Отговор на пастор Георги БакаловМоже да харесате още...

32 Отговори

 1. Iosif каза:

  Чиста проба словоблудство.

 2. mariam каза:

  За съжаление анонаса на портала Православие БГ, че :“Като се надяваме, че разменените отворени писма ще бъдат началото на коректен и смислен дебат, “ е напразна надежда. Пастор Бакалов е в традиционен протестантски стил: никога не отговаря, а винаги задава въпроси.

  Да, да накараш един протестант не да пита, а да отговаря е първото стъпало да разрушиш изградената на пясък протестантска къща.
  Пожелавам Божието благословение на всеки, който реши да дърпа опашката 🙂

 3. Мия каза:

  Пожелавам на „страстните“ православни да станат „безтрастни“. Да проверяваме всеки наш помисъл с казаното от Господ! Да четем повече и по-малко да „приказваме…“

 4. ЛюбимеЦ каза:

  Г.Бакалов се самоиндентифицира като:
  „Аз считам себе си за протестант.“,
  Говори за своята общност като за :
  „Апостолска реформирана църква, принадлежи към голямото протестантско семейство в световното християнство.“.

  От казаното научаваме следното,Г.Бакалов не се свени да пуска инсинуации.
  Това как той се чувства не е миродавано,в „протестанския“ свят общности като неговата не ги считат за протестански.
  Практиките на проговаряне на „езици“,както и всички присъщи на подобен тип общности вярвания са окултни,манипулативни,вредни за човешкото зраве.

 5. nik08 каза:

  „Практиките на проговаряне на „езици“,както и всички присъщи на подобен тип общности вярвания са окултни,манипулативни,вредни за човешкото зраве.“
  Ритуалното клане и наричане на животни, както освещаването на курбани има нещо общо но не с християнството, а по-скоро с някое идолопоклонство. Така че излекувай себе си най-напред!!!
  А това, че православната църква е изгубила пророческото и апостолско служение е само част от общата картина на падението.

 6. ЛюбимеЦ каза:

  Разбираме че Г.Бакалов не желае да дискутира за практиките на общноста си.
  Не желае да отговаря защо заблуждава хората,не желае да признае че „говоренето“ на езици е чист окултизъм,не желае да поканим представител на протестанска църква(било то лутеранин,презвитерианин,епископален,
  методист,или дори полупротестант баптист) който да изкаже че техните общности нямат окултиззма който практикува „прелом“.
  По този начин ще стане ясно колко лъжливо е свидетелството „Апостолска реформирана църква,принадлежи към голямото протестантско семейство“.

 7. ЛюбимеЦ каза:

  „Ритуалното клане и наричане на животни, както освещаването на курбани има нещо общо но не с християнството, а по-скоро с някое идолопоклонство“.
  Може ли да ми посочите къде в учението на Църквата(православната) има такова задължително условие?
  Защото „проговарянето“ на езици в тези окултни секти се счита за „Белег на кръщението в Светия дух“.
  Може ли да ми покажете къде нещо недоизяснено в българските условия,вие и вашата незапознатост приравнявате на задължителния елемент в тези секти?

 8. ЛюбимеЦ каза:

  „православната църква е изгубила пророческото и апостолско служение“,МОЖЕТЕ ЛИ да обясните какво вашата секта разбира под „апостолско“ служение?
  Апостол = пратеник
  За нас всеки учасник в литургичната общност е апостол,а във вашата секта използвате незапознатоста на някои хора и си измисляте несъществуващи парадигми.
  Защо не си измислите и „ангелско“ служение,защото ангел също означава пратеник….хахахахаха

  Какво за вас е „пророк“,при условие че всеки който говори от името на Бога е пророк?
  Какви са другите словоблудства на които се опира сектата ви?

 9. nik08 каза:

  „За нас всеки учасник в литургичната общност е апостол…“

  От толкова много православни апостоли, дето освен да мисионерстват в кръчмите и нищо друго да не правят, така сте фтасали и цъфнали, че цял народ ви гледа сеира. Имаше една приказка : До гуша сте потънали в лайна, ама усти като на крокодили отваряте……

 10. ЛюбимеЦ каза:

  една секта точно в кръчмите е започнала да вербува последователи,между второто и третото уиски..
  Ако не знаеш и за тези харизматични щуротии,още по-зле за самия теб,защото пак се изказваш неподготвен.

