Представителят на Московската Патриаршия у нас реагира остро на предаване на БНТ1Може да харесате още...

35 Отговори

 1. andrey каза:

  Съгласен съм с отец игумена. Газовият спор между правителствата на Русия и Украйна няма нищо общо с православието и РПЦ. Да се смесват руското православие, газа, КГБ, Путин и т.н. и т.н. в една безсмислена каша, както това прави някога уважаваният от мен Калин Янакиев, значи да се забърква манджа с грозде и да се създава пълен хаос в мозъците на хората.

  Съжалявам за това, което стана с Калин през последните години. От някога сериозен интелектуалец и православен философ той се превърна в оръдие на партията на Иван Костов – позволи името му да бъде използвано от съмнителни и нечистоплътни политици, отдавна показали негодността си и изхвърлени на боклука на историята. Дано да се опомни и да се върне към духовните висоти, на които някога беше!

 2. 777 каза:

  horata sa go kazali mn tochno de,koito ni osvobodi,toi ste ni i porobi

 3. Лъчо каза:

  Моля, не ми трийте коментарите! Това, че си нямате елементарно понятие от Българска история не е мой проблем! И ако толкова ви харесва Русия, вървете там, но оставете хората да знаят истината, колкото и болезнена да е за вас!
  ИСТОРИЯТА ЗА ИСТОРИЦИТЕ, ФИЛОСОФИЯТА ЗА ФИЛОСОФИТЕ!

 4. korki каза:

  Аз се съгласявам с професорите.

 5. gandi_58 каза:

  Мнение относно 777 навярно е като заблуден фарисей тезата му по подхожда на 666 сиреч дявол

 6. gandi_58 каза:

  относно лъчо изглежда петстотингодишното турско робство си е оказало влиянието тук.

 7. hpberov каза:

  Г-н Романов, защо се гневите? Емпирично доказателство за част от църковната геополитика, за която става въпрос в предаването на Горан Благоев е и „рецепцията“ на постсъветско (руско) законодателство през 2002: Добре известна тайна е, че Лютви Местан е вносител на предложението от 14.12.2002 г. за преписване на преамбюла на Закона за вероизповеданията.

  http://hpberov.blogspot.com/2008/09/blog-post_6687.html

 8. hpberov каза:

  работата е съвсем оплескана. По моему няма нищо лошо, когато негово Високопреподобие игумена бъде поканен на разговор с проф. Янакиев в предаването Вяра и общество и там да подискутират, за да се изясни геополитиката.
  Жалко е, че игуменът продължава да акцентира върху „студената война“. Поне за една част от света тя свърши. Или не?

  Бърз поздрав!

 9. chingis каза:

  Общтото между Бг и Русия е православието, славянството и бойната дружба. Комунизмьт е разработка на европейците, затова Европа не си плащта за услигите, както и БПЦ, която е секта. А величието на Русия е несьмнено, защото тези хора си ценят народа, иделите , усилията и са аматьори в религията , философията и историята като бьлгарите и американците.

 10. chingis каза:

  Искам да кажа, че руснаците не са, подчертано не са, аматьори като бьлгарите и американците. Зашото руския мистически идеализьм победи западния научно-технически прогрес през Втората световна война и това трябва да е ясно, особено за хора, които имат за патриарх Дядо Мраз.

 11. templar каза:

  Но от това, което прочетох, браво на Горан Благоев.

  Трябва ясно да се каже, че Путиновия КГБ-истки режим е безбожен и срамен във всяко едно отношение. Той не само няма нищо общо със Светото Православие, а е духовен, физически, генетичен наследник на най-големите тирани и гонители на православната ни вяра, от времето на Нерон до днес.

 12. andrey каза:

  Лъчо, като редактор ви предупреждавам официално, че нападки и обиди в този сайт няма да се търпят. Не само че коментарите ви ще бъдат трити, но и вие ще изгубите регистрация – ако не се промените, разбира се. Вие ли ще ми казвате къде да ходя и какво да правя? Вече писах веднъж, че съм от стар и уважаван софийски род: това е моят град и моята страна и аз няма да търпя лумпени, дошли кой знае от къде, да ме гонят от тях.

