Обръщение на Св. Синод на Българската Православна ЦъркваМоже да харесате още...

37 Отговори

 1. Антон Николов каза:

  Но сега ще се намерят завистници и критикари, които пак ще бъдат недоволни. Този път от какво ли?
  Наистина Вълчев и сие си превишиха правата. Това е насилие, а не носенето на религиозни символи!

 2. kipria каза:

  Напълно споделям тревогите на Св.Синод на БПЦ относно изготвения проект на МОН за училищното образование и възпитание.Несъмнено атеизма се завръща с нова сила в българските училища. Само ,че и аз мисля като Антон, че ще има недоволни критикари.

 3. Антон Николов каза:

  греховете на клира, пък и на народа. Затова допусна и разкола отново да се развихри. Но не само заради требите и тайнствата, а най-вече заради отстъплението във вярата. Затова и нещата с вероучението зациклиха.
  Все пак Синодът трябваше да изрази позиция и добре стори, че го направи. Което няма да намали греха на Вълчевци и компания…

 4. refab каза:

  и НАТРАПВАЩ СЕ НАЧИН“ ми се струва подходяща и благодатна за една добра възможна бъдеща разумна конкретизация, която, според мен, в никакъв случай не би означавала забрана на носене на кръстове, когато те не са с прекалено големи размери и не са изложени излишно парадиращо на показ!
  Също така ми се струва, че това патетично обръщение се явява като не особено качествен заместителл на сериозно и отговорно отношение на БПЦ по обществени и , изобщо, всякакви въпроси!

 5. refab каза:

  отстояват единствено правилната позиция, че не може държавата (нали е светска и демократична!) да поеме цялостно ангажимента за преподаване на вероучение, което да е еквивалент на религиозна индоктринация на учениците!

 6. chingis каза:

  Църквата много умело спекулира със страха на българите от загубване на собствената идентичност, с националната гордост за успешната ни в цялост национална история и с любовта към децата. Затова искам да попитам, ако администраторите на портала не ми изтрият коментара, какво става с душите на възрастните, които най-много пострадаха от атеизма? И въпросът с историята, идентичността, културата и интелектуалното присъствие в света на идеите не е ли дело на светски специалисти, които са десет пъти по-подготвени от официалните представители на БПЦ, а и като хора имат по-високи морално-волеви качества? БПЦ настоява за историческа роля, което е основният довод за нейните привилегии в нормативни текстове на страната, а къде са историческите текстове на Църквата и какво е нивото на историческа грамотност в средите на нейните медийно лансирани представители? Например каква е подготовката на рупора на клира д-р Десислава Панайтова в сравнение със светски специалисти в областта на културната идентичност, бълграската и световната история и визиите от световната книжнина в областта на културата? Църквата изобщо не е на нивото на историческата си претенция и плаши със секти, смяна на идентичността, скъсване на моста в историята и загуба на духовност. спекулира и с любовта на българина към децата, без да прави нищо за да се повиши раждаемостта. Всичко това показва ловка игра с настроенията на хората, и то настроения, създадени от миряни и светски лица, за чиято тежка съдба БПЦ нехае.

 7. Антон Николов каза:

  говориш! Като че ли твоите са малко…
  Пак си ги задъвкал като горчива краставица и ги обвиняваш за всички нещастия по света. Ако поне малко се потрудиш да се пребориш с някоя страст у себе си или просто да положиш някакъв духовен труд, ще ти изчезне всякакво желание да се заяждаш с БПЦ и кой ли още не. Но понеже си още във фазата на пъпкуване или грудкуване, сиреч далеч в началото, постоянно ти се привиждат врагове на спасението. Пък като се нагрудкуваш, ще видиш, че най-големият ти враг си ти самият. С това вечно осъждане…

 8. Антон Николов каза:

  с туй юнашко именце, дето си си го лепнал като картофена обелка на челото!

 9. ieromonah Ioan каза:

  Нека ви разочаровам, Антоне и Киприя. В гобализираното общество, построено от хора, които вярват във Великия архитект, а не в Бога, няма място за религии, забратки, кръстчеста, чалми и потури. БПЦ изобщо не е фактор в сметките на тези хора, тя е купена и продадена от тях. Подобни патетични и отчаяни словоизлияния са може би утешителни за самите писатели на този текст, но са сапунени мехури за практиката.
  До като не се обнови енорийския живот в България и поповете не престанат да продават треби и таинства, Бог ще изпраща такива изкушения и ще се пишат такива многострадално-отчаяни монолози.

