Отворено писмо на монаси от Зографския манастир до Патриарх НеофитaltПубликуваме откритото писмо на монаси от Зографския манастир до Негово Светейшество Патриарх Неофит във връзка със ставащото в Неврокопската епархия…

Желаем със смирение да бъдем не „като тръстика, люлеена от вятъра“ или страхливци във вярата за осъждане (според Откровението на Св. Йоан Богослов), а твърди Христови войни.

До Негово Светейшество
Неофит Патриарх Български
Председател на Светия Синод
Чрез Медиите

ОТВОРЕНО ПИСМО

Ваше Светейшество,

Към Вас се обръща йеромонах Гавриил от Зографската света обител „Св. Вмчк Георги“ и със загриженост относно неотдавна преживяното от мен в Светата Неврокопска Митрополия. Пиша Ви това писмо като отворено чрез медиите, както поради физическата невъзможност да го подам навреме по определения ред, така и с мисълта то да достигне до хората, участвали в описаните събития.

Родом съм от София (1973 г.), а енорийският ми храм бе „Св. Седмочисленици“. Кръстен съм от свещ. Василий Аринински от с.Наречен. Приех иподяконско ръковъзложение към храма „Св. Александър Невски“ от Негово Високопреосвещенство Митрополит Геласий. От него бях и ръкоположен в йеродяконски и йеромонашески сан, вече като монах в Зографския манастир, където по свое желание бях постъпил като послушник през 1997 г. Позволявам си да пиша тези редове към Вас, за да стане ясно, че се чувствам дълбоко свързан с БПЦ, а също така и поради особеноста на мястото, където живея ме свързват духовни приятелства с хора от цяла България. Това е и причината да взема отношение по въпрос, което иначе не бих направил като клирик от друг диоцез.

Придружавайки игумена на нашата света обител архимандрит Амвросий, съм бил в съслужение във всички енории на Неврокопска митрополия. Така опознахме живота и много от енориашите в цялата епархия. Когато пътувахме от Света Гора към България, често се радвахме на топлия прием и благословението на Негово Високопреосвещенство Митрополит Натанаил, който винаги се радваше да посрещне светогорски монаси.

Ваше Светейшество, на 29 декември м.г., неделя бях в гр.Сандански у духовно-близки на мен хора и бях приет в съслужение в храма „Св.Георги“ от Негово Високопреосвещенство Митрополит Дометиан, който в края на неделната служба каза едно прекрасно слово, като в него особено наблегна на необходимостта от единство в Христовата Църква между архиерей, свещеници и миряни. Храмът беше препълнен с богомолци и след богослужението някои от тях ми споделиха за радостта си от хубавата владишка служба и задоволството, че в нея са взели участие и „старите“ и „младите“ свeщеници. Определения към свещениците хората употребяват не толкова спрямо възрастта им, колкото относно времето на тяхното назначаване. Мисля, знаете, Ваше Светейшество, че в гр.Сандански от няколко години насам има разделение между т.н. „млади“ и „стари“ свещеници, последните незачитащи и непоменаващи през тези години своя архиерей, покойния вече Митрополит, което видимо бе и причината за тяхното преназначаване.

Няколко дни след неделната служба (2 януари) стана ясно, че „старите“ свещеници получават не просто нови назначения, а подменят постове на други свещеници, като забележете – при назначенията е подменен архиерейския наместник в града! И нещо също така важно – заповедта за назначение е била подписана няколко дни (27 дек.) преди поменатата неделна служба, на която не бе споменато и дума за това. Вестта за това решение и начинът, по който е взето, вече дават плодовете на ново разделение, както между духовници, така и между миряни. Ето, такива наблюдения споделят духовно-близките ми сънародници от гр.Сандански. Тези несъответствия и последвалите изяви на „старите“ свещеници затвърдиха виждането у хората, че тези йереи са се потрудили усърдно срещу волята на своя доскорошен архипастир. Като че ли призивът за единство в Цървата остана да звучи като далечно ехо от църковния амвон!

Пиша Ви с болка тези редове от монашеската си келия, защото когато отново посетя гр.Сандански, неминуемо ще ми бъде зададен въпроса – а ние сега какво да правим, кого да следваме? И дали ще чуят, когато им отговоря – бъдете покорни на Божията воля и църковните пастири, след като миряните сами не съзират това покорство от своите свещеници, някои от които, вижда се, със зъби и нокти търсят своята си воля. Разбира се, че не искам от Вас отговор на тези въпроси, просто ги поставям съвсем реторично и с надеждата, че могат да имат отзвук във Вашата душа. А и също така за да не би да се обърка гласа на своеволието с народния глас.

Ваше Светейшество, като Ви пожелавам мирни и благополучни предстоящи избори в Светата Неврокопска Митрополия, целувам светейшата Ви десница и оставам Ваш покорен в Христа, йеромонах Гавриил

P.S. Към пожеланията за мирни и благополучни избори в Светата Неврокопска Митрополия, чрез които да се укрепява душеспасителното единство в Църквата, решиха да се присъединят Игуменът на нашата обител и манастирските братя.

Ваше Светейшество,

Намираме за необходимо да изкажем със смирение нашето разбиране и желание по особено важни църковни дела и решения във връзка с избора на Неврокопски Митрополит.

Съобразявайки се с учението на светите учители и пастири от апостолско време и до сега за всички важни и отговорни решения, да избираме на отговорни постове в църквата само най-достойните. Не бива да човекоугодничим. Главните обети на монаха са целомъдрие, послушание и нестяжание; ако липсват у някого е за съжаление, че претендира за високи и отговорни постове. Не искаме да обвиняваме никого. Вие, Ваше Светейшество, по-добре познавате всички определени за избор на митрополит в овдовялата Неврокопска Митрополия. Желаем със смирение да бъдем не „като тръстика, люлеена от вятъра“ или страхливци във вярата за осъждане (според Откровението на св. Йоан Богослов), а твърди Христови войни.

Целувам Светейшата Ви десница и оставам на Ваше в Христа верен служител:

Архимандрит Амвросий
Йеромонах Гавриил
Йеромонах Висарион
Йеромонах Серафим
Монах Дамян
Монах Методий
Монах Климент
Монах Евтимий
Монах Йоан
Йеродякон Атанасий

Зографски манастир „Св. Вмчк Георги“, Света гора, Атон
05. 01. 2014 г.

 

 

Източник: www.vlastta.com; сн.: Александър Михайлов

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...