 13. andrey каза:

  Темплар, в никакъв случай не съм фен на Путин. Не го харесвам като човек и той наистина установи недемократичен режим в Русия. Но справедливостта изисква да признаем, че той успя да направи някои неща за страната си. Поне в икономическо отношение Русия дръпна много по негово време. До началото на кризата тя заедно с другите страни от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) беше една от най-бързоразвиващите се икономики в света. Средната работна заплата в Русия е почти два пъти по-висока от тази в България, а в големите градове – в пъти по-висока. Доказателство за това е, че в момента руснаците харчат пари и купуват имоти в България, а не обратното.

  Колкото до това, че Путин бил наследник на Нерон – no comment, както се казва. Съветвам ви да пишете не каквото ви падне и каквото ви хрумне под влиянието на емоциите, а да се замисляте над това, което пишете – не е много трудно 🙂 Поздрави

 14. Лъчо каза:

  Господин Романов, за коя обида ще ми триете коментарите и регистрацията? Пак ще кажа, че Русия е направила изключително много злини на България.Това е факт, но не знам защо БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ обижда руснаците.
  Господине, не съм лумпен, дошъл отнякъде си а съм българин, който не търпи руските пропаганди! ФАКТИТЕ СА НА МОЯ СТРАНА!
  И НАИСТИНА МЕРЕТЕ СИ ПРИКАЗКИТЕ!

 15. Рекс ван Байт каза:

  Няма ли веднъж един руснак да се изкаже, без да се изцепи??? И каква е тази титла „игумен“?!? На кого и на какво е игумен този клирик?
  Той на държавата Русия ли е пратеник, или на църквата (РПЦ); и в държавата (РБ) ни ли е пратен, или в църквата ни (БПЦ)? В Русия може и да се слеиват, но при нас, слава Богу – се отличават.

  andrey, дайте списак на хората, които могат да Ви казват това и онова, за да станат ясно кои да не се хабят да пишат, а Вие да триете. И що за модерация – засегнатият да трие мненията на засегналите го?!

 16. andrey каза:

  Рекс, щом искате, бих дал наистина едно кратко списъче. Обиди и хули срещу редакторите, авторите и посетителите на сайта няма да се търпят, а също и разпалване на омраза на национална, верска, расова, полова и т.н. основа – както си е по конституция. Напомням на всички, че нашият портал е ХРИСТИЯНСКИ и не е място за изливане на тъмни страсти и душевна мътилка. Има си други места, които са много по-подходящи за това. Впрочем досега бяхме (и все още сме) доста толерантни. Недейте обаче да злоупотребявате с това търпение!

 17. Лъчо каза:

  Не съм обиждал нито на национална, верска, расова, полова и т.н. основа за да ми триете каквото и да е! Ако за вас историческите истини за Русия и отношенията и с България са обиди и хули, значи сте далеч от реалността!
  Освен това вие ме нарекохте лумпен, а аз с нищо не съм ви обидил. Моля да се извините пред целия портал, защото аз на вас няма как да ви изтрия коментарите, които не подхождат на ХРИСТИЯНСКИ сайт!

 18. Metallica каза:

  не Андрей, а вие съзадавате с писанията си конфликти и сте нападателен, така че вие би трябвало да му се извинете….

 19. strat62 каза:

  Отдавна забелязах че предаванията на Горан Благоев не са, най-меко казано, обективни.

  А от това че тук се изказват разни лекета, бих препоръчал на игумен Исидор, да не се смущава от това.

  Това не е представително нито за българското общество, нито за вярващите в България.

  България и Русия имат многовековни братски отношения. С безбожния запад не ни свързва нищо, а с Русия ни свързва св. Православие.

  А на едноразмерни муфлони от рода на „Лъчо“, бих казал да не бъркат Русия с комунизъм. Комунизмът беше присаден в Русия ОТ ЗАПАДА, с цел да разруши Руската Империя…но това е дълга тема.

  Хайде,
  Со здраве.