 10. ieromonah Ioan каза:

  пак се заяде с чингис, очакваше се между другото

 11. Антон Николов каза:

  И това се очакваше между другото.
  Чинги, не се успокоявай! Не че иеромонахът толкова те харесва. Той просто не харесва мен.

 12. Дон Кихот каза:

  Не се пише „обрЪщение“, а ОБРАЩЕНИЕ. Реакцията на Синода е истерична и издава неразбиране на проблема. Самият министър на образованието призна пред БНР, че носи кръстче под ризата си, но е против да се демонстрират нахално религиозни символи, особено ислямски забрадки и шалвари. БПЦ трябва най-сетне да пристъпи към организиране на мрежа от енорийски училища, а не чака наготово от държавата. Но тъй като това няма да стане, агонията ще продължи.

 13. Антон Николов каза:

  Отдавна се пише обрЪщение. Сверка в български правописен речник. ОбрЪщение идва от обръщам се, докато обрАщение се използва например когато се казва за пари или стоки в обрАщение.
  Дон Кихот сгреши!

 14. chingis каза:

  Дон Кихот е напълно прав. Стига БПЦ е извивала ръцете на Държавата с исторически заслуги и анонси за поддържане на доброто в света на злото. Ако толкова държи на историческите си заслуги да й направим паметник и повече да не й обръщаме внимание. Но за християнството и неговата задача в модерността от Светия Синод никой не мисли, а предизвикателствата пред истинското християнство, т.е. чистото православие са повече отколкото през турското робство. Факт е, че българите през последните 50 години много се ограмотиха и много им пораснаха претенциите за световно качество във всички области на живота. Със своята продукция и целево лансирани кадри БПЦ не отговаря на вселенското начало и универсализма на вярата, на които иначе толкова държи, особено когато стане дума за разкола и помощта от братски църкви. Затова ние казваме, че вярата и делата по Христа се носят от народа и че миряните вървят преди пастира в неравната борба по опазването на вярата. А за националната идентичност и за културното присъствие на българите в проекта на ЕС има кой да мисли и кой да работи, защото имаме висши училища, подготвена интелигенция и хора, които със силата на Разума си могат да прогнозират напред. А БПЦ да вземе да разтълкува публично каква е Божията воля за съдбата на българите , защото точно това се очаква от Нея, а не акции по защита на националната идентичност в измеренията на постулатите на световната антропология и етнология, за което си има много подготвени български светски специалисти.

 15. portos каза:

  Цитат от Чингис: „без да прави нищо за да се повиши раждаемостта.“

  Аз ще се заема!

  Обещавам пред целокупния разкол, на мирянките, че и на миряните му, които вървят пред алтернативните си пастири, че и давам отговорна дума пред самите пастири. Ще се покажа на нивото на постулатите и високите творчески идеи, които ги обладават и те обладават. И етнологията, и антропологията, и метафисиката, и парафизиката – всичко ще ни стане общо ясно, щото ми е в джоба и цяла доктрина за национален просперитет ще сглобим – мост за преминаване в модерността и после в постмодерността. За съединяване на галактиките и разширяване на вселената. Всичко туй ще извърша с една химилкалка (в кратки срокове – преди „администраторите на портала не ми изтрият коментара“)

  … Абе Чингис, защо сте толкова „вдъхновени“ всичките разколстващи (и ти, и християнчето, и Новак). Защо звучите като комсомолци и какво пиете (или не пиете), за да е така??

 16. portos каза:

  Намирам позицията на Светия Синод за изключително адекватна и навременна. Намирам текста за много добре списан – и емоционален, и аргументиран, съобразен с изискванията, които поставя статута на институцията-източник и същевремено раздвижен.

  Благодаря.

  Тези хора никога не са ме карали да съжалявам, че ги предпочитам пред манипулациите на постхристиянската религиозна индустрия (във всичките й разновидности – медии, разколстващи, правозащитаващи).

