Отговор на Откритото писмо на пастор Георги БакаловМоже да харесате още...

37 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Мога ли да попитам редакцията, колко дълго още ще ни занимавате с реклама на тази секта на Бакалов? Бивши сектанти се списват с настоящи сектанти и в крайна сметка се създава впечатлението у неукрепналите във вярата, че това е пътя за общение със сектантите. Защо ставате съучастници на подобни авантюри? Подобни душегуби, като Бакалов, са тумори, дето ходят в българската православна земя, която е жив антиминс осеян с костите на православните светии, носили светлината на православната Христова вяра, но Бог поруган не бива и тия като него мястото им няма да ги помни.

 2. Idiot каза:

  Велчев, ти ме застреля с описанията на бесуванията по време на литургията.
  Дедо Йоане наистина ме накара да си дам сметка, че земята ни е един жив антимнис. Доколкото знам, във всеки антимнис има и мощи.

 3. portos каза:

  Мога ли да попитам многоуважаемия йеромонах Йоан какъв друг път ни показаха небившите протестанти, родени в православната вяра или занимавали се с безобидни хороскопи преди да открият, че „винаги са били православни“. Пак ли хабилитираната инертност ще го играе прескочена и обидена. На кого трябваше да целунем палеца, преди да отговорим на сектанта Бакалов? С чии съвети да се съобразяваме, са чий пи-ар да работи инициативата ни?

  Пак взе да ми става обидно…

 4. portos каза:

  Та, защо многоуважаемия отец мълча, докато Бакалов сипеше огън и фекалии върху Светата Църква? Той нали е мъдър и небивш. Къде, по-дяволите, стоеше острото му безкомпромисно перо?

  Няма значение кой е Бакалов вече. Въпросът е, че той изговори неща, които циркулират в умовете на мнозина като безспорни истини за българското православие. И ако многоуважаемия взема да се разходи извъм защитеното си място в храма и йерархията, може би съвеста му ще проговори, щом види народа пръснат като стадо без пастир. И тогава може да стане по снизходителен към нашите немощи и да се зарадва на ревността ни дори.

 5. Дон Кихот каза:

  Виждаме, че има прогрес при теб и правиш по-малко грешки, но има още. Не е „съвеста“, а „съвесТТа“ и не е „по снизходителен“, а „по-снизходителен“. Най-приятелски ти хортувам.

 6. Eleazar_Levi каза:

  Чета те,и разбирам защо народа нарича хора като вас ги наричат „аеро монах“.
  Въздушно има нещо във вас,явно.
  Я ни разкажете за някой курбан,за някоя треба,или поговорете за свещите например.
  Сериозните теми ги оставете на по-знаещите,така по-малко ще се излагате,пък и по край тях и вие нещо може да научите.
  Нищо лично няма в думите ми,ако се разгневите на някоя от тях,то поне не грешете за в бъдеще.
  В заключение искам да ви кажа че най-добрите православни които познавам,до един са конверти.
  От „традиционните“ православни в най-добрия случай излизат требничари.

 7. Eleazar_Levi каза:

  Незнанието ви какво става на такива събрания,показва неосведомеността на редовия вярващ.
  Ама какво да се чудим,гледайки „някои“ монаси,на които това трябва да им е РАБОТАТА,т.е. да знаят,да са осведомени, то тогава какво ли очакваме за редовия вярващ.

 8. portos каза:

  „Виждаме“???

  Да не сте мнозина?! Веднага да се идентифицирате! 🙂

 9. Valentin Velchev каза:

  Защо имам чувството, че цял живот желаете да ни държите в „шах“, понеже сме бивши сектанти?! Доколкото знам о. Серафим Роуз, а и не малко настоящи свещеници и богослови, също са били такива! В събранията на Бакалов присъстват стотици души, а в нашите православни храмове – едва по няколко бабки, прегърбени и умрели от студ (който не е само физически). Вие явно забравяте, че хората в неговата общност, също са българи, потомци на мъчениците на вярата. Докато ги наричаме „беснуеми протестанти“ едва ли ще ги привлечем към ПЦ. Защото аз критикувам ученията, а не човеците, създадени „по Божий образ и подобие“. Не съм убеден, че омразата, с която говорите за Бакалов, Ви прави по-православен от всички нас…

 10. Valentin Velchev каза:

  Пише се „антиминс“, а не „антиМНИС“.