 20. Kerigma каза:

  Г-н Редактор/Г-жа Редактор,
  Жалко че изтрихте моя коментар от вчера, който макар и остър не противоречеше на конституцията. Едва ли е добре за нашата църква и общество липсата на истинска дискусия.
  Баз да нарушавам конституцията пак искам да подчертая: РУСНАЦИТЕ СА ИМПЕРИАЛИСТИ, А ПРОГРАМАТА НА ГОРАН БЛАГОЕВ НА НУЖНОТО НАЦИОНАЛНО И ЕВРОПЕЙСКО НИВО!!!!

 21. Антон Николов каза:

  Нека кресливата антируска компания във форума наздраво да знае, че българската земя е пропита с руска кръв, проляна за нашата свобода! Кой от американските, английските, турските или други „европейски приятели на България“ от т. нар. „Велики сили“може да се похвали, че е направил нещо за България? Кой???
  Русия е благословена от Бога земя, запазила непокътнато Светото Православие и в много отношения прекрасен пример за всички православни по света. Дори само това да беше, тя печели нашето уважение!
  Подкрепям с цялата си душа написаното от игумен Исидор и го поздравявам за това, че се осмели да се опълчи на [редактирано от модератор: моля, без обидни изрази!] Горан Благоев, чиито предавания са пропити с антиправославен дух! Наистина ловките му манипулации от екрана дразнят като магарешка кашлица и са повече от непрофесионални и некомпетентни. „Професионално“ у неговите предавания е единствено омразата му към Русия, Православието, българското свещенство и пр.
  Да излива романтични и сълзливи репортажи за Благодатния огън или за разни светини – поносимо! Но, когато опре до сериозни неща, там професионализмът му сериозно издиша, защото си личат напъните да докаже своите си теории и да ги набие в главите на хората!
  А на онези от форума с късата памет, ще препоръчам да прочетат Евангелския разказ да десетимата прокажении и да пресметнат в коя група влизат. Защото, ако има нещо по-гнусно от неблагодарността на този свят, това може би е да хапеш ръката на своя благодетел!

 22. plamen каза:

  Изгледах внимателно въпросното предаване и останах с впечатление, че водещият се опитваше, доколкото можеше, да смекчи тона. Острите изказвания по адрес на Русия и руското православие не бяха негови, а на гостите му.

  Точно Г. Благоев не мисля, че можем да обвиним в русофобство – и в предаванията си, и в документалните филми, които направи напоследък, личи истинска любов към Русия (в добрия смисъл); един негов филм спечели награда точно в Русия. Просто в студиото се казаха прекалено тежки думи. Единият от гостите е дългогодишен енориаш в Руската църква в София, както става ясно и от писмото. Нещата в никакъв случай не са толкова едноизмерни – но за съжаление пасивите от цялата неприятна ситуация като че ли остават незаслужено на неправилното място.

 23. Антон Николов каза:

  Това, което видях от предаването на Г. Благоев беше, че в стремежа си да охулят Русия и руското православие тези хора бяха оглупели от омраза. Византия не се загуби, защото Църквата се сля с държавата, а по съвсем други причини. Изобщо това е толкова обтекаема формулировка, че няма как да се отговори в едно изречение на подобно нелепо твърдение. Нека припомня, че когато Държавата издига църковните канони в ранга на държавни, тогава това време за Византия се оказва един период на истински духовен подем! Така че, няма нищо лошо да съществува едно разбирателство между Църква и Държава.
  А откъде К. Янакиев знае, че Буш бил много религиозен човек? Навярно съди за това по войната в Ирак или затвора в Гуантанамо? Да, наистина, Буш е много религиозен, както и монетния двор на САЩ, който печата купюри с надпис „В Бога вярваме“, без да уточни, че става дума не за Христос, а за Мамона.
  Що се отнася до нашето обвързване с руското православие, дай, Боже, наистина да се обвържем с него, защото за разлика оттук, в Русия непрекъснато изгряват на хоризонта нови и нови съвременни нам светии, за разлика от България, където няма пример за ново проявление на святост поне от 50 години насам. Защо ли? Всеки може да си отговори на този въпрос.
  Ако д. Николай е изразил антизападно отношение, то Г. Бакалов не беше по-ласкав за новата европейска конституция, нали? Но явно, един може, а друг не може да изразява мнение по тези въпроси.

