Патриарх Кирил: Молете се за УкрайнаМоже да харесате още...

22 Отговори

 1. Да има нещо общо между руснаци и украинци, както между турците и българите. На времето имаше една поговорка за руската политика, която казваше ние искаме мир, ние искаме мир, ние искаме целия мир (свят на руски език). Но нахалството на големите държави е огромно – руснаците сами си събориха православието, а се се считат за първи сторонници на вярата, като ни поучават и като не си плащат за услугите, а чрез влиянието си върху скромните възможности на БПЦ се стремят да бъдат фактор и у нас. Но какво да се прави – БПЦ отдавна не е онази Църква, която със слово, дело и учение се противопоставяше както на елинизма, един от стожерите на бъдеща Европа, така и на латинството, една идея за универсално богослужение на днешния папа. Православните имат параноя от масоните и САЩ, но и двете културни формации имат система на заплащане по показани знания и положен труд. А БПЦ заплаща според това как се крепи властта и привилегиите на религиозното статукво в България.
  http://www.tan-nak-ra.freemasonry.bg

 2. ivan ivanov ivanov каза:

  Първо ги мачкат икономически, после ги спасяват духовно. В руската църква има толкова православен дух , колкото в една тръба за газ. Църквата и тръбата имат една и съща геополитическа функция с тази разлика , че тръбата не води до такова затъпяване на населението, че то да смята шайка агенти на КГБ за канонична и православна църква.

 3. Андрей Романов каза:

  Додо, има едно животно – скункс, което се брани като изхвърля мощна воняща струя нечистотии. От вонята на скункса човек трудно може да се измие. Същото правите и вие, само че струята ви е словесна.

 4. ivan ivanov ivanov каза:

  andrey, наш дълг е да не подържаме заблудите у православните братя относно недостатъците на православието.Използването на православието за нерелигиозни каузи и промяната на православната духовност със заместители като нацианализъм , прикрит като универсализъм,е голям грях на руската църква, който има силно отражение върху православието в България.Заместители на православието като национализъм,руски месианизъм и антизапдна омраза , които са основната форма на духовна изява на православния клир, няма да родят християнска духовност. Те не струват нищо и носят само заблуди, лоши примери и плодове, тъй като не са изява на Духа. Още по-противно е замазването на тези недостатъци и типичното православно траене , ослушване и правене на недоразбрал и не видял.Това не е смирение, а съпричастност към злото , маскирана като свята дебилност. Не може да проповядваме покаяние, а да нямаме никакво рефлексия върху собствените си недостатъци.Това води до упорстване в злото и затъване в собствената кал

 5. Андрей Романов каза:

  Бре, бре! Откъде толкова ужаси бе, Додо – в един кротък призив за съпричастие и молитва? Да не страдате от фобии и кошмари? Да не ви се привиждат разни неща?

  Омраза, фобии, крайно политизиране, манипулативност усещам аз във вашите коментари, а не при патриарх Кирил.

 6. Ioan Jelkov каза:

  andrey, Вие бихте ли искали българската православна църква да се ръководи и подчинява духовно на Белград?
  Няма ли суверения украински народ право на собствена църква?

 7. Андрей Романов каза:

  „andrey, Вие бихте ли искали българската православна църква да се ръководи и подчинява духовно на Белград? „

  Не, разбира се. Пази Боже!

  „Няма ли суверения украински народ право на собствена църква?“

  Има, разбира се, както и македонците. Но желателно е тези неща да стават по каноничен път, без намеса на политици и авантюристи. Да не забравяме и това, че половин Украйна е руска или рускоезична. Това е дълбоко разделена страна, както се видя и от последните избори.

 8. ivan ivanov ivanov каза:

  андрей, не ми се занимава с лични нападки.РПЦ я нарекоха фашизоиден авангард.Що се отнася за кротките призиви за съпричастие и молитва, не мога да не отбележа, че рпц служи литургия и за руската ядрена програма. Само за 80те години на 19 век Русия провокира 1 война срещу България и 7 преврата , поне 3 от които с участието на Екзархията.Това че Русия използва църквата за геополитически цели , в комплект с газта , братските партии и бившите си соц. агенти едва ли се нуждае от доказване.БСП искаше в криза да платим поне10 милиарда за руски ядрени технологии.В руската доктрина /Дугин/ България играе ролята мека периферия, чрез която да притиска , шпионира и манипулира Европа. Сигурно знаеш кой е представител на БГ в ЕС? Синът на шефа 1-во главно.На църквата в тази политика и е отредено да създава антизападни настроения,да шпионира,да бута изгодни партии към власта.За дифузията на правослаие , национализъм и комунизъм виж тази статия на калин янакиев slovo.bg/litvestnik/index.php?ar=997

 9. Ioan Jelkov каза:

  Прощавайте andrey, аргумента Ви изглежда благочестив, но само изглежда.
  Никоя половина на Украина не е руска! Това е суверена държава със собствена конституция. Това, че гражданите не искат да се подчинят на тази конституция не значи нищо. За Бат Бойко не гласува половина България, това не ознчава, че едната половина му принадлежи.
  Църквата винаги се е образувала по географски признак, а не по национален или исторически. Иначе македонците нямаше да имат право на претенции за организиране на собствена църква.

