Светият Синод огласи становище по Закона за трансплантациитеМоже да харесате още...

16 Отговори

 1. Ангел Небесен каза:

  изключително приятно изненадан съм от изразената позицията на БПЦ; няма какво да се добави според мен, освен може би това, че няма никакви механизми с които би могло да се влияе върху законодателя в тази област.

  Сега ако измъдруват и позиция относно агентурчиците и сътрудниците на ДС В БПЦ – цена няма да имат!

  Хвала!

 2. Дон Кихот каза:

  Напоследък се наложи да прочета новогодишното приветствие на т.нар. Св. Синод пред микрофон. Не знам кой го е написал, но е идиот. Този текст въобще не може да се прочете. Всяко втора дума започва с „добро-„. Толкова „добро“, че накрая става става едно безкрайно „зло“. И какво отчитат през 2007 г.? Чествания на княз Борис І и св. Йоан Златоуст, проведени от други. Параван за пълно бездействие, равно на престъпление.

 3. 777 каза:

  q neka sinodalite kajat sega za novata hirotoniq,zasto q kriqt,a? na 20.01.08,ste e narechenieto i na 21.01.ste e samata hirotoniq,na arhim.Daniil ot nevrokopskata eparhia,koito e samo na 29 godini,a i go obvinqvat ,che e uchastval v edno nesto-za edin svestenik,koito zagina po edin nachin,vse oste nqma nikoi osyden,i za tozi otec ste se vika-Dostoin i, aksios…ha chestit nov episkop /poslushen nai veche./na BPC

 4. Дон Кихот каза:

  Според Апостолските постановления, кн. 1, минималната възраст за хиротония на епископ е 50 години. Допускат се обаче изключения, при които много способни кандидати с извънредни умствени и нравствени качества се ръкополагат и по-млади. 123-та новела на Юстиниан намира за възможно да снизи изискваната възраст за епископ до 35 години, а 137-та новела дори я намалява до 30 години, което е прекалено. Епископ на 29 години е абсолютно незаконен.

 5. 777 каза:

  a otec Boris ot bachkovo oste chaka hirotoniqta si,no toi mai ne e poslushen/ne im e ugoden/,ta nema da q dochaka,te kogato sa stavali vladici,dali sa bili doistoini i dali sa bili s chista syvest…
  P.S-kolko oste mnogo arhim.ima v Cyrkvata,no…

 6. Liturgist каза:

  За съжаление в БПЦ кариера се прави не от способните. Архиереите имат определено афинитет към елементарни и малограмотни хора. Дразнят се от способните и ги унижават всячески.

 7. Дон Кихот каза:

  Политический журнал Дмитрий Данилов 18.12.2007

  В космос или под землю?
  „Политика молчания“ угрожает новым расколом Церкви

  В окрестностях села Никольское Бековского района Пензенской области случился частный случай апокалипсиса. В селе, чье „говорящее“ местное прозвище Погановка с легкой руки СМИ теперь уже знает вся страна, около 30 человек ушли в подземный затвор, ожидая конца света, который должен состояться, по их расчетам, 8 мая 2008 г. Довод один: „антихристова власть на дворе“, потому что присвоение человеку номера ИНН – печать антихриста.

  http://www.politjournal.ru/index.php?action=Articles&dirid=103&tek=7779&issue=210

 8. Дон Кихот каза:

  Вот мнение диакона Андрея Кураева:

  „Поражает контраст между тревогами прихожан, изрядной части монашества и части приходского духовенства с неизменно-юбилейным благодушием церковных верхов. Поражает несоответствие между многократно, постоянно декларируемой тревогой низов и крайне редкими реакциями со стороны церковного „официоза“. Озабоченность, которую разделяет большое количество прихожан и духовенства, никак не становится болью епископата нашей Церкви“.

  http://www.newizv.ru/news/2007-12-18/81783/

 9. andrey каза:

  Становището е малко неясно на места, но тенденцията за активизиране на Синода през последно време е положителна и трябва да се подкрепи. Добре е, че Църквата започна да се изказва по болезнени въпроси, вълнуващи обществото.

 10. victory каза:

  НЕ разбирам само едно.Църквата Светска ли е или Христова.Не съм очаквал и такова становище от страна на БПЦ.Явно всички трябва да си ходят вкупом,те са всичко друго но не и Христови служители.