 24. Антон Николов каза:

  Защо онова, което е позволено на един професор да се забранява на един митрополит?
  Освен това да се твърди, че американската политика била движена от „дълбинни религиозни мотиви“ е повече от смешно! Какви религиозни мотиви в страна, която е забранила със закон молитвата преди началото на учебните занятия, както и позоваването на Библията в училищата?
  Въобще предаването на Г. Благоев напомняше повече на махленска седянка, отколкото на сериозно религиозно предаване. Все едно гледах три клюкарки седнали на припек да одумват съседката, понеже им се зловиди новата й престилка, да речем.
  Нито един сериозен аргумент, а само омраза! И това предаване зове себе си „Вяра и общество“?!
  А като толкова много се сърдим на руснаците, че политиката им била такава, а Църквата – онакава, я да се погледнем ние! Нашата политика спрямо Русия каква е, бе другари? Да не би ние да сме й големи приятели? Какво е нашето отношение към тях, че да изискваме любов? Никъде в Евангелието не се казва да търсим любовта на ближния, а тъкмо обратното – ние сме длъжни да я даваме, без да очакваме награда за това! Освен това, ако в руската политика се прокрадва вече антипатия към България, то това е реципрочна на нашата политика линия! И стига вече с тия „имперски“ амбиции на Русия, че станахме смешни с този папагалски рефрен! А Г. Благоев да не се престарава с политическите поръчки, защото си личи отдалече на кой бог се кланя и чии интереси защитава!

 25. Лъчо каза:

  Господин Николов, вие си нямате хал-хабер от история!Да сте жив и здрав!

 26. Lucy каза:

  Az pak shte kaja kato dedo Vazov:
  Tiah go Bog prati nasam
  da pomagat 4edo nam.

 27. famulus каза:

  което си позволява проф. Янакиев, да провъзгласи руското православие за „фашизоиден авангард“ полага страшен грях на душата му, още повече с публичната съблазън. Дано се осъзнае и покае.

 28. Светослав каза:

  цитати от книгата:
  ПРИНОС НА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТУРСКО РОБСТВО 1876-1878 – книга на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, издадена през 2003

  Руското духовенство придружава войската още от нейното начало като винаги е на молитвена стража, особено при критичните боеве на връх Шипка и при Плевен. На 9/21 август 1877 г. руският свещеник на 5-та опълченска дружина отец Константин Белевски сред грохота на боя, в осем часа сутринта, под Самарското знаме, пред ликовете на Иверската Св. Богородица и Св. Св. Кирил и Методий, извършва върху скалите на Орлово гнездо молебен с водосвет като поръсва всички свои духовни синове – българи и руси.

  Най-деен за събиране на помощи за пострадалите български семейства след Априлското въстание през 1876 г. е Орловският и Севски митрополит Макарий. Той произнася много проповеди като многократно припомня страданията на българите и техния просветителски принос към Русия. На 21 юни с.г. той пръв предлага създаването на благотворителен комитет с подобна цел. В своите слова непрестанно говори за Светите братя Кирил и Методий и българите:
  „Ние, русите, от българите се научихме на славянски език и славянско богослужение. Ние от тях получихме свещените книги – предмет на нашата вяра и спасение. С тях имаме едни и същи славянски просветители Кирил и Методий. В името на тези първи просветители нека подадем ръка за помощ
  на страдащите българи.“
  Още:

