Отзован ли е архимандрит Филип (Василцев)?Може да харесате още...

11 Отговори

 1. blagoi boichev каза:

  Ето и другото мнение: http://enoriata.blogspot.com/2013/03/blog-post_21.html

 2. Машенка каза:

  Простете, ПравославиеБГ, но не мога да не се втрещя, за пореден път, от позицията, която заемате в този конфликт. В този храм тормозят български граждани (и не само, но в контекста на това, което казвам в момента, те са важните) и българските им свещеници, които десетилетия наред са известни с безупречното си служение, за което свидетелство [i][b]беше[/b][/i] многочислената евхаристийна общност там. Как пък веднъж не Ви хрумна да покажете и другата гледна точка – на съгражданите и събратята Ви християни, колкото и да Ви е трудно да ги разберете… Много разочароващо.:(

 3. Андрей Романов каза:

  Машенка, не е зле да давате доказателства за вашите твърдения. Точно по този случай бездоказателни обвинения и голословни хули сме слушали доста. Кой точно е бил тормозен, кога и по какъв начин?

 4. Машенка каза:

  Андрей, какво да Ви доказвам? http://enoriata.blogspot.com/2012/10/blog-post_6915.html

 5. iliana sivova каза:

  пиша това като част от екипа на сайта, но и донякъде като читател. православие БГ е медия и отразява гледни точки. очевидно е, че при наличие на конфликт, те ще са различни, съответно спорни и непопулярни за част от засегнатите. балансът може да се възстанови като напишете собствената си гледна точка и я представите за публикуване. лично – не съм убедена, че това ще реши кофликта, защото според мен той трябва да се преодолее на по-дълбоко ниво от кадровото. но е начин да се успокоят нечии съвести, предполагам. това, което казвам, е писано и друг път. възползвайте се.

 6. Машенка каза:

  Илияна, Вашият екип многократно е заемал страна в лицето на А. Романов – още с първата статия, която тук се пусна по темата (към която няма да дам линк, защото е твърде грозна за четене). Сигурна съм, че на никого не му е минало през ум да Ви прати каквото и да е, знаейки че г-н Романов е в редакцията на сайта. Предполагам, че и занапред няма да го направят,поради същата причина.

 7. iliana sivova каза:

  машенка, андрей е написал виждането си за конфликта и се е подписал. както може би знаете, заради тази позиция върху него тук се изляха потоци неприязън , които впрочем продължават отвреме навреме. неприятно е, но така според мен постъпва един принципен човек, който е убеден, че казва истината, както я вижда. ако вие или хората, които споменавате, сте готови да кажете истината само посред аплодисменти, аз оставам резервирана относно тази истина.

 8. Машенка каза:

  Хехе,аплодисменти!Сигурно се шегувате!Хора изгубиха хляба си,заради тази истина – това бяха аплодисментите за наричането на нещата с истинските им имена.Г-н Романов бива укоряван,защото пише грубо, грозно и обидно,а не защото няма право да изкаже мнение.Ако смятате,че журналистите не трябва да си подбират думите,когато говорят истината,това е друг въпрос.Но аз смея да подложа под съмнение неговото право да говори като свидетел на събитията, защото съм свидетел,че това не е така.Колкото до това,че той пише с името си,предполагам,че визирате блога Енорията и това,че понякога там хората не се подписват.Когато има реална опасност твой близък,приятел,роднина или свещеника,при когото се изповядваш,да пострада,заради теб,е напълно оправдано да си анонимен.Но Вие не вярвате,че такива неща се случват в Руската църква,така че едва ли последното ще Ви прозвучи убедително.

 9. Машенка каза:

  Вече на страшно много места са изложени фактите за времето на настоятелстването на о. Филип.Можете да боравите с тях или с горния текст,в който дори не ги отричат,а се опитват да им дадат приемливо обяснение, защото и те самите знаят,че са трудни за приемане просто ей така.Както и да е…И аз самата усещам безсмислието на това да казвам отново и отново това, което толкова дълго се говори.

 10. iliana sivova каза:

  не се шегувам (и с това мисля да спра и аз по темата). поемане на реален риск е да свидетестваш срещу безскрупулни хора, да заставяш срещу извършители на престъпления, които нямат какво да губят, да засягаш престъпни интереси … но знае се, че такива рискове много обикновени хора поемат всеки ден. и това не се обсъжда дори – няма как да е иначе, така работи правосъдието в една държава, ако иска да е справедливо. никой не може да бъде осъден по анонимни свидетелства. за колко по-малък риск говорим и колко по-нормално е в една християнска община, когато обвиняваш предстоятеля си едва ли не че няма нито една човешка черта, да можеш поне да го направиш открито. това мисля по принцип, без значение какво точно е се е случило. и според мен – без да може да се разбере това. явно доста хора са чисто убедени, че е възможно един човек просто да издевателства над една общност, без никаква причина и без да е предизвикван по никакаъв начин, просто от чисто зло…и заради някакви мними политически интереси (?!) ами вижте – дори в детските приказки героите вече не са така чернобели. както и да е – не намирам смисъл вече да се рови в това. кой каквато духовна полза или най-вече вреда можа да получи от цялата история – получил я е, предполагам :). леки пости.

 11. Машенка каза:

  Илияна, не бих искала да споря с Вас, но в интерес на четящите тук само ще уточня, че не е вярно, че се говори само анонимно от наша страна. Сигурна съм, че и Вие вече сте научили имената на поне 10-ина от нашите братя и сестри, които многократно се показаха с лицата и имената си, за да свидетелстват за случващото се. Без да броим проф. Янакиев и Емилия Дворянова. Спомнете си Вяра и общество и пресконференцията в София прес. Просто не е честно да твърдите, че сме анонимни. Анонимни са някои постове в блога, но винаги можете да попитате тези от нас, които познавате, дали написаното е вярно. Както казах и преди – дори и служителите в Подворието не отричат фактите, а само се опитват да ги направят малко по-лицеприятни.
  Леки пости и на Вас!