 10. Андрей Романов каза:

  Няма такъв принцип – „суверенна държава значи автокефална църква“. Всичко зависи от обстоятелствата. Източна Украйна тегне към московската патриаршия, западната към католицизма или към автокефалия. Проблемът, както виждаме, е заплетен.

  Додо, какво ми я повтаряш тая изцепка за „фашизоидния авангард“. Предполагам, че и този, дето го каза това, се срамува сега от глупостта, която изръси. Това е един колега философ, който си въобразяваше, че е гений, но се оказа, че никой не чете книгите му и той изпадна в мирова скръб. Оттогава, за да се утеши, почна да се занимава с политика в компанията на също такива велики умници като него.

 11. o. Bojidar Glavev каза:

  Съгласен съм с Андрей. Няма такова нещо като „суверенна държава-автокефална Църква“. Дълго време самата Русия е била на подчинение към Цариградска патриаршия и това не е било проблем за нея. В Киев пък се зачева държавата Русия и Руската Православна Църква, а самото име „Украйна“ иде от „окраине“ – тоест „покрайнина“. Покрайнина на Русия. Наричат украинците и малоруси. Така че, Киев винаги е бил и трябва да остане неразривно свързан с РПЦ. Далеч от емоции и политически пристрастия в църковните дела!

 12. ivan ivanov ivanov каза:

  Андрей,не злобей брате.Нека да ценим качеството.Все пак говориш за първия български християнски философ.След Йоан Екзарх и Св. Кирил, никой не е проявявал склонност към философстване. Като се има на предвид, че Категориите на Аристотел са преведени на български през 1993г. не очаквам някой в България да има интерес към философия въобще, още по-малко християнска,нима св.Максим незалежава от 17год.Спомням си ,че на лекциите на Янакиев реди 20 години ходеха младежи от всички факултети, включително и автора на този сайт. Проф.Янакиев има серозен принос към теологията въобще. Помня че първото издание на книгата му с философско религозни размишления , както и студията му за исихазма , писана през соца ми оказаха сериозно влияние. А с политика се е занимавал винаги.Освен това формира с Цочо,Каприев и иван христов и др. школа по философска медиавистика на световно ниво, В Архива за средновековна философия и култура има повече качествена теология от всяко друго издание в България

 13. Николай Иванов Нешков каза:

  Малко обективност, моля! Някои от въпросните книги на вашия „колега“, Андрей, търпят второ издание. Против принципите ми е да пиша във форуми, но подобни необосновани твърдения ме принуждават да го направя. Припомниха ви негово публично изказване за проблематичните отношения между Русия и България по повод газовата криза, при което РПЦ просто замълча, на което тогавашният предстоятел на Руското подворие в София о. Исидор можеше да отговори. Помните ли как отговори? Със злобна депеша, пълна с лични нападки. която разпространяваше буквално като позиви, но така и не защити достойно и публично позицията си. Лично аз съм свидетел как заплашваше, че „ще свали расото си и ще изгони с бой проф. Янакиев от храма“.
  Не ме карайте да си припомням грубото и надменно поведение на толкова много руски йерарси и духовници, което съм виждал през годините. Никой православен народ, в това число и руския, не заслужава подобна казионна клика, която се превърна в рекламно лице на руската политика

 14. Ioan Jelkov каза:

  Отец Божидаре, ама това Вашето си е чиста проба манипулация.
  Вие църковна история не сте ли учили?
  Суверените държави винаги са се стремили към афтокефална църква. Руснаците са били под Константинопол, до момента, до който си създават собствена църковна структура и чао на византийците. Същото е и с българската държава или искате да ми кажете, че св. Михаил-Борис не се е стремил към автокефалия?
  Украина има от векове собствена църковна структура, но е имала нещастието да е част от Русската империя, а после от съветската империя.
  И забележете, много от украинците са паписти, не защото не искат да са православни, а защото не искат да ги бъркат с руснаците.
  А това с „окраина“ и „Киевска Русь“ е любимия аргумент на руснаците, но днеска имаме оформена нация и отделно държавно пространство.

 15. Андрей Романов каза:

  Не исках да разшифровам имена, но вие го направихте. Е добре, нямам нищо против Калин, въпреки че не го смятам за голям философ (а да не говорим, че не е никакъв специалист по средновековна философия). Но това няма значение. Дори и да беше Кант и Хегел в едно лице, пак не му отиват такива гадни изказвания и хули, и то изказани публично. По този начин той петни не РПЦ и патриарх Кирил, а самия себе си, петни достойнството на българския интелектуалец (надявам се, че това понятие все още съществува). И това е човек, който се смята за православен!

 16. Андрей Романов каза:

  Между другото, интересен детайл. В Русия патриарх Кирил е мразен от комунистите, у нас – от псевдодесните кресльовци. Тази злоба на тъмните души за какво говори? Че той е човек, достоен за уважение.