  http://sz.clubru.org/content/view/97/31/

 29. DODO каза:

  Уважавам професор Янакиев като човек , от който винаги можеш да научиш нещо умно. Русия наистина не е дала нищо смислено в областта на политическите идеи , руската църква също . Там идеите са за св. русь, руски христос и прочие дивотии, които обслужват руската държава. руската православна църква е еретична и филетистка. държавата я използва за да покарва международното си влияние. нашият представител/на БПЦ/ там скоро заяви , че трябвало България да се присъедини към своя император путин и прочие дивотии, правете сметка за каква обработка става дума. русия винаги и била срещу нас- тя не ни освобождава, а води война за да завземе територии от турция освобождава ни запада, който не го позволава. Русия е срещу Съединението ,Русия провокира абдикация и криза на първия ни монарх , за да ни дестаблизира, тя е срещу нас по време на балканскта война, като не изпълнява ролята си на арбитър , воюва с българия в първата световна , втората световна и ни насажда комунизма .И сега е срещу християните в грузия и на страната на мюсюлманите, което е показателно че става дума не за християнска солидарност , а за имперска политика. Всички и християни и мюсюлмани бягат от руските си сатрапи, Икономически Русия е лилипут-прозвежда колкото 10 пъти по-малката холандия , въпреки природните си богатства.Тяханата енергийна мафия ни рекетира и ни държи зависими. А за православното слънце, което грее там само ще посоча, че има над 200 мазохистични организации , направо пращи от святост тая Св.Русь.

 30. Светослав каза:

  ето какво пише Големия застъпник за България, американския журналист Макгахан:
  „Що се касае до стремежите на русите, аз не забелязвам нито признаци, нито загадки
  на желание или надежда да обсебят Цариград или каквато и да е част от Турската империя.
  Като казвам тъй, аз не засягам тайните планове на руските дипломати или на руските
  държавни мъже, за които нямам претенции да знам нещо определено. Може и да имат завоевателни цели, възползвайки се от великодушните стремления на руския народ.

  А що се касае до русите като народ, те нямат завоевателни планове. Ако питате от какви подбуди се ръководят като желаят война, аз отговарям: от ненавист към неприятеля и
  от симпатия към страдащия народ, който им е родствен по произход, език и религия. Аз знам, че сред нас, хората от англо-саксонската раса, има обичай да се надсмиваме над
  такива подбуди и да изразяваме недоверие към тях. В отговор на тези надсмивания и на това недоверие аз ще кажа, че не всякога е безопасно от своите собствени подбуди да се съди
  за подбудите на противника, особено когато нашите в сегашния момент, се признават за подбуди от най-егоистично естество. Вечната участ на хората, които разбират само
  користните цели, е да търпят поражение и да се мамят, когато имат работа с противник, който се ръководи от по-високите подбуди на честта, законността, правото, състраданието
  и великодушието.“
  Из репортажа на Макгахан за обявяването на войната.
  Кишинев, 10 (22 ) април 1877 г.

 31. Светослав каза:

  при обявяване на войната английския премиер, заклетия българофоб Дизраели-Бисконфийлд казва че Русия обявява война за да превземе Цариград и проливите. Той пръв тиражира тази клевета и вече 132 години тя се повтаря от всички българофоби=русофоби.
  Впрочем така като всеки истински българофил е русофил, така и всеки българофоб е русофоб.

 32. DODO каза:

  Русия води повече от десет войни с Турция за проливите и тази се оказала спасителна. Руските спасители така спасявали , спасявали и спасявали чуждите народи, че тези народи накрая се оказали щастливи жители на най-голямата по територия империя. Такава наивност има само в България и никъде другаде в Европа. Съзнанието ни не е мръднало от времето на Захари Стоянов, който обяснявал на съвременнците си, кои са руските спасители, но те явно и досега не саго разбрали. Между другото спасителят ни Гурко в Полша е смятан за сатрап, защото руснаците и тях са ги спасявали многократно, последният път с Хитлер. И Финландия са спасявали и Курилските острови са избавили от злото нашите спасители святи и цял кавказ и сибир и средна Азияс са причастили към Святата Русь. Християнска Грузия миналата година беше беше освободена от бремето на излишни територии. Всички спасени са радостни и щастливи и затова припкат на Запад за да разнесат славата на Руската Правда. Те дори и милиардерите им тичат на запад, явно не могат да понесат православната светлина която струи навсякъде в това свято царство .

 33. DODO каза:

  Светославе , това което си написал, ми напомни определението, което имам за класическия български съвременен „патриот“ – човек, който много обича Русия, сръбско и гръцко.