Отворено писмо до редакцията на Синодалния сайт на БПЦМоже да харесате още...

15 Отговори

 1. свещ. Илиян Алексиев каза:

  Алексей наистина познава мисленето дори и на на- крайните старостилци от опит още от 1992, когато Ахат са в щатите , а Главев тъкмо се лута. Когато Ал. е вече на св.Гора тепърва Божидар записва „самодостатъчния“ паралелен курс и Б.Ф., чието образование отрича. Чрез самоубочение стига до сегашната си прелест, да съди тези на „твърда храна“, както и тези на „мляко“, понеже е разбрал всичко и трябва да поучи всички. Уж защитавайки св.синод към края на статията си позволява и тях да поучава, какво точно трябва да направят. Аз лично не съм срещал някой, който да не се е притеснявал от статиите в сайта им, затова препоръчвам просто да не ги четат.

 2. Галин каза:

  Прав си , Алексей… Това са хора – пациенти, които се опитват да кроят Църквата по своите си болежки…

 3. ОТЕЦ АЛЕКСАНДЪР каза:

  Защо не ми публикувате коментара, […]

 4. Алексей Стамболов каза:

  Току-що забелязах, че статията вече е свалена от синодалния сайт. Слава Богу!

 5. krasimir kanchev каза:

  Аз няма да взема страна по същността на статията.Аз я разбирам така:кой е по-опасен за вярващия и неофита,неразумно ревностният и вървящ по ръба на каноните клирик или съвремените либерални богослови създаващи „човешко лице“на църквата.Ще кажа само,че се опитах да направя коментар в сайта“бъди верен“на статията за архонтите и за жалост той не се появи .Може и да съм натиснал неправилното копче,но мисля,че форумите са полезни за всички(когато не се нарушава духа на християнска любов)затова посегателството над тази свобода е признак на фанатизъм,който нищо добро не може да роди

 6. Алекс К. каза:

  Значи сайт „Двери БГ“ е православен?
  Много интересна, изненадваща, представа за Православие…

 7. Г.Павлов каза:

  Най-после разбрах кое разделя старостилците на Фотий от старостилците на Главев, които толкова си приличат по идеи, а действат на пръв поглед отделно едни от други – докато Фотий прави разкол и заблуждава други православни да напускат Църквата като отиват при тях, то Главев води борба вътре в самата Църква като се стреми да изгони хората от там.

  На тази мисъл ме наведоха изказванията му във въпростната статия и от коментарите под нея на сайта му:

  “…необходимо е тази антицърковна групировка… незабавно да бъде изхвърлена от залата за дискусии, както и всички, които се повлякоха по нейния патос”

  “Затова тези, които нарушават църкковния мир трябва да бъдат изгонени вън! Напълно съм съгласен и подкрепям това предложение”

  “Вие лично бихте ли се причастили заедно с цитираните в статията на о.Божидар всепризнати съвременни богослови?”

  “Не бих се причастявала с въпросните автори и не се налага.”

 8. Мартин Й. Иванов каза:

  А възможно ли е да се подпишем под текста?

 9. Василиос каза:

  Скръбно, заковаващо и пагубно е, когато…
  …осъждаме един другиго за това, че е „опетнил“ Христа Когото облече. Самозамърсяваме се!
  …характеризираме един другиго като „слепец“. Самозаслепяваме се!
  …хвърляме камъни един другиму и…самоубиваме се!
  По делата си се познаваме…всичките!
  Такива дела доказват, че сърцето е под властта на духа на своеволието, който в стил на самопровъзгласен бог, цели да се самооправдае.
  Само повече замърсени, ослепени и поробени(избити) – запущяли сърца е резултатът от това, че действаме слушайки духа на запущението.
  А Небесният ни Отец, свидетелства за Сина и в Животворящия Дух на Истината казва:
  „Този е Моят възлюбен Син,в Когото е Моето
  благоволение; Него слушайте.“ (Мат.17:5)
  Радостно, освободително и Пасхално е, когато…
  …Него слушаме.Чрез Него в Св.Дух се очистваме от всяка сквернота.
  …Него изповядваме.Той е светлината на света.
  …носим товара един другиму, по подобие на Онзи, Който взе върху Си греха на света.
  Мир всем!

 10. Т. Георгиева каза:

  [quote name=“krasimir kanchev“]Аз няма да взема страна по същността на статията.Аз я разбирам така:кой е по-опасен за вярващия и неофита,неразумно ревностният и вървящ по ръба на каноните клирик или съвремените либерални богослови създаващи „човешко лице“на църквата[/quote]
  И едните и другите са опасни. Едните с настървението си да газят с ожесточение, безмилостно „врага“, а другите – в прелест и гордост превъзнесени. Неофита пък не е „в час“ и се мята от неистов възторг до презрение и омраза към несподелящите чувствата му. Обикновените вярващи са използвани от едните и другите. Насъсквани и хвърляни в една или друга посока обслужващи нечии интереси вместо да спасяват душата си.
  Дали пък всички ония, които ходят само на Цветница и Великден и когато имат много големи проблеми и които в нощта на земетресението с всички сили викаха Господи, Господи и които с искрена вяра на Разпети Петък „минават под масата“. Дали пък те не са по-чисти пред Бога?

 11. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“ОТЕЦ АЛЕКСАНДЪР“]Защо не ми публикувате коментара, […][/quote]

  Защото нарушава правилата в частта „омраза към личности“. Конспиративните си теории и суровите анти-ционистките чувства, които ви раздират отвътре препоръчвам да насочите в някаква друга посока, а освободената енергия да впрегнете за мирни цели. Току-виж светнали хиляди слънца.

 12. Петър Банчев каза:

  Слава на Бога, че има все още в България такива млади, интелигентни и мислещи хора като Алексей Стамболов, които дават отпор на зилотизма и на тоталната богословска неграмотност и безхаберие, които се ширят в БПЦ от години. Много се радвам, че точно той се хвана да напише подобно писмо, защото не е случаен човек: пътувал е много, знае много и, въобще, е много навътре в нещата. „Който има уши да слуша, нека слуша!”

 13. Петър Банчев каза:

  Слава на Бога, че има все още в България такива млади, интелигентни и мислещи хора като Алексей Стамболов, които дават отпор на зилотизма и на тоталната богословска неграмотност и безхаберие, които се ширят в БПЦ от години. Много се радвам, че точно той се хвана да напише подобно писмо, защото не е случаен човек: пътувал е много, знае много и, въобще, е много навътре в нещата. „Който има уши да слуша, нека слуша!”q

 14. Алексей Стамболов каза:

  [quote name=“Мартин Й. Иванов“]А възможно ли е да се подпишем под текста?[/quote]
  Подписването става с „харесване“. 🙂

 15. Веласкес каза:

  [quote name=“Алекс К.“]Значи сайт „Двери БГ“ е православен?
  Много интересна, изненадваща, представа за Православие…[/quote]
  Значи г-жо Алекс, сайта Двери е не само много по-православен от официоза, който така неграмотно списвате, че отблъснахте и малкото четящи го не по задължение (нали помните, какво сте инструктирали епархийските архиереи?), но и хората, които пишат там явно са много по-можещи, знаещи и православни, отколкото вие дори мчоже да си представите. Оставете на читателите сами да преценят и се ориентират, кое да и кое не. Няма как госпожо да си завършил богословие с малко над 3 и да се опитваш да налагаш мнения и цензура. Да се чуди човек що за селекция има в централата на БПЦ и как може да съберат толкова много бездарност на едно място…