До председателя на СЕМ: относно религиозната тематика в „Шоуто на Слави”Може да харесате още...

11 Отговори

 1. о.Божидар Желев каза:

  Много от нас често афишират вярата си но,когато дори и в обикновен ежедневен разговор тази вяра е поругана и осмивана повечето от ,вярващите, остават безмълвни или просто удобно не чуват подигравките.Време е да бъдем истински християни носейки православието гордо и неоставяйки го да бъде мачкано и хулено от различни хора имайки се за големи ,общественици.

 2. петко каза:

  Издигам своя глас в защита, за опазване, съхраняване и популяризиране на християнските ценности. Недопустимо е хулители и подигравчии да сквернят Църквата, служителите и членовете й, и то от екрана и ефира на масови средства за осведомяване. И ако понятия като либерализъм, свобода на словото, равни права и др. подобни, са достатъчно основание и оправдание за сквернителите, често прикриващи се зад маската на прокламираната будна гражданска съвест и позиция, то ние православните трябва не само твърдо да стоим в православието, но да намираме смелост и да го защитим. А слово и средства за това Бог ще ни даде.

 3. dbachev каза:

  Наистина БПЦ, която е част от Едната Свята, Съборна и Апостолска Църква е поругавана от екрана на „Шоуто на Слави“. Този човек, който фактически командва всичко, трябва най-накрая ясно да разбере, че БПЦ има спасителна мисия и нейните свещенослужители са преди всичко Божии служители, които са пратеници, за да подготвят човека за по-нататък – в задгробния живот, където му предстои среща с личния Бог, Твореца на всичко видимо и невидимо! С това шоу Трифонов и всички, които го поддържат и допускат подобна гавра с БПЦ, се отдалечават от възможността да получат прошка във вечния блажен живот!

 4. Константин каза:

  аз знам доста примери за хуманитарните подвизи на Слави.И те са най-често на принципа -„лявата да не знае какво прави дясната“,така че не прибързвайте с обвиненията за да не стане като притчата за сламката и гредата.

 5. VAN каза:

  Това да не ти е Римокатолическата църква, бре Коце!Да си платиш за греховете и те да бъдат отменени,т.е.индулгенция.Или пък да си предплатиш и да си грехуваш, ли грехуваш…докато ти се изчерпи лимита.Я, моля ти се!Колкото и да е помагал и давал, това не го освобождава от отговорността пред обществото и най-вече децата/защото, май че, те най-много го гледкат/.И още нещо.Като как по-точно, ми сподели ти на мен, лявата му ръка не знае, какво прави дясната, след като чак и ти си научил.Значи, според мен, май той обича да си се хвали с хуманитаристиката си, а?Не, че нещо лично, ама все пак да гледаме без розова лупа.За мен Православието-нашата вяра е всичко.Винаги е имало хулители и може би ще има и занапред, но ние сме за това, за да отстояваме и предаваме вярата си в Отца, Сина и Св.Дух на нашите деца, за да въвличаме и инославни, и иноверци в нашата вяра, за да им говорим за Св.Предание ,за Св.Писание и за живота в Христа-Църквата.

 6. Danine каза:

  Всички си плащаме за греховете по един или друг начин още тук, в този живот. В Римокатолическата Църква не съществува практиката да платиш с цел да се откупиш. А предплащането… това е абсурд, който може да бъде изказан само от човек, който не само че не знае, но и не иска да знае как е в действителност. Да тънеш умишлено в невежество е отхвърляне на истината, което от своя страна намирисва на грях против Светия Дух. Как ще „въвличате“ във вашата вяра, като самите вие не искате да живеете според нея?! И дадено ли е на вас това, или всички сме просто средства, които Някой друг използва, за да привлича Той, а не някои самозабравили се?!

 7. Константин каза:

  научих за един негов случай на подаяние случайно,защото се наложи на един мой комшия,и ми направи впечатление че са помолили да не се дава гластност!но хората от благодарност споделят!пак ви казвам не може един комедиант да е виновен за лошата репутация на църквата.Нека да се стремим да не даваме поводи да ни усмиват.Вместо да хабим нерви и средства да гоним Слави(и екипа му)да насочим енергията,която бихме похабили,за една наша пропаганда.Примерно да се продуцират повече предавания за православието.Сега има само едно много добро предаване и то е „Иконостас“ по Нова телевия.А в момента има много талантливи продуценти,които биха могли да направят доста по въпроса.

 8. Константин каза:

  раздувайки проблема,посочвайки като виновник „Шоуто на слави“ му правим още по голяма реклама.Сабуждаме любопитството у хората да го гледат.Не е това подхода на християнството(„Когато ти ударят едната,обърни и другата“).Нека да покажем кои сме в същност!Ние не сме отмъстители!Ние сме проповедници на Благата вест!(визирам обидите и заплахите,които прочетох от християните в този форум).Да не забравяме ,че в шоуто са присъствали и отци.

 9. VAN каза:

  Индулгенция – (oт лат. indulgentia – състарадание, милост) – в католическата църква опрощение на греховете, а също свидетелството за това; папско писмо (документ) за опрощаване греховете на членовете на Римокатолическата църква срещу заплащане. Каноническа молитва въведена от папа Бонифаций VІІІ (1294-1303) на юбилея на Римокатолическата църква през 1300 г., която и до ден днешен се изпълнява на повечето големи католически празници. Индулгенция се нарича също специална грамота, въведена от папа Бонифаций VІІІ в същата година и по същия повод, която се е продавала за пари и е „гарантирала“ опрощение на съответните грехове, за които е издадена, облекчаване на страданията в „Чистилището“ и в крайна сметка – отиване в Рая. Индулгенциите са били издавани за различни грехове, имали са различна цена и са се продавали във всички католически държави. Търговията с индулгенции е била широко организирана от католическата църква, продължила е чак до ХVІІІ век и е донесла на папството огромни печалби. Една от главните причини за протест от страна на Лютер и сподвижниците му. http://www.pravoslavieto.com/rechnik/index.htm#и
  И още нещо.Нищо подобно като това, че си плащаме за греховете.Изповедта и причастяването са за това, за да ни бъдат опростени греховете.А самият избор, дали да сторим това , вече е оставен в наши ръце.Защото Христос е страдал, бил е разпнат и е възкръснал именно заради нашите грехове.Може и да съм невежа, но това не съм го измислила аз, това е Св.Предание и Св.Писание на Църквата.Не мисля, че съм самозабравила се.Аз съм просто грешащ като всички останали хора човек.Обикновен човек, който е вярващ православен християнин.
  И в крайна сметка, за какво спорим?Темата беше Слави, а не кой колко е невеж или самозабравил се, или пък грешен.Всички сме грешници, но по-важно е да признаем и изповядаме греховете си, за да ни бъдат те опростени, а ние причастени.

 10. VAN каза:

  Съгласна съм с теб Коце.Стига за Слави.Дайте, да си говорим за поне още едно православно предаване, което би могло да се направи по ефирните телевизии.Между другото, Коце и „Вяра и общество“ по БНТ е хубаво предаване.

 11. Константин каза:

  ами хайде!аз много искам да намерим пътя за нещо такова,но сам не мога!искам да разпространим тази тема докато,дай Боже намерим хората които да помогнат.
  всичко друго за което се вдига шум в момента само ще доведе до още недоброжелатели!