 11. Vladimir каза:

  Добре ли ти плащат да пишеш тук някакви смешки или просто нямаш представа в момента какво говориш и какво е това Църква? Какъв ви е проблемът на вас? Не можете да понесете факта, че Църквата говори истината? Ако сте пропуснали да се осведомите на нея това й е първото задължение и грижа – именно това. Изглежда не можеш да се стърпиш да не ни покажеш блестящо малоумие, а Виктори? Интересно какво „становище“ си очаквал, при положение, че Православната Църква, където и да се намира тя, приема единствено „съзнателното съгласие“ за донорство. А не очакваше ли да се издаде друго Евангелие, дето да ти харесва повече от това на Христос, а палячо? Че на всичкото отгоре взе и да раздаваш оценки. И кое оценяваш – липсващия ти мозък ли? Добре е, че питате и се интересувате и от досиета, само че цялата ви държава се управлява от хора с досиета и престилки (с пергели и триъгълници), а това не виждам да ви вълнува особено. Нито пък нещо да питате, лицемери. Та „не разбирам само едно“ Виктори, без мозък ли се роди или го загуби впоследствие.

 12. victory каза:

  На тебе и на хора като тебе достойна ли ти изглежда ,позиция от Светски характер да бъде изразена от страна на БПЦ,че ни е даден Свободния избор всеки знае.Ролята на всеки Духовник в да показва пътя към БОГА ,от тук на татък сам си направи извода за ролята на БПЦ.Която е оставила миряните сами да се оправят,да направят своя избор.По скоро Духовния клир се е превърнал в слуга на Света .следвайки користните си интереси.И не на последно място е обвинението, че са доносници ,Висшите Духовници.И като такива отдавна трябваше да са в историята.За да дойдат достойни хора ,които ще защитят интереса на Църквата.А това дали съм луд, остави друг да прецени,ти не си подходящия.Успех от мене.

 13. Vladimir каза:

  Позиция по въпроса за трансплантациите имат и Еладската Църква (и на този сайт я има), и Вселенската патриаршия – която, апропо, трябва да се счита за Позиция на Светото Православие. За теб „и за хора като тебе“ тези Църкви за „светски“ ли се смятат??? Същата Позиция има и Руската Църква, значи и тя е „светска“? Ами то за теб и „за такива като тебе“ значи няма Църква бе симпатяго? Съвсем друг ви е проблемът на вас – не можете да търпите Живата Църква на Живия Бог – това ви ужасява. И толкова ли не можеш да видиш как сам си противоречиш? Ако ролята на всеки духовник е „да показва пътя към БОГА“ – ти тази „роля“ (много показателен термин за твоето мислене) как я осмисляш? Явно само като някакъв театър. Грешиш, много грешиш. „Аз затова се родих, и затова дойдох на света, за да свидетелствувам за истината; всякой, който е от истината, слуша гласа Ми“ (Йоан 18:37). Това са думите на Самия ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС. Не може да служиш на Господа, а да нямаш нищо общо с Неговата Истина. Благодаря от цялата си душа на Бога, че ми даде да видя с очите си вашия ужас пред Истината Му, сатанисти. „Страшно е да попадне човек в ръцете на живия Бог!“ (Евр. 10:31). И вместо да скимтите и да се мъчите да се оправдаете с някакви смешни и безумни глупости, покайте се! „Osteotech Inc.“ не спасява, а ще ви заведе в ада. Покайте се!

 14. victory каза:

  Това кой ще бъде осъден за Ада ,не се знае.И като адвокат на БПЦ вземи прочети БИБЛИЯТА,и ще е добре да цитираш мястото където това е разрешено т.е. трансплантациите.Межди другото там се казва да не се експирементира с разстения и животни за създаване на нови сортове,породи.А ти Драги ми адвокате на БПЦ,ми говориш за трансплантаций,не приемайки решенията им като СВЕТСКИ . Като адвокат на БПЦ и абортите ли приемате. отговора се подразбира,след 17 години демокрация и мълчане по въпроса .Успех от мене.

 15. Vladimir каза:

  Ако си йеховист и не приемаш трансплантациите, че и кръвопреливането, защо просто не си го напишеш открито. Аз не съм адвокат на БПЦ, да си адвокат на Църквата означава да си адвокат на Бога, а Той не се нуждае от такива. Нека хората като четат форума сами да преценят. А ти как така пък стана прокурор срещу Църквата? Не ми е ясно. След като Православната Църква за теб е „светска“ защо изобщо пълниш форума с безсмислиците си?

 16. victory каза:

  Всеки човек се ражда и след време разбира че ще си отиде от този си жовот.Ти едва след като си отидеш ще разбереш кой съм в действителност.Истината е че хората са разделили Евангелието,което Вие не приемате.Твърдейки че сте Новозаветни.КОЙ отмени Закона БОЖИЙ в такъв случай.Истина е че на ВЯРВАЩ ЧОВЕК не му е необходим .но за такива като тебе ,трябва да се съобразяват с него.В противен случай невярващите сте ВИЕ.Успех ти желая.