 11. Eleazar_Levi каза:

  „държите в „шах“, бивши сектанти“,те хората по света,дори глави на поместни църкви избират от средите на „бивши“,явно нямат „духа“ на о. Иоан.
  Може би той ще ни каже колко виенчани е покръстил,колко е спечелил за вярата..,или те са „сектанти“ и няма смисъл да бъдат учени,защото каквото и да се направи ,те вероятно винаги ще си останат „някакви“ бивши.

  о.Иоане,не мисли че срещу теб пишат хора които не са запознати със статуквото,смятам че добре са запознати,просто не приемат тази „реалност“ а желаят нещо по-добро.

 12. sandi каза:

  .

  ВАЛЬО, ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!!!!!!

  И; ДЕРЗАЙ БРАТЕ !!!

  .

 13. Valentin Velchev каза:

  Сърдечно благодаря! Имам нужда от подкрепа и молитва!

 14. portos каза:

  Искрено ще се радвам, ако и аз по някакъв начин съм участвал в развлянето на „интонационната среда“. Моля ви, впишете ме в групата на вредните бивши. Моля ви! Само една ваша дума и ще съм шастлив:

  Поздрав:
  http://portos-14all.blogspot.com/search/label/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 15. Рътеп каза:

  Хубави мнения прочетох! 🙂
  Гордост ни тресе нас „натуралните“, защото се чудим май с какво да се занимаваме, все едно малко са ни слабостите! Само пръсти се размахват и критики хвърчат, а положението е точно такова каквото го описа Valentin Velchev по-горе. Църквата ни умира господа. Той Серафим Роуз хубаво пише за тези неща, виждам ги и в България, виждам ги в себе си! Аз, ние, те, младите хора, сме в плачевно, гнусно състояние! Няма кой да ни помогне, НЯМА! И в един момент ми идва и аз да критикувам! Е разбира се ще започна от себе си 🙂

 16. ieromonah Ioan каза:

  Някой да не си помисли, че казах нещо и после се изнизах безотговорно. Напълно ми беше ясно, че ще засегна и господин Велчев и други новопросветени. Моля да ми простят! Сега нека и аз да кажа нещо, макар, че Елеазар Леви може и да е против. Има едни думи на пророк Соломон, дето всички ги знаят, че няма нищо ново под слънцето. Именно затова се изказах против това неразумно отношение към сектанта, дефакто безбожник, Бакалов. На този човек може единствено да му помогне покаяние, а не писамца и диспути. Сектанти, като него е имало и ще има, и както за рака, така и за тях ляк няма. Всъщност има, ама пак ще ме обвините в жестокост, макар че няма да излъжа, ако кажа, че хирургията е най-висшата медицина. Споровете и разните доказвания нищо не носят. А онези, които наистина искат да се спасят, Бог няма да забрави и ще ги изкара от лапите на зверовете(пример: г-н Велчев). Аз не препоръчван на хора пребивавали в секти да се занимават с тези отново, за да не станат солени стълбове. Причасявайте се често и оставете мъртвите да погребват свойте мъртви.

 17. Kerigma каза:

  Ако съществуват доказателства за незаконни деяния на този протестант, нека БПЦ да заведе дело срещу него и да се явят като свидетели автора на по-горния материал, а и други . . . . Тогава мога да видя някакъв резултат . . . Сега ще скочат някои, че Бог ще го съди, или че съда е корумпиран . . .