 11. ЛюбимеЦ каза:

  Или си кръстен с повече „духове“ 🙂

  Като оставим словоблудството ти,няма ли да осветлиш въпроса как върви въпроса за „ангелското“ служение?
  И не на последно място,има ли поне един психически нормален във вашите кръгове?

 12. ЛюбимеЦ каза:

  как открихте „апостолското“ служение,ами как станахте „пророци“.

  Навит ли си да запишем който и да е редови ваш член как „говори“ на езици,а после да пуснем записа на няколко от вашите „тълкуватели“,да видим защо тогава те дават коренно различни версии на казаното?
  Нали уж „бог“ им е дал дара на тълкуването?

 13. strat62 каза:

  Да, интересно е да чуем тези „езици“. Да не се окаже че някои от вас изведнъж започват да говорят с друг глас (жена с мъжки глас например). Да, знам за една жена която е страдала от такива „дарове на духа“, до такава степен, че на моменти започва да говори с мъжки глас на руски…и какво казва мислите..?: „Я не хочу вытииииииии, я ненавижу православних…“ После и самата тя не си спомня какво е „говорила“. Е, какво да се прави… „дарове на духа“ 😉

 14. mirko каза:

  Брей хем човека му каза за ДС и т.н. и тоя пак …

 15. mirko каза:

  Брей хем човека му каза за ДС и т.н. и тоя пак … 🙂
  Изглежда е централна част от репертоара и е забранено да се замества 🙂

  А ДС и Партията точно окултизма прокрваха и така че подобни секти трябва да са им благодарни.

 16. Valentin Velchev каза:

  Аз не смятам, че тези, които истински раздухаха кампанията анти-секти, са медиите и някои православни богослови (в т.ч. и д-р Панайотова). Струва ми се, че този, който периодично подклажда и разпалва тази кампания, колкото и парадоксално да прозвучи, е … самият Георги Бакалов. Ето какви са основанията ми за това:

  1. През 90-те години, той беше възприел екстремисткия стил на евангелизиране на Улф Екман, канеше разни проповедници, които провеждаха „изцелителни“ събрания (шумно рекламирани и огласявани) и затова попадна във фокуса на медиите.
  2. Средствата за информация наистина писаха за редица тревожни феномени (включително и самоубийства), които се случваха в някои “Нови религиозни движения” (НРД), но не визираха конкретно него. Пак той беше този, който най-активно се бореше с подетата “клеветническа кампания”, насочена срещу вярващите, като претендираше, че така защитава религиозните им права и свободи.
  3. След като непрекъснато предизвикваше всички е възможно да е имало и някакви репресии срещу него (които не оправдавам), но той побърза да замине от България. Когато описва този период от живота си, Г. Бакалов се изкарва едва ли не като “великомъченик”. Лично аз смятам, че доста преекспонира нещата, още повече като знам колко луксозен начин на живот винаги е водил.

 17. Valentin Velchev каза:

  4. След заминаването му, неговата църква дълги години се събираше в малкото НДК (където се снима “Шоуто на Слави”, “Искрено и лично”, “Сблъсък” и др.). Въпреки че мястото е много добре известно на всички медии, НИКОЙ НЕ ГИ ПРЕСЛЕДВАШЕ! Т.Е. КАМПАНИЯТА АНТИ-СЕКТИ БЕШЕ ЗАГЛЪХНАЛА – ПРОСТО, ЗАЩОТО НЕГО ГО НЯМАШЕ!
  5. С неговото завръщане от САЩ, през тази есен, нещата се развихриха отново по познатия сценарий. За повод му послужиха няколко изречения на Д. Панайотова и той веднага се възползва. В своята PR акция увлече множество религиозни и културни дейци, ангажира държавни структури като Дирекция „Вероизоповедания”, консолидира всички протестантски църкви и пр., и пр. (Прави чест на Д. Панайотова, че не отговори на нито една от злобните нападки, с които беше засипана от неговите защитници.)

  Затова не желая повече да говорим за кампанията “анти-секти”, защото така наливаме вода в неговата мелница. Аз дори въобще нямаше да се занимавам с Г. Бакалов, ако той не беше много опасен “заразоносител”. С “активната си гражданска позиция”, той се превръща в нещо като формален лидер сред протестантите (а след време може да стане и неформален) и, очаровани от личната му харизма, много от тях ще прихванат “бацилите” на ересите, които носи. Скоро ще му изпратя и моя официален отговор на неговото писмо.