  А Калин трябва да обърне сериозно внимание на имиджа си, ако не иска вместо като „Калин Философа“ да остане в историята като „Калин Поразяващата уста“.

 17. o. Bojidar Glavev каза:

  Отче Иоане, обвинявайки ме в манипулация, надценяваш възможностите ми за въздействие и подценяваш качествата на четящите да анализират и мислят самостоятелно :). А това „чао на Византия“ от иерейска уста не звучи добре някак…
  Знаеш ли, че въпросната самостоятелна църковна структура руснаците постигат чак няколко века след създаването на държавата си? Знаеш ли също откога са Патриаршия? И че дори до към края на XVIII в. в много документи Руската църква се самоназовава гръцка? Що се отнася до св. княз Борис, ясен е стремежът му за самостоятелна църква, но правиш ли разлика между средствата, с които той преследва тази цел и начинът, по който я постига синът му, а също и как действат в Украйна? Освен това светият княз е владетел на нова държава, а половината и повече украинци съвсем естествено смятат себе си за руснаци. Съжалявам, но пасиансът ти с аналогиите ти не излиза.

 18. Не исках да вземам участие в спора за руското православие, но явно в него се открояват две страни. Поддръжник на руснаците, който е добрият и честен Андрей и техни противници. Руското православие е имперско православие. То работи в тясна връзка с Държавата и участва във формирането на руската национална идеология и идентичността на руснаците. Преди време Путин беше казал, че най-важното за РУсия е ядрената сила и православието. Така че не може да се смята, че чисто църковни и исторически мотиви стоят в основата на политиката на руското православие, което подкрепя сърбите в претенциите им към Македония и вижда БПЦ като подопечна институция. Вярно е обаче, че антирусизмът у нас минава всякакви граници и се контестира въобще православието и славянския елемент в устоите на българската народност. Много руснаци след революцията от 1917 година идват в България и оказват голяма подкрепа на българската хуманитаристика и богословие. Това е факт. А проф.Янакиев е член на ДСБ и партиен строител.

 19. ivan ivanov ivanov каза:

  Интресно,мужишки поп плаши като мутра с побои в собствената ни държава и гони от храма,все едно не е на Бога ,а явочна квартира на КГБ и то защото някои протестирал срещу безпричинното и нагло спиране на газта. Интересно колко ли църковни мижитурки са ласкали и роболепничили на този сударь, че да си мисли, че може да се отнася към българите като крепостни. А „прицърковните“ демонстрират верноподанически чувства и оплюват хайлаза , дето им върши мисионерската дейност, щото членувал в „нездрави“ партии.Друго си било да ги тъпчат митрополити от ДС,някак по-надежно и православано. Както беше заявил официалния представител на БПЦ в Москва, най-добре е да се присъединим направо към имп.Путина, защото владиците ще си работят направо за каузата и няма да смущава православаната им душа противоречието,че официално служат на БПЦ. В друго интрвю Карагьозов посочи , че трябвало да се шпионира и разобличава папата,това била мисията.Синодът не реагира на тези изцепки,явно има духовно единогушие.

 20. Андрей Романов каза:

  Додо, отде толкова злоба у тебе, човече? В този сайт от перото ти излизат само хули. Дано в живота не си такъв, щото ако си такъв – пази Боже… Имай предвид, че злобата трови душата и разрушава тялото, може да докара рак и още куп други болести. Лекувай си душата, човече, докато е време!

 21. ivan ivanov ivanov каза:

  андрей , ако имаш забележки към написаното от мен сподели го. Трудно можеш да го опровергаеш, Написаното почива на дългогодишни наблюдения и интерес към случващото се и е забелязано от по-знаещите от мен. Отдавна съм престанал да пестя нелицеприятното, тъй като не съм рекламен агент на нова секта или църоквна клика, в каквата се все повече се превръща църквата. Пиша за трайно негатините практики, а не за дребното и личното, но ценя малкото добро и хората , които го създават, а не като теб да оплювам малкото хора които мисионерстват и създават нещо стойностно в православието. Относно опита си да ме вкараш в традиционните православни лични сплетни, вражди и обиди , трябва да ти кажа, че си сбъркал адреса.

 22. Lucy Musi Busi каза:

  Чудно как тука уж всички са християни, а мнозина пренебрегват заповедите за любовта. Защо щом християните са дльжни да обичат всички хора и да се молят даже за враговете си, русите да нямат право да се молят за православните си братя в Украина, с които доскоро бяха една дьржава и един народ? Жалко, наистина как някои хора тьрсят и намират лошото вьв всичко. Това сьстояние е за окаиване и такива кора биха се почувствали по добре ако по малко се интересуват от политика и вестникарски новини и повече четат евангелието, псалтира и други благодатни четива. Защото болната душа жадува за радост и любов, а не за злоба и осьждане. И ако някои се плаши от рак тука по добре да се плаши от вечния огьн оттатьк…