хората, труда, знанието и приносите на миряните в Църквата не трябва да получат полагащото им се възнаграждение на Земята, като призовават вярващите да очакват наградата си на Небесата – по комунистически. Освен това старостилците ловко експлоатират както силната ни патриотична емоция и аскетизъм, така и връзките си с други църкви, които не са български. А като знам какво е направила биологическата ми майка за мен ми е малко трудно да нарека БПЦ „майка“.

 2. Ioan Jelkov каза:

  Кратко отворено послание до поклонниците на стария календа:
  С болка прочетох писмото на Силвия Стоилова. Ако беше станала жонгльор в цирка със сигурност щеше да има уникален успех сред децата. Безотговорното подхвърляне на факти, предположения и спекулации, при това съвършено необосновани, е обидно за подготвения читател.
  Постоянното повтаряне на „светоотеческия юлиански календар“ е манипулация, с която се цели да изнасили името на светите отци. Това е бил календара на Римската империя(източна и западна) и никакъв отчески календар. Пестанете с тези манипулации!

 3. Ioan Jelkov каза:

  Силвия,
  Това с агнетата на Гергьовден е измислица на комунистите, защото се е правил опит да се замени църковния празник с Деня на овчаря и затова са се клали агнета, а не защото на Гергьовден се яде агне. Календара е приоритет на държавата, а Църквата се състои от граждани на същата, и сега не ми говорете за небесния Иерусалим,. От времената на Източната Ромейска империя Църквата винаги е била инструмен на държавата и под контрол, затова се е спазвал гражданския календар и в Църквата.

 4. Ioan Jelkov каза:

  Казано от Силвия : „СВЕТАТА Църква е недопустимо да се нагажда по този начин към света “ – този Ваш цитат е анархизъм и призив Църквата да се конфронтира с държавността, а това е престъпно и явно „чисто логически главата ми не може да го побере.“ както казвате.
  Обвинението Ви, че заради календара много отпадът от Църквата е пълна глупост. Те отпадат ПО СВОБОДНАТА СИ ВОЛЯ И ПО НЕПРАВИЛНИЯ СИ ИЗБОР. Жалко е, че след 2 висши образования( предполагам в аграрната област и в строитеството) не сте разбрали защо сте в църквата и как да работите с инструментите на духа(календар, пости, мировъзприятие, външна форма, молитва и пр.)

 5. pepee каза:

  „За жалост тази госпожа с висши образования прави неверни твърдения и не познава старостилците у нас.“ – човеко с необяснимо самочуствие на авторитет ,тя не само ги познава, а от текста се вижда ,че се опитва да остане лоялен член на БПЦ ,въпреки ,че по съвест празнува със старостилците. Ако продължават високоумните заключения на изследователи като chingis , и хитрите врътки на Синода ,да избягва въпроса – ще губим още и още хора . Отвореното писмо е искренно ,написано от откровен и добър човек.

 6. Петър Ангелов каза:

  Хубаво писмо, браво!

 7. o. Bojidar Glavev каза:

  Поздравления за авторката на статията! Показателен е фактът, че дори и човек небогослов може добре да защити стария календар достатъчно убедително и при това с мирен дух. Това се оказва съвсем непосилно за защитниците на новия. Определението „светоотечески юлиански календар“ не бива да смущава никого, защото то се среща на много места в кореспонденцията на Православните църкви в края на XIX в. Тогава григорианският календар единодушно е счетен за неприложим . Що се отнася до Гергьовден – това не е измислено от авторката, а е признание на много от съвременниците на взетото през 1968 г. решение. За недопустимостта Църквата да се нагажда към света говори пък св. ап. Иаков – „Не знаете ли, че приятелството със света е вражда против Бога? Който, прочее, поиска да бъде приятел на света, враг става на Бога“ (Иак. 4:4). Вярно е че отпадащите отпадат по собствената си воля, но по-голяма вина имат съблазнителите – беззаконстващият Св. Синод и равнодушните негови последователи.

 8. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Мандолото хлопна. Не може да се връща календара, тъй като БПЦ съвсем ще се разцепи. Но трябва да премахне шизофренията един празник (Гергьовден) да се празнува по един календар, а останалите – по друг. Да не говорим, че в този вид почитането на св. Георги е по-близък до култа към тракийския конник-херой, отколкото към скромния палестински войник от началото на ІV в.

