Решения на VI Църковно-народен събор


РЕШЕНИЯ
на VI Църковно-народен събор
Рилска света обител

1. На основание чл. 126, т. 1 от Устава на Българската православна църква, VI Църковно-народен събор прие Устав на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

2. Възлага на бюрото на VI Църковно-народен събор след проверка на стилистичната и езикова редакция на Устава да извърши пренареждане на членовете на Устава съгласно утвърдената структура.

3. В изпълнение на разпоредбите на Устава, Светият Синод да се произнесе в двумесечен срок за каноничността на приетите текстове на Устава.

4. Възлага на Главния секретар на Светия Синод да организира отпечатването на Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия в извънреден брой на "Църковен вестник" в едномесечен срок от приемането му.

5. Възлага на Главния секретар на Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия да организира отпечатването на Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия в книжно тяло и представянето му в правно-нормативните системи "Апис", "Сиела" и "Норма".

6. Възлага на Светия Синод в шестмесечен срок да утвърди герб на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

7. Прие Изявление към българския православен клир, монашество и народ.

8. Съборът призовава клира и духовните чеда на Българската православна църква да пазят чиста православната ни вяра, да полагат грижи за възпитанието на децата, да поддържат домашното огнище, семейната чест, църковно-народните традиции, да запазят в здраве, сила и чистота младото поколение, да полагат грижи за съхраняването на природата и околната среда като Божие творение, поверено на човека да го ползва и се радва на неговата красота.

9. Отменя, считано от влизането в сила на Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Синодалната наредба за издръжката на свещенослужителите в диоцеза на Българската православна църква, приета с решение от 15.06.2005 г., протокол No 16, в сила от 01.07.2005 г.

10. Изказва благодарност на Негово Светейшество Българския патиарх Максим за благословението и участието в заседанията на VI Църковно-народен събор.

11. Изказва благодарност на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий – за председателстването на VI Църковно-народен събор.

12. Изказва благодарност на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и на членовете на Комисията за изменение и допълнение на Устава.

13. Изказва сърдечна благодарност на игумена на Рилската света обител Адрианополски епископ Евлогий и братството за добрата организация и положените грижи за провеждане на Третата сесия на VI Църковно-народен събор.

14. Изказва благодарност на членовете на бюрото Стобийски епископ Наум, прот. Ангел Ангелов, Иван Минев и Мария Кьосева, както и на техническите сътрудници на Събора.

15. Изказва благодарност на коректора на "Църковен вестник" Анета Пенева за извършената езикова и стилова редакция на приетите текстове на Устава на Българската православна църква от трите сесии.

16. Прави бележка на Пловдивския митрополит Николай, Константийски епископ Антоний и делегатите от Пловдивска епархия за преждевременно напускане на Събора.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...