 18. portos каза:

  Г-н отче,

  Спестете си препоръките, защото малко могат да впечатлят някого, понеже не са придружени с никаква разумна алтернатива.

  Този да млъкнел, оня да млъкнел. За да клепате умно с очи в тишината и спокойно да делите „бащиния“, докато главите на всинца ни виснат по плетищата ли. Аз не съм човек, който може да възприема спокойно хули срещу нещата, които смята за свети. Ако вие имате други приоритети, следвайте си ги, според както намерите за уместно.

  Още малко ще изтърпя вашата безпардонност и ще ви наговоря неща, които не очаквате.

  Съжалявам, но не ви възприемам за авторитет.

 19. Eleazar_Levi каза:

  „Има едни думи на пророк Соломон..че няма нищо ново под слънцето“,тук проповедника(така се казва книгата) говори в по-общ план.
  Освен всичко друго не е ясно авторството на тази книга,най-малкото защото има моменти в които автора говори за себе си в женски род 🙂
  Сектатнтите не са „безбожници“,грешно познаващи да,безбожници почти не.

  Църквата не умира,умират полу-вярващите,полу-езичниците,почти непознаващите Бога квазиправославни,каквито са повечето към настоящия момент в тази страна.
  С усилията на хора като В.В. това може да се промени.
  Лошото е че „традиционно“вярващите нямат дух на дръзновение и желание за промяна.
  Това е проблема ви.

 20. portos каза:

  Искате ли да видите как липсата на респект „personae“ може да оцвети в интересни нюанси клишетата на почитта „institucionae“. На мен тази еквилибристика ми струва нерви и усилия, така че хайде да се пощадим взаимно.

 21. portos каза:

  Нещо май се оцапах. Има ли наоколо латинисти?

 22. ieromonah Ioan каза:

  алтернативата са Св.Тяло и Св.Кръв Христови!

 23. portos каза:

  Хайде сега. Мене са ме брали от бостана. Дали не знаеш колко неща засяга Светата Литургия и колко радикални претенции към целия свят заявява в нея Господ или ей тъй ги приказваш работите, колкото да излезеш от положение?

 24. Idiot каза:

  Още не бях кръстен и се случи да пътувам в едно купе с двама протестанти. Единият беше пастор. Само държеше Библията и така и не я отвори. Скъса се да сипе хули към православните. Разказа как при посещението на един изтъкнат пастор, май Райнхард Бонке, наредил всички в една редица и за да покаже силата на вярата си, наредил всички присъстуващи в редица и бутнал леко първия. Всички паднали. Хайде кажете, че не е бесовска работа.
  Не забравяйте, че Светата Православна Църква е винаги в криза. Т.е. на съд. През цялата `и история уж умира, а не умира.
  А като православен, аз съм още в детска възраст.

 25. portos каза:

  Църквата уж умира, а живее, не защото кара на някаква екстраблагодатна фотосинтеза, а защо все се намират хора, които не се примиряват със смъртта. За да можеш ти да лежиш на кълка и да се дивиш как тъй уж умира, пък не умира някои са проливали сълзи и кръв (своята)

 26. Idiot каза:

  Ех, мускетарю, застреля ме в десетката.

 27. Kakvo e istina? каза:

  вижда се, че този път са Ви натиснали по болното място. Реагирате гневно. Не ме карайте да си мисля, че портос е съкръщение от портативен. Аз винаги съм чела Вашите писания в този портал и все не ми беше ясно, какво не Ви е наред, а то се оказва, че Вие носите една друга терминология и светоглед в себе си. Сега да не ми се разсърдите, това не е осъждане, а размишление на глас. Бъдете православен и всичко ще си дойде на мястото. Успех!

 28. Рътеп каза:

  Съгласен съм напълно!

  Тя умира но уви не ще умре!
  А защо хвърляте сили в такива спорове и само се дразните не разбирам.
  Айде мир де, заедно сме в казана.