  Силвия смята, че на календара се дължи факта, че църквите са празни на двете дати на празника на св. Кирил и Методий. Не, причината е социално-психологическа. От средата на ХІХ в. тези светци са взети на въоръжение от българския национализъм и днес българите ги чувстват само като официално налагани книжовници и учители от чужд произход, но не и като светци. При това те нямат нито мощи, нито чудеса.

 9. Мартин Митов каза:

  Много спекулации има в „отвореното писмо“ на тая женица 🙁
  Освен посочените от отеца, смешно ми е и това изреждане: [i]Юлианския календар… понастоящем празнуват Руската, Сръбската, Грузинската църкви, както и Света гора и Йерусалим и много гърци, румънци и българи, които се придържат към светоотеческия календар. По Григорианския календар празнуват само Гръцката, Румънската и Българската православни църкви, както и католиците.[/i] Всъщност изпуска Вселенската патриаршия, изпуска и Американската църква, които обединяват доста православни… А и всички знаем, че католиците не празнуват Пасха (най-големият християнски празник) по един календар с нас, православните. Освен това „ми тогава предлагам всеки да си избере дата, на която да празнува например рождения си ден“ – е повечето хора точно това правят, празнуват в почивния ден след рождения си, ако е през седмицата 🙂 А и като решението за смяна е „взето в едно безспорно тоталитарно време“ у нас – в Гърция какво е било…?!

 10. ivan simeonov каза:

  Не се съмнявам в пълната безкористност и свобода на съвестта на авторката. Но моля Ви, някои неща са взаимствани от моите четири статии в сайта по църковно-календарния проблем. И разбира се, присъединявам се към йеромонах Йоан: „Светоотеческият юлиански календар“ е не друго, освен всеобщия, граждански, римски, светски календар до 1582 г. Сега всеобщият, световен, граждански календар е Григорианският календар. Следователно по АНАЛОГИЯ Св. Православие е длъжно да приеме изцяло Григорианския календар за всички подвижни и неподвижни църковни празници. Нека някой да ми оспори, че АНАЛОГИЯТА като всобщ юридически принцип не се прилага в черковното православно право !
  Любезни поздрави,
  Иван Симеонов

 11. Стефания каза:

  Това с агнетата на Гергьовден е много смешен анекдот от старостилния фолклор. По този начин те заявяват, че не са чревоугодници, като останалите християни. А всъщност демонстрират не благочестие, а единствено невежеството си. Св. Георги просто не се празнува по време на великия пост, така е било винаги. Въпреки че денят на смъртта му е известен, датата на празника му се изчислява така, че да не е през Страстната седмица. Има и други такива светци, старостилците да се разровят да проверят. Техните празници не са популярни сред народа, така че за никакво ядене на агнета не може да става дума в техния случай. Аман от претенциозно невежество.

 12. До Pepee,
  Писмото на госпожата излъчва емоция, която иска да види „чистото и свято православие“, като в писмото се противопоставя наука на религия, което е абсолютно неверно от познавателна гледна точка, много опасно и по същество варваризиращо положение, което старостилците поддържат. Освен това има уплах, че празнуваме заедно с католици, като имало други църкви. Не знам колко е добра като човек авторката на писмото, но в него има детински наивизъм, който правилно йеромонах Йоан определя като опит да се противопостави Църквата на Държавата – като членове на Европа да празнуваме с братските православни църкви, а не с омразните католици. Католиците обаче са много по вярващи от руската православно-славянска идеология, която владее старостилците и заради която управляващите не са ги закачали нито през комунизма, нито през демокрацията. А аз нямам самочувствие – просто се опитвам да строя верни логически съждения, наивно вярвайки, че словесността е културен фактор в живота.

 13. gloria barantiewa каза:

  Ето нещо,върху което може да се поразмисли и страстите да се поуталожат. http://www.pravoslavie.ru/jurnal/ideas/kalendarhimrafail.htm
  Приятно четене и коментиране 8) И имам въпрос,как БПЦ е обяснила промяната на хората? Много ми е чудно.