 18. Дон Кихот каза:

  КЕНТЪРБЕРИЙСКИЯТ АРХИЕПИСКОП ИСКАЛ ДА ПРИЕМЕ ПРАВОСЛАВИЕ. – http://archiman.livejournal.com/

 19. portos каза:

  „В своята PR акция увлече множество религиозни и културни дейци, ангажира държавни структури като Дирекция „Вероизоповедания”, консолидира всички протестантски църкви и пр., и пр.“ (цитат)

  С една дума – умело си служи с интригантстване. И много се заблуждават тия, които си въобразя, че ще го използват като острие, а сетне лесно ще го игнорират и отпратят в „девета глуха“.

  Накрая ще се питат кой, защо и как изяде баницата…

 20. sandi каза:

  .

  Хе, хе, хе, Бакалов, нема нужда да ни “омайваш“ ! Признай си направо, че те е шубе ! Хора сме, ще те разберем човече !

  .

 21. Idiot каза:

  Ууууу че ми е убавец. Тия бели дрешки направо го прават апостол. И как гледа… Се едно, че ей сега ще мине през мен като големия протестантски танк, който сичко меле на пътя си.
  БАКАЛОВ, ТРЕПЕРИ!!! ДЯВОЛЪТ, НА КОЙТО СЛУЖИШ, НЕ Е СИЛЕН. НИЕ ХОРАТА ГО ПРАВИМ СИЛЕН С ТОВА, ЧЕ ГО КАНИМ В НАШИТЕ ДУШИ. И ТИ ЩЕ БЪДЕШ УНИЩОЖЕН САМО ОТ ДЪХА НА Д-Р ПУЛИЕВА.

 22. portos каза:

  Цитат: “ И ТИ ЩЕ БЪДЕШ УНИЩОЖЕН САМО ОТ ДЪХА НА Д-Р ПУЛИЕВА.“

  Абе ти, верно си Idiot 🙂 🙂

 23. Kakvo e istina? каза:

  Георги Бакалов: Името изразява понягога, ако не същността, то характера на своя носител. Георги, означава земеделец, човек работещ, свързан със земното. Бакалов, балакин, продавач в малък магазин, еснаф, средно интелигентен хитряга. Явно обозначение на семейните корени и директно описание на проявлението на личността. Иначе казано, селянин с бакалски характер, дребен мошенник, свързан със земното и част от него, дето постоянно му се иска да се напълни с Дух, ама освен газове друго не може да произведе. Лукав проповедник на лукавия си баща.

 24. Teofilius каза:

  Братя! Нека на дело пазим думите на нашия Господ и Спасител Иисус Христос! Нека не съдим нито Георги Бакалов нито другиго , защото с каквато съдба съдим така и ще ни бъде отсъдено. И както Господ Иисус казва: „Любете враговете си!“ нека и ние нямаме горчива злъч към онези които странят от православната ни вяра а да ги любим , молейки нашия Господ да ги просвети в Истината Си и да ги освободи от всяка гибелна заблуда. Нека на дело докажем че сме истинни Божии чада – като се въздържаме от всякакво зло и хулително говорене срещу онези които неследват вярата ни . Ако хулим противниците на нашата Вяра, то с нищо не сме по добри от тях и само се именуваме християни. Ако сме искрени и без предубеждения преценяваме всичко и всички , би трябвало да признаем и познаем че в лоното на нашата православна вяра и Църква има истински достойни Божии чада а също и в протестантските среди онези които с чиста вяра и искреност търсят Божията Истина.

 25. Teofilius каза:

  И пак, и в ташето православно лоно и не малко и сред протестантските среди има много лицемери и такива които само се именуват християни, защото освен че само в неделни дни и по празници идват в Църква и наглед са хрисими и набожни хора, то през всичкото друго време и живота и делата им са на вълци грабители които безчестят Божието Име с което се именуват християни и са позор за святите ни празници. И пак и Господа ни и Неговите първоапостоли и ученици ни учат да обичаме всички и да ги наставляваме с кротък дух , та дано се обърнат от тъмнината към истинската светлина. Затова нека любим братя а съда да оставим на нашия Иисус.