 17. portos каза:

  Давам най-светъл ответ
  (стъпил на моя мокет)
  хващам си здраво сърцето,
  което, което, което… където
  (тука не се получава римата)

  Ще има деца и книги ще има,
  ще вървим, ще летим ще пър(…)
  (тука пък щях да се изложа)
  Няма все други
  да карат ауди
  Ний да сме куци ил’ луди?!
  Наши са в Страсбург! Наш е Платон!
  Риба тон, риба тон, риба тон!!!
  (а туй тука е сюреализъм)

  Отсреща са тъпи –
  един е глафон,
  а друг пие ром,
  Тоз бели лук –
  чий ли е внук?!

  Пък трети със двеста жени
  как ли успява да пише и спи?!
  Дали му помага брадатия дявол
  или от последната пак е избягал?

  …. Туш!!!

  Ще победим! Ще победим!
  Всеки ще има един самолет,
  защото със нас е господ-късмет!

 18. ieromonah Ioan каза:

  Вижте американския мангал-християно-мюсулмано-юдейски президент Обама, как плаши Европа, ако не му играе по свирката: Има хора в Европа и в САЩ, които се питат какво правим в Афганистан. А войната там всъщност е свързана с нашата обща сигурност. Ако има ново голямо нападение на „Ал Кайда“, то вероятно ще е в Европа. Нямаме интерес да окупираме Афганистан, мисията в тази страна е и проверка дали народите искат да действат заедно в името на общата сигурност“,

 19. kipria каза:

  Тони, много критикари, много нещо, ти позна!Същото щеше да бъде и ако Св.Синод не беше взел отношение по въпроса. Те са се надявали с това обръщение да достигнат до сърцата на вярващите, но уви! Споделям мнението и на Portos, че текста е емоционален и аргументиран и не би могло да бъде иначе!

 20. kipria каза:

  А пък някои, които непрекъснато поправят другите заради правописните им грешки, пишат такива неграмотни рецензии… Запазила съм мойта за да я показвам като пример за пренебрежение и неграмотност. Мисла дори, че ми беше изпратил черновата си-безобразие.

 21. Антон Николов каза:

  че можеш да отвориш сергия на пазара и да се заемеш с търговия!
  Портос, брате, на поезия ли те избива? И мен, направо преливам. Подобно поетическо вдъхновение дава криле и на моето въображение, но млъкни сърце! Че иначе на Киприя няма да й стигне и един скрин, за да събере шедьоврите от форума. Пък аз я щадя…
  Между другото какво общо имаше Обама със Синода? Явно на иремонаха някои речи също са му дошли в повече. И ето, той взе, че прописа фантастика.

 22. FTR каза:

  отче Павле, „обрЪщение“ си е правилното другото значи друго.
  Както и да е.

 23. borbi каза:

  Коя,държа(в)на институция е наистина даржавна и работи без външна или “вътрешна“намеса? Няма такава.Нито министерството на научените работници,нито БПЦ.Вие си коментирайте.Сляпи ли,сте не виждате ли,как ви лъжат.Текста може да е изпипан,на практика нищо не се прави.Как да повярвам на синода,кадрите са същите,същите които радееха без думи за милия интернационал,сега радеят с аргументирани текстове за милото им отечество.Ние сме глупаци,че коментираме този текст.

 24. Дон Кихот каза:

  Дордето си чешете езиците по форумите, знаете ли какво става по селата в Търговищко и Старозагорско, а сигурно и не само там? Масово приемат мормонство турци, цигани и дори българи. Държава, Синод, мюфтийство си правят оглушки, за да нямат неприятности с едно конкретно посолство, което диктува нещата у нас и налага масово тази секта.

 25. portos каза:

  Абе какво е туй Американско посолство? И какво току се появява в най-неочаквани контексти. Аз нали ги напсувах веднаж от Личната си страница. Не си ли взеха бележка?!

 26. terzogr каза:

  во име Господне!!!!!!
  да направим подписка против американо-масонския заговор!!!! Много сме, силни сме, кой ще ни се опре! Отците ни ще ни поведат, ще направим организация, да бъдем хардлайнери! Да не се оставиме на антихристкия план! Ние сме светлината на света, портите адови няма да ни устоят, какво остава за американското посолство!
  Не думи братя, дела ни трябват на нас, да се опълчим като горди православни българи срещу мангал-християно-мюсулмано-юдейски идол и да го съборим!