 29. Valentin Velchev каза:

  Цитат:
  „алтернативата са Св.Тяло и Св.Кръв Христови!“

  Отче Иоане, през 20-вековната история на Църквата, борбата с ересите винаги е ставала с аргументи от Св. Писание и Св. Предание. Такива хора не могат да участват в евхаристията, понеже са анатема от Христа. Нямам нищо против Вас, но мерките, които предлагате за справяне с проблема, просто са неадекватни.

 30. ieromonah Ioan каза:

  Ето пак не разбрахте какво казах. Портос не прие моята препоръка:“Аз не препоръчвам на хора пребивавали в секти да се занимават с тези отново, за да не станат солени стълбове. Причасявайте се често и оставете мъртвите да погребват свойте мъртви.“
  И алтернативата, която му показах се отнасяше за него, а не за сектантите. Мисля, че изказах ясно мнението си за тях. Вие като учен човек, може ли да ми кажете, Бог защо не тръгне да се обяснява с рогатия, та да го върне при себе си или го чака да се покае? псевдоапостола Бакалов да не би да е сляп и глух? И рогатия знае доброто от Бога и не се обръща и Бакалов знае доброто на Православието и не се покайва. А ако отрича Православието, то си е негов проблем, а не наш. Ако има свободна воля ще се спаси, ако иска. Бог създаде една Църква и това е Православната Църква. Всичко останало е плява.

 31. portos каза:

  „Бъдете православен и всичко ще си дойде на мястото. Успех!“ (ЦИТАТ)
  Обезательно буду!

  А вие ли усетихте „че нещо не ми е наред“ или някой ви го каза? Стана ми интересно, благородна лейди….

 32. Kakvo e istina? каза:

  дорогой, този Ваш въпрос не го ли зададе вече Някой преди Вас? Аз не съм гражданка на римската империя, че да ме питате такива неща.

 33. lyublyana каза:

  Кой е виновен-този дето яде баницата, или този който му я дава?
  Как Църквата противостои на сектите?Като заклеймява сектантите, или като просвещава и обгрижва обществото верово?
  В училищата няма „Вероучение“/администраторите са виновни?!…така ли…а Църквата през всичките тези години,защо трябваше да чака държавата да й върши работата?!…
  През това време т.нар.“инославни изповедания“ си действаха…,не че имат кой знае какви постижения!?
  Въпросът с хора като Бакалов не е маловажен,по-важното е – не да говорим за него, а повече да работим за нашата православна вяра…
  Написаното от Иеромонах Йоан сгрява душата,особено това за „живия антиминс“!….

 34. mariyan patsev каза:

  не ели време вие от православната да си вземете поука от 20 години прехот от и да погледнете малко ртеално на нештата заштото БЪЛГАРИАЯ е толкова на ниско положение и това невили говори само едно нешто и то е само едно 4е вие православната црква сте се извратили в вярата и за това ГОСПОДА се отврати от вас за това недеите да хулите протестантите и АПОСТОЛ Георги Бакалов заштото тоие истинският и тои се покорява на ИСУС затова сега замал4ете едно голямо АМИН ……

 35. Изключително съм благодарен за последния коментар, показващ нагледно и убедително културното превъзходство на харизматичните течения в протестантството пред православната традиция. Поклон!

 36. данчо николов каза:

  какви ли не коментари прочетох естествено всички са под псевдоними единствено Валентин Велчев се оказа като най зрял в тоя диспут естествено православните отново тропат с крак като децата и казват“ НИЕ СМЕ“ ; протестантите също се обясняват недоволно като неразбрани и хулени . Явно никои не е разбрал че в СВЕТОТО ПИСАНИЕ БИБЛИЯТА не пише така казва ГОСПОД едните трябва да бъдат православни а други искам да бъдат протестанти трети пък католици и всеки да държи на своето учение и така всеки от тях ще се спасят според техния начин на вярата .Но ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС казва в Светото евангелие от Матея
  21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.