Открито писмо до Видинския митрополит ДометианМоже да харесате още...

15 Отговори

 1. strat62 каза:

  …само защо такива безобразия се търпят от Синода!? Спят ли тия старци или откровено са се отказали от Правиславието?

  Има ли народно-църковни механизми, чрез които да настъпват (кадрови) промени по горните етажи в църковните власти (без да се прави разкол)…щото като гледам май това ни трябва.

 2. 777 каза:

  e kak koi da gi nakaje-nikoi,te nashite arhierei sa bezgreshni,nepogreshimi i tn,kakvoto se setite oste,v ustava na BPC,dokolkoto znam -nqma nakazanie za vladika,samo za popovete,a te samite te trebva da sa priemr i obrazec za tova,koeto u4at-vladicite imam predvid,no…dokato tozi,koito e na vlast i na 29.10,-ste stane na 93 godini-taka ste e..Bog da ni pazi……….

 3. Ангел Небесен каза:

  Толкова е била богата духовността на българина, толкова грижливо е пазил вярата, толково духовни са били духовниците, че неминуемо се е стигнало до въпросните изродени секти, които не са нищо друго освен обратната страна на медала. „Духовността“ се оглежда в друга „духовност“.

 4. Дон Кихот каза:

  Пророк и священник осквернишася, и в дому Моем обретох лукавство их, рече Господь (Прор. Иеремия, 23:11).

  Прелесть есть усвоение человеком лжи, принятой им за истину (Свт. Игнатий Брянчанинов).

 5. hoho каза:

  БРАВО ЗА ОТКРИТОТО ПИСМО!

 6. Vladislav каза:

  Ако може и едно такова открито писмо до Старозагорския митрополит да се пусне щеше да е добре. Всъщност, след като Синода е избягъл от контрол на членовете си, кой трябва да го прави? Журналистите и преподавателите имат голяма власт, дано я използват.

 7. Vladislav каза:

  пак грешки, да се чете Синодът е избягал…

 8. toshev2006 каза:

  на архим.Павел Стефанов! Хубаво е, че не се мълчи и открито изобличава дивотиите на изкукуригали люде, макар и епископи.
  Ваше високопреосвещенства, стига с това театро! Измъчи се народа православен да гледа как архиереи се подиграват безпардонно с вярата му! Тая вяра, дето и османлиите я уважават ! Аман!
  Вече за да не осъждаш и се дразниш, трябва да се криеш по горите…

 9. Idiot каза:

  Дано това да е гадна и подла лъжа. И стига сме се възмущавали. Нали и ние ходим по врачки и екстрасенси, четат хороскопи и фърлят карти.

 10. p_stefanos каза:

  Тезата на Idiot, която той мултиплицира непрестанно е: лоши са, но ние трябва да си траем, защото и ние сме лоши. Този мироглед днес минава за много православен.
  Лошото е, че дядо Дометиан не ползва компютър и няма да може да прочете чудесното писмо на о. Павел и коментарите под него.
  Ама пък безпроблемно си чете в. „Родово имение“.

 11. plamen каза:

  подозирам, че много хора си мислят, че „Родово имение“ е вестник за недвижими имоти, а „Стражева кула“ – списание на Гранични войски 🙂 …

 12. dbachev каза:

  Нямам какво в повече да добавя. Но дори да прочетат твоето писмо на заседание в пълния състав, какво ще му направят? Нищо. Както нищо няма да направят и на епископ Галактион, на длъжност митрополит на Ст. Загора и Старозагорска епархия. Той е клал прасе в двора на митрополитската църква, знаеш за архонтството, агент Мишо е и… нищо не става! Наскоро дори чух, че поканил дядо Инокентий и служили заедно в епархията. А дядо Инокентий едва ли се е върнал в БПЦ. Той очаква Страсбург да му реши митрополитството и проблемите.

  Отец Янко Димов, в книгата си за патриарх Кирил пише, че когато Народното събрание пита Св. Синод относно избора на последния за митрополит на Пловдив и Пловдивска епархия (1938 г.), Св. Синод излъгал и той дава добросъвестно под черта откъде черпи сведенията си.

  Изобщо брате, какво да ти кажа? Поп Койчо, сега епископ Константин, ми каза веднъж: Стани митрополит, за да си недосегаем!

 13. Idiot каза:

  За траенето не съм съгласен. Напомням само, че епископатът е невъзможно да се различава от народа си. А относно траенето има механизми в устава на БПЦ, които никой даже не се и опитва да приложи поне един път, а нещата стигат до махленските ни и клюкарски коментари. Най-много до някое и друго отворено писмо, на което никой не е задължен да отговаря, нито да вземе под внимание. А това писмо е нещо като „какво ще кажат хората“. Напълно безполезно. Но пък и да се затаяват фактите не трябва. Нека го оставим този архийерей на Този, Който му е Началник. Щом Той още не го е отсвирил, значи, че още има време за изправяне, покаяние и молба за прошка.

 14. ... каза:

  Еми аз съм от Видин. Ако трябва да му го принтирам и да му го връчя? А таково, на скоро беше празник на града – Св. Димитър. Очакваше се неделята (така казаха) митрополита да отслужи Литургията. ТРъпнех в очакване да го видя и да разбера що за птица е. Едни ми казват едно, други друго и си знам, че сам най-добре мога да си преценя. Но така не се и вести, явно се оспал. Сега като чета и това, от сигурен източник, и просто картината ми се доизясни. Колко е жалко… ако бяха на ред всички като този във Варна, в смисъл толкова дейни, целия ни народ щеше да си е наред, нямаше да има толквоа престъпления, нямаше да има толкова катастрофи, аве ясно ви е (*: Но Божия воля, все трябва да дойдат тези времена.

 15. timoti каза:

  Ваше Високопреподобие,поздравявам ви.Вие имахте смелостта да се изправите пред тази закоравяла и несмазвана от много дълго време машина за което се изисква много смелост.Жалкото е че несамо няма да се извини а ще направи всичко възможно да Ви смаже с помоща на събратята си архиереи от които май….. щях да кажа нещо за достойнство ама предпочитам да си замълча те май не знаят какво значи тази дума. А колкото до коментара на Драган Бачев едва ли е от някакво значение защото доколкото имам спомени пози жалък чожечец който преживява вече много години на гърба на църквата е взимал много дълго време заплата от Инокентий целувал е десницата му а сега когато няма кинти(извинете ме за думата) се е изправил срещу него.Защо не признае че и той е участвал в далаверите заедно с Камен Бараков и Анатоли Балачев. СТИГА ЛИЦЕМЕРИЕ И ЛЪЖА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БОГ ПОРУГАН НЕБИВА!!!!!!!!!