  Сега му е времето, да не отстъпваме; всеки да помага с каквото може! Не сме ние вече робове на чужди интереси, свободни православни сме и ще покажем на света божията правда и любов.

  Бог с нами!

 27. Дон Кихот каза:

  Все повече се убеждавам, че „terzogr“ е псевдоним на „chingis“, но администраторът на сайта ще каже дали дивотиите на двамата идват от един и същ компютър. Крясъци като този „да съборим жидо-масонския идол!“ издават психопатия.

 28. Антон Николов каза:

  когото неотдавна баннаха от сайта заради смрадта, която лъхаше от изказванията му по отношение на Православието и всичко свято. Но си прав, че си прилича с Чингис. И двамата се съсипват да плюват…

 29. refab каза:

  използва расистка терминология:“Вижте американския мангал-християно-мюсулмано-юдейски президент Обама“! 🙁

 30. portos каза:

  Че там има ли масони? А какво е това масони. В София като учих , имаше един, дето му викахме Жоро Мейсъна (щото ходеше все облечен в дънкови дрехи марка ‘Мейсън“. Тази фирма на масоните ли е? Те с какво се занимават?? Имат ли си офис?… А юдеите, те пък какво?? Да вземем и един юдеин ли да поканим на предстоящия семинар??… Ама те пък варненските са малко срамежливи. Я, да дойда до София (на лов за юдеи) – бързо ли бягат??

 31. terzogr каза:

  има!!!!!….има много масони и всичките са юдеи, страшна п**мина ти казвам, не уважават нищо, обаче са страхливи, прав си, защото ги поддържат американците (от посолството), да подкопават Светото Православие с антихристките си прозападни политики. Идвайте от всички краища на България, да се съберем сите заедно и да изметем веднъж за винаги рушителите на Божията любов и хармония! Тесен ще им се види шоплука, две мнения няма, носете камъни и дърве, лопати, мотики, шнорхели, плавници, харпуни…всичко може да помогне…е сега вече му се вижда краят на маосно-юдейският заговор!!!

  НО!!!!!!, преди това да направим подписка, нека първи се включат православните семейства, че нали за тях го правим това нещо (освен за Божията любов), за добруването на нашата Родина и Православието

  Бог с нами!!!!!

 32. portos каза:

  А може ли с цветя. Аз вече тъй воювам. В името на нежността. Не става ли да донеса една голяма неокастрена от бодили гватемалска роза и лично да ти я забода в… рефера?

 33. terzogr каза:

  Братя, да не би да биете отбой от нашата обща кауза! Братя имайте уважение към брата си йеромонаха Йоан и „американския мангал-християно-мюсулмано-юдейски Обама“!!!!! Братя напред към американското посолство, братя не се поддавайте на антихриста, стойте твърдо в ХРита!
  За Бога братя да отвърнем на масонския заговор!!!!!!

 34. Антон Николов каза:

  Докато сватосваш другите, май на тебе ти излезе късмета. Я гледай Портос какво ти готви за… рефера!

 35. Idiot каза:

  Наскоро гледах един филм с Никълъс Кейдж. В него се разказваше за края на света. Идваха извънземни с тела от светлина и напомняха на ангели. Отнесоха сина на главния герой на космически кораб, който от своя страна го отнесе на друга планета на нова земя под ново небе. В самия край на филма се показва и едно бяло дърво – дървото на живота според мен. Какво липсваше в този филм? Главното действащо лице – Господ. Можете ли да си представите Второ пришествие, апокалипсис или края на света без непосредственото участие на Господ? Аз не мога. А холивуд вече и го филмира. На никой не му се иска да има Господ. И се стараят да го игнорират. Но можеш ли да забравиш Господ? Не знам. Но и даже да го забравиш, той ще ти напомни, че е винаги с теб. Пуста гордост… Гадна човекоядко. Ти убеждаваш човек, че е бог и други богове не са му нужни – Ти си човек, самият си Бог, да нямаш други богове, освен себе си.
  След като семейството не иска и не може да те научи на вяра в Живия Бог, защо училището не направи последен опит за това, може би семенцето ще покълне навреме. Кой знае.