 26. pavelpenev каза:

  🙂 Ох! Умрях от смях, докато четох коментарите. Прекрасно чувство ме обзема, когато започне да се богословства с демагогия, обиди, надхитряване и сочене на чуждите грехове. Чувството е едно такова … битово, трапезно. Сякаш сме на трапеза и умуваме, отпивайки от надъхващото вино и откъсвайки от хляба на дързостта. Май такъв беше Завета на Христос с човеците (човечетата) – имаше нещо за яденето и пиенето от обща трапеза. Позабравил съм, защото отдавна не съм срещал мисъл по въпроса. То си е моя вина де, аз не се ровя достатъчно дълбоко в изворите на мъдростта.
  Наистина интересно как дебатът не разглежда подробно говоренето на езици, не изникнаха цитати от Св.Псание и съответните им тълкувания, само някакви подмятания, целящи раздразнение на егото на другия. Иначе всички не отричаме Живота и Делото на Христос, Служението Му, но относно учението за езиците коренно се различаваме.
  Затова аз ще питам направо – защо трябва да говоря езици? Или пък защо не трябва?
  Струва ми се, че това е важен въпрос, само че досега не съм го срещал изясняван подробно по някоя телевизия или вестник. Може би не им трябват на тях точно такива важни спорове, по-скоро трябва да има скандал, някой трябва да има неморално поведение.
  Не съм срещал и изказвания по въпроса от безпристратни (доколкото е възможно за един човек) професионалисти, идващи от необятните пространства на психологията, психоанализата, социологията, правото, медицината.

 27. pavelpenev каза:

  Сигурно няма и да срещна, защото проблема е по-интересен, когато се разисква на ниво „обида“.
  Жалко наистина.
  Иначе Бакалов е секси – внимавайте да не хлътнете и да ви разбие сърцето или семейството (в зависимост кое от двете имате, не са изключени и двата варианта едновременно). И Пулиева върши добра работа, само дето това с унищожителния й дъх ме притеснява. Все пак тя е обществена личност, чиято работа в това пространство е предимно да говори и трябва да се погрижи за себе си. Знам, че шахматистите ядат чесън и по време на среща разконцентрират противника с дъха си, но…
  Денят ми започна с весело настроение. 🙂 За всички които постят – успешен и безавариен пост!

 28. Teofilius каза:

  Всеки който е истински християнин е нормално да има Библия, да я чете и да се храни с Божия Живот съдържащ се в Божието послание. В последствие също и на това , когато човек със сърцето си търси Бог и се моли Христос да се изобрази в него – тогава се преобразява от слава в слава, подражавайки на Бога(Ефесяни 5:1) . Живота му става свидетелство Божие свидетелство пред света и всички. Тогава такъв човек не е пристрастен а сърцето му е чисто и такъв не хули това което не разбира. А , който нещо не разбира от Божия Завет , то е преди всичко въпрос на избор и стремеж да познаваме Истината такава каквото е без да я изопачаваме така както би ни изнасяла. Истинският християнин е този който подражава на Иисус Христос приемайки и живеейки според цялото послание на новия завет и според поуките от стария завет. И ако ще говорим за езиците , то който се интересува ще прочете в Библията по въпроса. 1 Коринтяни 12 и 14 глави , Деянията първите глави, Евангелието от Марк 16глава . – Това е предостатъчна информация свързана с езиците и декларираща че говоренето на непознат за ума ни език е Божий дар съпровождащ Кръщението и изпълването със Святия Дух. Това е дар на Святия Дух за онези които искат без да се страхуват и без значение дали са православни или протестанти. Същественото е че такива хора са християни с живота си и с това че са ревностни да търсят и познават Бог без да се задоволяват само с литургията в православния храм или проповедтта в протестантският молитвен дом.

 29. Teofilius каза:

  Може много да научим едни от други ако наистина в сърцата ни има Божия любов защото, така и нашият Господ каза: “ По любовта ще ви познаят че сте Мой ученици“. сатана е този който идва да открадне , заколи и погуби и успява, винаги когато успее да внуши на някой от нас че е от най-правата Църква. Гордоста и зависта са главните оръжия на сатана чрез които разделя Божя стан. Иисус в последната глава на Евангелието от Свети Марк казва че вярващите в Неговото име ще говорят нови езици. Можеме да приемеме и е правилно че онзи който се е оставил от греха чрез покаяние на дело а не само на думи и се е посветил на Христа – той има нов език в който не се намира лъжа , псувня , подигравка и какво да е злобно или греховно говорене. Вярно е също че това което Иисус има в предвид когато говори за езиците е че това е специфичен дар за вярващите с който ако и умствено(съзнателно) не разбират значението то духовната част на човека(духа му(подсъзнанието)) разбира и изговаря думи на прослава , хваление и молитва към Бог а когато има тълковател за което се споменава в 1Коринтяни 12 и 13гл. тогава Бог дава пророчески думи на наставление и назидание на слушащите. Това е записано във всяка православна и протестантска Библия и такова е и значението разскриващо се от самия текст за тези които наистина четат своята Библия.