 14. HYX каза:

  Календарният въпрос е просто една подточка – първата, – в редица стъпалца, по които вече почти век се придвижва икуменическата политика, въпрос, много по-сложен за разрешаване. За мен лично е необяснима неприязънта, с която се обсъждат „старостилците“; тази неприязън е освен това и нелогична, и непоследователна, защото такова чувство не е християнското чувство на любовта, която наистина търси общ език с другия. Защо в името на сближаването с инославните (и дори с друговерците) се правят такива компромиси, които дори каноните не допускат (общи молитви), а тук се прилага принципът на нетърпимостта? Би следвало, поне от светско гледище, в една такава дискусия – особено сред хора, вярващи в Христа като в Любов! – да няма не само лоша дума, но дори лъх от лошо чувство, дори намек от неприязън. В крайна сметка, след като пвечето патриарси смятат, че папата може да се спаси (прочетете съболезнованията им по повод кончината на Й. П. ІІ)… ето това е въпросът, а не календарът [i]per se[/i].

 15. Иван Иванов каза:

  Имам [b]молба към обществото на календарниците:[/b]

  Ей, хора, не ме изкушавайте да си мисля, че съм по-ценен от вас ([b]ЕДИНСТВЕНО[/b]) поради това, [b]че не се занимавам с такива маймунски глупости като вашите, относно проклетия ви календар![/b]…. В действителност, не съм по-ценен, напротив!….Но историята ви с календара е толкова [b]долнопробна[/b] по мое мнение, че, за съжаление имам сериозни прилози за изкушение, с което и започнах (коментара си)!…. Отец Божидаре, в момента си мисля дали , парадоксално, не беше по-добре да продължавате да „творите“ нискокласната ви бивша музика, отколкото да сте ожесточен активист на тази нелепа, меко казано, кауза!

 16. toma tomov каза:

  Поредните старостилски литературни упражнения. По-тежката диагноза е параноя и календарообразно монофизитство. За тези хора православието е идеология, а Църквата е само „на небето“. Земната и конкретната Църква е атрофирала в представите им и е подменена от идеологии, страхове и кухи фрази. Като последица от всичко това – липса на канонично съзнание; липса на послушание (конкретно, а не към „свещената идеология“). Вместо вяра в Бога – вяра в световната конспирация. Вместо любов – услаждане от собствената „правота“. Вместо църковност – богомилство и сиромахомилство. Поредният изблик на тази крипто-църковна социопатията стана шлагер за всички медии.

 17. pepee каза:

  Донякъде споделям горните мнения – принципно / но не и с негативизма който лъха от тях /. Само 1 ми е чудно – защо едни от най – будните ,вярващи и в никакъв случай глупави християни не намират календарния въпрос за безсмислен и очакват някакво по-сериозно разрешение на въпроса .Календарната реформа мисля ,че почти безспорно е свързана с икуменизма -който е много коварно провеждана църковна политика – и логично си намери противодействащи.
  Познавам о.Марий който повдигна въпроса -много добър и отдаден на служението си човек – не е никакъв фанатик ,нито заблуден или неук. А обидите които се ползват за подигравка на старостилците ,трябва да ги отнесем и за най-талантливият ни църковен писател О. Серафим. Ако не ви е срам refab ,izvor -вашите думи да се отнасят и за него давайте още. Факта е обаче ,че той стои с благия си нрав и прекрасните си книги много над вас./ по умен ,по-полезен и по-обичан/

 18. toma tomov каза:

  @pepee,
  Не се съблазнявайте от благообразни човеци, които вместо послушание към събора, предпочитат да са послушни на идеологии и митове, че дори и на астрономически. Ако Църквата в България на последния си събор е решила този спор за безпредметен, каква полза от това да настройваме братя срещу братя за глупости с показни акции и открити писма? Или апостолът си е хвълял думите на вятъра: „Тачите дни, месеци, времена и години! Боя се за вас, да не би напразно да съм се трудил помежду ви! Толкова ли сте неразумни? След като наченахте с дух, с плът ли сега свършвате?” . Старостилството е болест. Фактът, че го има дори в църкви по стария стил – Сръбската примерно – показва, че шило в торба не стои. След календара друго ще ги засърби, а след другото – трето. Няма ли човек послушание към митрополита, Църквата и събора й, от девет извора вода ще налива, само и само пои самочувствието си на „най-буден, вярващ и в никакъв случай не глупав“. Господ да пази нашите старци от фарисейския квас.