 30. Teofilius каза:

  . И понеже някои се страхуват че говорейки на езици – то тези езици може да са дяволски и така говорещите изговарят хули срещу Бог, то това е напълно възможно със пояснението че ако някой говори на дяволски език то този език му е даден от сатана и демоните и ако наистина е така то е защото човека не е искал дара на езиците от Бог Отец и нашият Господ и Спасител Иисус Христос а го е поискал от самите демони молейки и прекланяйки се пред други божества които не са Бог или молейки се на човек или светец за Божия дар, неразбирайки че даровете на Светия Дух се дават от Бог посредством посредничеството на Божия Син Иисус Христос , Който Сам е Бог изявен в плът и във видим образ. И неразбирайки че Ангели, Божества и светии не им е отредена длъжноста или възможността да раздават нещата които принадлежат единствено на Бог. Сам Иисус казва че ако син поиска от Баща си хляб или вода , Той няма да му даде скорпион или змия. Така че ако в протестантските среди гледат на нас на лице а не на сърце и ако ние православните гледаме на външното а не вътрешното в сърцата на протестантите – то Бог не разделя Своята Църква на Православна или Протестантска а приема с Любовта Си всички които Го търсят и които не се ограничават в това да желяат, вярват и приемат всичко за което Иисус говори в Святото Писание , защото То и написаното принадлежи на всички вярващи.

 31. Teofilius каза:

  . Ако аз съм поискал от Бог в Името на Иисус Христос дара да се моля и да Го хваля на небесен език то никой друг освен Самия Бог не би ми дал този свят дар. И не е грях и зло да желаем Божиите дарове и да вярваме в тях и да ги имаме и прилагаме в ежедневието си – иначе нямаше да се споменава за тях. И ако немога да съм сигурен че това което съм получил наистина ми е дар от Бог то тогава и за нищо което се молим неможем да сме сигурни че ни го дава Бог а не сатана и тогава ще живеем в непрестанен страх и няма да смеем да се молим , да не би това което получим да е дяволско. Нека със дръзновение и вяра да пристъпим към Божия трон и да търсим, желаем и приемаме всички святи дарове които заради нас са записани в Святото Писание, а Бог е силен да ни упази от заблудите на сатана и демоните. Но някой ще каже : „На мен не ми трябват дабри”. Истина Братя е, че ако молитвата ми има Божието благоволение възлагайки ръка на болния той да бъде оздравен чрез Божията Сила – защо тогава да ограничавам Божия Дух и Любовта на Бог към страдалеца, „Защото Иисус Христос е Същият вчера, днес и довека” И пак ако Бог сложи думи в устата ми, които да дадат надежда на безнадеждните и страдащите – защо да оковавам Божията Любов към страдащите и защо да не я пусна. „Защото, който казва че пребъдва в Христос – сам е длъжен да ходи както е ходил Христос!” – 1Йоан 2глава 6 стих.

 32. Teofilius каза:

  И не само хората на света ще ни познаят че сме Иисус Христови ученици по Божията Любов във сърцата ни , но и Сам Бог Отец търси Своята Любов във нас към Него и към всички хора и по това ни познава дали сме Негови или на лукавия. Защото ако имаме Любов – то делата ни ще говорят повече от личните ни претенции. Защото ако имаме Божия Любов към протестантите – тогава няма да хулим не само това което не разбираме при тях но и това което разбираме че не е по Бога. И същото ще кажа и за тях – ако пребъдва в сърцата им Божията Любов, няма да говорят зло за нас православните нито за това което не разбират но си мислят че разбират , нито за това което наистина имаме като недостатъци. Затова нека всички да любим и не само на думи но с дело и истина , както и Иисус Христос ни възлюби и проля Кръвта си за да живеем вечно и с Него всички вярващи в делото Му! И ако някой желае да се препира и спори – ние Божиите нямаме такъв обичай, нито ще отвръщаме на злото със зло но с добро и с Божията Любов и Истината в сърцата, делата и стните ни ще побеждаваме.