 19. До Pepee,
  Драги ми приятелю, трагедиите в живота на човека произтичат от две основни явления, присъщи на слабата човешка природа. Едното е неразбирането на поуките от живота, другото е следването на нискокачествен авторитет в протичането на живота. Българите страдат и заради двете явления, които са наложени у нас поради наивност, вмешателството на външни фактори и силния колективизъм на българите, който не зачита собствените си наистина знаещи и можещи хора. Цитираната от теб личност на русофила Серафим (Алексиев) е една от най-вредните и злощастни личности в българската религиозна история. Защото, драги ми Pepee, сериозните хора в България по неговото време са били военни, учени и писатели. Тези хора са качествените авторитети на българите, много са изстрадали, много са научили от лукавостта на света и много аскетично са понасяли нещастията в живота – по православному. Тези хора, заедно с репресираните от соца са нашите авторитети, а не мистични конспиратори като Алексиев.

 20. Иван Иванов каза:

  chingis :“Цитираната от теб личност на русофила Серафим (Алексиев) е една от най-вредните и злощастни личности в българската религиозна история. Защото, драги ми Pepee, сериозните хора в България по неговото време са били военни, учени и писатели. „

  chingis, тук показваш пълна липса на съответност и кохерентност!….Прочети (отново) какво си написал, и си вземи поука, защото се надявам, убеден съм, всъщност, че имаш интелектуалните качества, за да разбереш, че горният цитат (твоя продукция) [b]е нелеп[/b] и от формална и от съдържателна гледна точка!…Ти да не си почитател на Яне Янев!?…. Неговият стил на говорене, на мотивации, е точно като този (стил) , в който е горният цитат!…
  Поздрав, и бъди по- прецизен, макар и с цената на по-малко коментари! 🙂

 21. До Refab,
  Благодаря за оценката. Забележката за коментарите ми е справедлива, но с 1000 знака не мога да се развия тезата, а темите на православие.бг са много важни, защото този портал е институция и към има много интернет връзки от много сериозни сайтове и портали. Затова пиша по-често. В България след Освобождението от турско робство има отлив на грамотните и образовани хора от религиозния въпрос, което е особено силно през комунизма. За по-свободен живот, повече пари и получаване на земни удоволствия БГЦърквата губи сериозни позиции, като статистиката сочи че броят на българите протестанти и католици нараства в периода 1878-1944 година. Това се усеща от българите и техните военни в периода 1919-1944 усилено започват да се занимават с религия. Оттам идва силата на БПЦ. От това време насам обаче грамотността на българите много се повиши, но БПЦ проспа това нещо. А Алексиев е бил член на мистично общество, което се е борило с масоните и другите религии по конспиративен път.

 22. Daniela каза:

  Уважаеми chingis, бих искала да Ви попитам кога за последен път сте се изповядвали и причастявали? Кога за последен път сте присъствали на Света Литургия? Ако пишете тук само за да се упражнявате в схоластика и теософия, то Ви съветвам да посетите някой мюсюлмански или протестантски сайт. Там ще получите само аплодисменти и възхищение, така че самолюбието Ви може напълно да бъде задоволено.

 23. Yasen каза:

  Истината е, че не календарът, а старокалендарците са виновни за отпадането на много християни от Църквата. Истериите около нищожния календарен въпрос гълтат излишно внимание и сили, изместват наистина важните проблеми и подло смущават народа. Старокалендарците са слуги на дявола, който опитва да профанира, разедини и обезцени Православието. За съжаление, точно чрез такива рожби ехиднини успява. Вярно е, че календарният въпрос служи на враговете на Църквата, но не на папата, а на подмолните профанатори на делото на спасението- старокалендарците. Те са вълци в овчи кожи, мамещи народа към звездопоклонство, така че никой да не ми говори за толерантност към тях. Принципно, дори употребата на изрази като „православен календар“ са чиста подигравка с Христа и Църквата Му. Ако тези фарисеи болееха наистина за вярата, щяха да ни освободят от глезотиите си и да освободят енергията, заета сега с нелепи диспути, за да бъде употребена за нещо полезно.

 24. Красимир Георгиев Маринов каза:

  http://www.pravoslavieto.com/history/19/1881_arhiep_Serafim_Sobolev/za_novija_starija_stil.htm
  Вижте мнението на Църквата по този въпрос. А мнението на Yasen си е негово лично.